1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Tips
  4. /6 handige weetjes over wijn
« TERUG
6 handige weetjes over wijn

6 handige weetjes over wijn

Weet jij hoe lang een geopende fles wijn houdbaar blijft? Of waarom wijn lucht nodig heeft? Deze en andere vragen worden in dit artikel beantwoord.

Vaak wordt gedacht dat wijn een stuk lekkerder wordt als je ‘m lekker lang laat liggen. Klopt dat?
Dit is afhankelijk van de wijn die je koopt. Al onze wijnen komen op dronk in de schappen. De witte- en roséwijnen smaken op hun best als je ze binnen een half jaar tot een jaar drinkt. De rode wijnen van PLUS zijn iets langer goed drinkbaar. Maar dan moet je ze wel goed bewaren natuurlijk! Leg ze koel, donker en liggend weg voor het beste resultaat.

Hoe lang blijft een geopende fles wijn goed?
Je kent het wel, een fles wijn is niet helemaal leeg gegaan tijdens het feestje. Moet je hem nou wegspoelen of toch bewaren? Zuurstof is van invloed op de ontwikkeling van wijn. Is de wijn ontkurkt, dan ontwikkelt deze zich sneller. Zeker als je een paar glaasjes hebt ingeschonken neemt de hoeveelheid lucht in de fles snel toe. Eenmaal open is het verstandig om rode wijn uiterlijk binnen twee dagen te drinken. Als het om een oudere fles gaat, is de wijn vaak maar een dag houdbaar na openen. Witte wijn en rosé kun je gewoonlijk een dag of drie, vier bewaren.

Zijn er trucs om een geopende fles langer goed te houden?
Wil je geopende fles langer bewaren? Gebruik dan bijvoorbeeld een Vacuvin. Deze trekt de fles wijn weer vacuüm. Of schenk het restant over in een klein flesje, sluit deze goed af en zet het in de koelkast. Dat laatste is ook voor rode wijn aan te bevelen. Door de lage temperatuur en het ontbreken van licht blijft de wijn iets langer houdbaar.

Op welke temperatuur komt de wijn het beste tot zijn recht?
Rode wijn schenk je op kamertemperatuur. Maar dit begrip wil nog wel eens verkeerd geïnterpreteerd worden. Kamertemperatuur is voor de meeste rode wijnen maximaal een graad of 18. Maar ook witte wijnen verdienen de juiste temperatuur. Te koud is ook niet lekker. Want wie zijn wit te koel drinkt, ‘verdooft’ zijn smaakpapillen. Daardoor proef je dus minder. Optimaal genieten van een lekkere witte wijn? Haal de fles een kwartier voor inschenken uit de koelkast. Dan is de ergste kou eraf.

Hoe houd je je wijnglazen goed schoon?
Zet wijnglazen niet in de afwasmachine, maar was ze met de hand af in lauw water. Zo voorkom je kalkaanslag. Maak de buitenkant van het glas droog met een schone - het liefst linnen- theedoek. Om de binnenkant droog te maken kun je een deel van de theedoek om de steel van een houten lepel wikkelen. Doe dit wel voorzichtig. Nu kan het glas kraakhelder de kast in. Zet het glas altijd op het pootje. Zet een wijnglas nooit op de kop in de kast. Zo kan namelijk de geur van de kast in het glas trekken. En dit kan de smaak van de wijn beïnvloeden.

Hoe kan je een wijn laten spreken?
Er zijn mensen die denken dat wijn beter smaakt als je de fles een uurtje van tevoren openmaakt zodat hij even kan luchten. Dit is een fabeltje. De hoeveelheid zuurstof die door de smalle flessenhals bij de wijn komt, heeft namelijk niet of nauwelijks invloed op geur en smaak. Als je wilt dat wijn zich in het glas meteen al van zijn beste kant laat zien, moet je hem in een karaf schenken, ook wel decanteren genoemd. Door deze geforceerde zuurstofbehandeling komen de geuren en smaken vrij.

Deel:

Heerlijke wijnen van PLUS

OOK INTERESSANT