1. PLUS/
  2. Wijn: ‘Als het even kan, kies ik voor biologisch’

Wijn: ‘Als het even kan, kies ik voor biologisch’

‘Karin, uw wijnadviseur bij PLUS Van Velzen’. Al op de parkeerplaats maken de letters op het enorme spandoek aan de gevel van PLUS Van Velzen in Munstergeleen het duidelijk: hier kun je terecht voor informatie over wijn. En ook eenmaal in de supermarkt krijgen we bevestiging. Midden tussen de flessen hangt een bordje: ‘Heeft u vragen over wijn? Onze wijnadviseur beantwoordt ze graag.’ Met daaronder: ‘Uw wijnadviseur: Karin’.

Karin Smeets is al twintig jaar partner-ondernemer bij PLUS Van Velzen en behoorde tot de eerste lichting afgestudeerden van de opleiding tot wijnadviseur. “Als het over wijn gaat, roept iedereen Kááárin”, zegt ze lachend. Want ze weet enorm veel van wijn, vindt wijn ‘fun’ en adviseert er ook nog eens graag over. Dat doet ze dan ook bijna elke dag.

Vaker biologisch

Volgens Smeets kiezen consumenten steeds vaker voor biologische wijn. Dat betekent dat de wijngaarden op een natuurlijke manier worden onderhouden en dat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. “Omdat het beter voor het milieu is en enorm lekker, probeer ik deze biologische wijnen te adviseren bij consumenten. Het is echt een hobby om mensen een nieuwe fles te laten proberen, omdat je merkt dat mensen daar toch wat huiverig voor zijn. “Soms hebben mensen een klein zetje nodig. En eigenlijk komen ze later altijd heel enthousiast terug!”

Aan de kaartjes bij het schap te zien, geeft PLUS extra aandacht aan biologische wijnen. In de folder worden biologische en Fairtrade wijnen regelmatig onder de aandacht gebracht bij de consument. Binnenkort wordt de wijn top-5 volledig ingevuld met biologische wijnen. Smeets: “Je merkt dat de extra aandacht ervoor zorgt dat deze wijnen meer worden verkocht. Dat zie je bijvoorbeeld ook als we proeverijen organiseren.”

Opleidingen en adviseurs

Smeets is één van de inmiddels ruim tweehonderd wijnadviseurs bij PLUS. Als Beste Wijnsupermarkt stimuleert de supermarkt haar medewerkers namelijk om een opleiding te volgen tot wijnadviseur. In zo’n WSET-cursus leren toekomstige wijnadviseurs naast de theorie ook hoe zij wijn moeten proeven en beoordelen op basis van geur en kleur.

Elke Wolterink, categorymanager Wijn bij PLUS Retail: “Onze wijnadviseurs hebben direct contact met de consument en kunnen hen daarom goed helpen om keuzes te maken. Bovendien kunnen zij hun meningen dan weer terugkoppelen naar ons op het servicekantoor. Daarom zetten we ons in om het aantal wijnadviseurs uit te breiden. Samen zorgen we voor een onderscheidende service én een uitstekend assortiment.”

Naast de input van de wijnadviseurs selecteert Wolterink het wijnaanbod van PLUS op basis van trends, kennis en proefreizen. “We weten dat consumenten steeds vaker bewust kiezen. Daarom maken wij met ons assortiment alvast een gerichte keuze voor hen – ook voor wat betreft de wijn. Want door veel biologische en Fairtrade wijnen aan te bieden, dragen wij alvast een steentje bij aan een duurzame wereld. En dat is heel belangrijk voor PLUS. Als het even biologisch kan, dan kies ik daar zeker voor!”