1. PLUS/
 2. Voor jou
 3. /Recepten
 4. /Eerlijke korrels van PLUS Huismerk
« TERUG
Eerlijke korrels van PLUS Huismerk

Eerlijke korrels van PLUS Huismerk

Nieuw van PLUS Huismerk: twee soorten Fairtrade rijst. Ga je voor geurige pandanrijst uit Thailand, of toch liever voor die heerlijke basmatirijst uit India?

Pandanrijst
Fairtrade pandanrijst komt uit Thailand. Deze rijstsoort smaakt licht nootachtig en heeft een lange korrel die na het koken nog een beetje vochtig blijft. De rijst dankt zijn naam aan het pandanblad. Tijdens de groeit neemt de rijstplant de geur van dit blad op. Wordt de rijst gekookt, dan komt die heerlijke geur weer vrij. Pandanrijst smaakt goed bij een Thaise groene curry of bij andere Aziatische gerechten.

Basmatirijst
Fairtrade basmatirijst komt uit India, waar deze rijst wordt geteeld aan de voet van het Himalayagebergte. Het natuurzuivere smeltwater van de sneeuw van de Himalaya zorgt ervoor dat de rijst onder optimale condities kan groeien. Basmatirijst heeft een lange, slanke en droge korrel en een verfijnde, volle geur en smaak. Lekker bij typisch Indiase gerechten, zoals kip tikka masaka of kip tandoori.

Waarom Fairtrade?
De PLUS pandan- en basmatirijst zijn afkomstig van Fairtrade gecertificeerde coöperaties in Thailand en India. De aangesloten rijstboeren krijgen een eerlijke prijs voor hun product. Vertegenwoordigers van de coöperatie bezoeken de leden regelmatig om advies te geven en landbouwbenodigdheden te verdelen. De coöperaties ontvangen ook een Fairtrade premie, waarmee ze kunnen investeren in productiemiddelen, zoals waterpompen voor irrigatie.

Gewokte witlof met sesamkip

Gewokte witlof met sesamkip

 1. Kook de rijst.
 2. Verhit de arachide- en sesamolie en wok hierin de knoflook en witlof 2-3 minuten. Schep uit de wok en houd apart. Voeg de kipblokjes toe en bak ze rondom goudbruin. Schep de rode peper, kerriepoeder en gember met 3 eetlepels siroop erdoor en gaar 4-5 minuten.
 3. Rooster de sesamzaadjes in een droge, hete koekenpan.
 4. Schep de witlof door het kipmengsel en verwarm 2-3 minuten.
 5. Bestrooi met sesamzaad en serveer met de rijst.

Hoofdgerecht

Ca. 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

 • 300 g kipblokjes (Beter Leven)
 • 300 g basmati- of pandanrijst
 • 3 el arachide- of zonnebloemolie
 • 1 el sesamolie
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 4 stronkjes witlof, in stukken
 • 1 rode peper, zonder zaadjes, in stukjes
 • 2 tl kerriepoeder
 • 1 el gembersnippers op siroop, fijngehakt
 • 2 el sesamzaad
Fairtrade

Hoe herken je Fairtrade producten?
Fairtrade producten herken je aan het onafhankelijke Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade. Alle producten met dit logo zijn geproduceerd en verhandeld onder eerlijke voorwaarden.

Deel:

Producten uit dit recept

OOK INTERESSANT