1. PLUS/
 2. Voor jou
 3. /Recepten
 4. /Chocolade-ijstaart met merengueschuim en gekaramelliseerde vijgen
« TERUG
Chocolade-ijstaart met merengueschuim en gekaramelliseerde vijgen

Chocolade-ijstaart met merengueschuim

en gekaramelliseerde vijgen

Bij de feestdagen boodschappen kan een kerstdessert natuurlijk niet ontbreken! Ongeacht wat er op het kerstmenu staat, het kerstdiner sluit je in stijl af. Bijvoorbeeld met deze prachtige chocolade-ijstaart met merengueschuim en gekaramelliseerde vijgen!

Vooral voor de ijs– en chocoladeliefhebbers is dit een nagerecht om je vingers bij af te likken. En met het merengueschuim en de gekaramelliseerde vijgen ook nog een genot om naar te kijken! Het vergt wat tijd en geduld, maar dan heb je ook wat. Feestelijker met de kerst kan niet toch?

Chocolade nagerechten
Ben je gek op chocolade maar is deze ijstaart iets teveel van het goede? Probeer dan één van de chocolademousse nagerechten: chocolademousse van pure en witte chocolade met passievrucht of bijvoorbeeld witte chocolademousse met stroperige stoofperen.

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 100°C.
 2. Scheid de eieren en klop voor de merengue de eiwitten in een vetvrije kom los. Voeg geleidelijk de suiker toe terwijl je op vol vermogen blijft kloppen.
 3. Klop, als het eiwit rechtopstaande pieken heeft, de poedersuiker erdoorheen. Verdeel het eiwitschuim in kleine hoopjes en 1 grotere toef op het bakpapier en laat minimaal 2 uur drogen in de gesloten oven.
 4. Doe het ijs over in een kom en laat het in een halfuur iets zachter worden in de koelkast. Breek de helft van de merengue in grove stukken en schep luchtig door het ijs. Schep het ijs in de ronde schaal en strijk goed aan om luchtbellen te voorkomen. Snijd de muffins in plakken en dek het ijs hiermee af. Laat afgedekt met folie minimaal 2 uur in de vriezer opstijven.
 5. Verwarm de ovengrill en snijd intussen de vijgen horizontaal in drie plakken. Leg ze op de bakplaat met bakpapier en leg op elk plakje een stukje boter. Bestrooi met de suiker en laat een paar minuten onder de grill karamelliseren.
 6. Stort de ijstaart op een schaal en rangschik de plakken vijg erop.
 7. Verdeel vlak voor het serveren de rest van de merengue langs de ijstaart en plaats de grote toef bovenop.

Deel:

Nagerecht

Ca. 30 minuten (+ 2 uur oventijd)

4 personen

Ingrediënten

 • 3 eieren
 • 155 gram suiker
 • 40 gram poedersuiker
 • 1 liter PLUS drie chocoladeslagroomijs
 • 2 PLUS muffins chocolade deluxe
 • 4 verse vijgen
 • 25 gram boter
Extra
 • Bakplaat met bakpaper
 • Spuitzak met kartelmondje van 1 cm
 • Ronde schaal van ca. 1 ½ liter bekleed met vershoudfolie

Ingrediënten

OOK INTERESSANT