In Nederland eten we zo'n 4,5 kg (liefst pure) chocolade per persoon per jaar. En nee, daar hoef je je niet schuldig over te voelen. Zeker niet omdat je door iets simpels als het kopen van chocolade met Fairtrade cacao een positieve impact hebt op het leven van cacaoboeren en op het milieu.
Waar komt jouw chocolade vandaan?
Ivoorkust en Ghana zijn superbelangrijk voor de wereldwijde cacaoproductie - bijna 70% van al het cacao komt daar vandaan! Deze landen hebben perfecte omstandigheden voor het groeien van cacaobomen, met hun warme weer en goede grond. Maar, er zit ook een moeilijke kant aan dit verhaal: er zijn zorgen over zaken zoals kinderarbeid, ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, ontbossing en duurzaamheid in de cacaoproductie.

PLUS x Fairtrade
Door te kiezen voor Fairtrade cacao, draagt PLUS haar steentje bij om dit te verbeteren. Wist je namelijk dat alle cacao in onze huismerkproducten sinds 2020 Fairtrade gecertificeerd zijn? Van chocoladerepen en hagelslag tot ijsjes, koekjes en noten met chocolade. Dat betekent dat de boeren een minimumprijs krijgen, naast een Fairtrade premie. PLUS betaalt de Fairtrade premie en het prijsverschil en zorgt ervoor dat cacao betaalbaar blijft voor iedereen. Door te kiezen voor producten met Fairtrade cacao, verbeter je niet alleen de werk- en leefomstandigheden van cacaoboeren, maar draag je ook actief bij aan de bescherming van het milieu!
Hoe draagt PLUS bij aan betere werk- en leefomstandigheden voor cacaoboeren via Fairtrade?
Minimumprijzen:
Fairtrade werkt met minimumprijzen per productsoort om boeren meer zekerheid te bieden. Deze minimumprijs dient als vangnet als de wereldmarktprijs laag is en is gebaseerd op de kosten van duurzame productie.
En dankzij de extra Fairtrade premie kan er geïnvesteerd worden in kennis, infrastructuur, onderwijs, gezondheidszorg en kunnen er investeringen worden gedaan.
Verbod op kinderarbeid:
Fairtrade heeft hele strenge regels die kinderarbeid verbiedt voor producten die onder hun certificering vallen. Wat bijdraagt aan het beschermen van de rechten van kinderen en het hen de kans geeft om naar school te gaan een te werken aan een toekomst.
Strenge regels:
Fairtrade legt strenge milieunormen op aan boeren om schadelijke praktijken te voorkomen en om milieubescherming te bevorderen. Daarnaast is het kappen van bomen verboden en dit wordt ook gecontroleerd.
Trainingen:
Lokale Fairtrade-teams bieden trainingen aan boeren op het gebied van klimaatverandering, gender, jongeren en kinderarbeid.
Biodiversiteit bevorderen:
Naast de vereisten bijhorend bij milieubescherming zoals hierboven vernoemd, moedigt Fairtrade het planten van bomen aan voor schaduw en om de biodiversiteit te ondersteunen.
Gelijke rechten voor mannen en vrouwen:
Fairtrade bevordert gendergelijkheid door ervoor te zorgen dat vrouwen gelijke kansen en rechten krijgen. Zo heeft Fairtrade een speciale Women’s School of Leadership opgericht, om vrouwen te trainen om leiders te worden.
Extra impact
Naast hele strenge regels heeft Fairtrade ook het ‘West Africa Cocoa Programme’ ontwikkeld in Ivoorkust en Ghana. Hiermee worden cacaocoöperaties ondersteunt om sterke en winstgevende organisaties te worden die begrijpen wat de behoeftes zijn van hun leden (de cacaoboeren) en een goede relatie hebben met hun afnemers. Boeren die lid zijn van deze coöperatie kunnen leren om hun boerenbedrijf te verbeteren, de cacao-oogst te vergroten en zo meer inkomen te verkrijgen.

“Als onderdeel van het Fairtrade Leefbaar Inkomen project heb ik geleerd om in- en uitgaven bij te houden in een speciaal boekje. Met behulp van een coach lukt het me om dit dagelijks te doen,” Aldus Finda Kouadio Theodor, cacaoboer en lid van cacaocoöperatie Capressa in Ivoorkust.
“Zo heb ik beter controle over mijn inkomen, kan ik beter plannen en het helpt me om beslissingen te nemen. Ik heb mijn productie kunnen verhogen van 550 kg naar 815 kg per hectare. Ik nam ook deel aan een training die ging over hoe belangrijk het is dat ook vrouwen deelnemen aan het financiële management van een huishouden. Ik realiseer me nu dat mijn vrouw en ik elkaar aanvullen en dat ik op haar moet vertrouwen om ons huishouden financieel te runnen.”
PLUS Tony’s Open Chain
In 2022 heeft PLUS vier nieuwe Fairtrade chocoladerepen geïntroduceerd via Tony’s Open Chain. Dat houdt in dat de cacao, afkomstig van Fairtrade coöperaties uit Ivoorkust en Ghana, afkomstig is van voor Tony's Open Chain bekende ketenpartners en boeren. Vanwege de langdurige samenwerking van minimaal vijf jaar met deze boeren kunnen zij investeren in hun toekomst. Daarnaast betaalt PLUS voor deze chocoladerepen een leefbaar inkomen referentieprijs. Dit betekent dat er bovenop de Fairtrade minimumprijs en -premie een additionele prijs wordt betaald om boeren in staat te stellen een leefbaar inkomen te verdienen.
Hoe herken je Fairtrade cacao?
Bij cacao kun je twee verschillende Fairtrade logo’s tegenkomen. Maar wat betekent dit? Het zwarte Fairtrade keurmerk betekent dat alle ingrediënten die Fairtrade kunnen zijn ook echt Fairtrade zijn. Het witte Fairtrade keurmerk wordt gebruikt voor producten met één Fairtrade-ingrediënt, zoals bijvoorbeeld Fairtrade cacao in koekjes of ijs. PLUS hanteert het mass balance systeem, waarbij de grondstoffen op dezelfde manier worden ingekocht als altijd. We betalen de boerenorganisatie minimaal de Fairtrade minimumprijs plus een vaste Fairtrade premie. Het verschil komt in de schakels daarna. Het is daarna niet verplicht de Fairtrade grondstoffen volledig gescheiden te houden van de andere grondstoffen die worden verwerkt.

Samen maken we de wereld eerlijker
Samen kunnen we de wereld eerlijker maken. Ook meedoen? Let dan tijdens het doen van je boodschappen in de supermarkt of online op cacao met het Fairtrade logo.
Wil je meer weten over Fairtrade? Ontdek wat Fairtrade is.