De transitie naar meer plantaardig
Een verschuiving naar een meer plantaardig eetpatroon verkleint onze impact op het klimaat. Een plantaardig eetpatroon betekent minder consumptie van dierlijke producten (vlees, zuivel en eieren) en juist meer groente, fruit, peulvruchten en noten. We zijn ons bewust van onze rol in het verminderen van de consumptie van vlees, vis en zuivel. Voor 2030 streeft de overheid naar een eiwitverhouding van 50% plantaardig en 50% dierlijk binnen het assortiment.
PLUS heeft de doestelling geformuleerd om een eiwitverhouding van 60% plantaardig en 40% dierlijk binnen het assortiment te hebben in 2030. In 2024 ligt onze eiwitverhouding op 38,7% plantaardig tegenover 61,3% dierlijk. Deze eiwitverhouding is berekend op basis van de Eiweetmethode. Zie voor de berekening van de eiwitverhouding van ons assortiment de toelichting.

Eiweetmethode
In 2023 hebben we voor het eerst de eiwitverhouding binnen ons assortiment in kaart gebracht met behulp van de Eiweetmethode. Deze methode is ontwikkeld op initiatief van supermarkten in samenwerking met Green Proteïn Alliance, ProVeg, Natuur & Milieu en Questionmark. Green Proteïn Alliance heeft ons geholpen onze huidige eiwitverhouding inzichtelijk te maken. De Eiweetmethode maakt het makkelijker om de impact van genomen maatregelen beter te meten. PLUS is sinds 2023 partner van de Green Proteïn Alliance en actief betrokken bij de Eiweetmethode en volgt de ontwikkelingen van de meetmethode.


Minder vleesaanbiedingen
We stimuleren de eiwittransitie door binnen alle relevante categorieën nieuwe plantaardige producten aan te bieden. In het verlengde hiervan zetten we in op een betere balans in ons promotiebeleid en folderaanbiedingen. Vanaf 2024 bieden we een kwart minder dierlijke aanbiedingen in onze folder dan we in 2023 deden. Naast dierlijk aanbod, hebben we elke week plantaardige aanbod in onze folder, online, magazine en in onze winkel. Dit kunnen vlees- en zuivelvervangers zijn. Net als groente, fruit en peulvruchten. Op het schap dragen zogenoemde snap-ons (markering op elektronische schaplabels) bij aan het bevorderen van de voedselroutine richting plantaardig. De markeringen zijn donkergroen, met het woord vegan erop of lichtgroen met het woord vegetarisch erop. Opvallend zodat klanten de plantaardige producten goed kunnen vinden.

Uitbreiding plantaardig assortiment
Bij PLUS verstevigen we het aanbod plantaardige producten. Binnen alle relevante categorieën voegden we in 2024 nieuwe producten toe. Zoals de vleesvervangerlijn Go Vega!; negen veganistische en vier vegetarische producten. Of de introductie binnen vriesvers van vegan snacks, ijsjes en maaltijden. Zo hebben onze klanten steeds vaker de mogelijkheid om bewustere en duurzamere keuzes te maken. Het assortiment wordt tijdens de start van nieuwe seizoenen aangevuld met speciale producten. Denk aan een vervanger voor de Mexicaanse burger of spareribs in het zomerseizoen.
Waar mogelijk verrijken we plantaardige producten met essentiële voedingsstoffen zoals vitamine B12 en ijzer. Vitamine B12 is van nature aanwezig in dierlijke producten en draagt bij aan verschillende functies van het lichaam, zoals een goede werking van het zenuwstelsel.
Een onsje minder, meer hybride
Bij PLUS kijken we continu naar hoe we het aandeel dierlijke producten kunnen verlagen of verminderen. We volgen de ontwikkelingen en zijn in overleg met leveranciers over het verkleinen van vleesporties. Zo stopten we in 2024 met de verkoop van grote rookworsten van het PLUS huismerk. Ook het aanbod van hybride producten biedt kansen. Een combinatie van dierlijk én plantaardig, lijkt voor veel consumenten een haalbare stap op weg naar meer plantaardig. In 2025 onderzoeken we onder andere de mogelijkheden voor hybride producten binnen het assortiment bake-off. Het gaat bijvoorbeeld om het veranderen van de vulling van broodjes, zoals saucijzenbroodjes en frikandelbroodjes.

Verspakketten, plantaardig als routine
Met onze circa 50 verspakketten helpen we onze klanten om gevarieerd te eten. Alle pakketten bevatten meer dan 150 gram groente per persoon en zijn vegetarisch te bereiden. Zo'n 15 pakketten zijn standaard vega of vegan. Op deze manier verleiden we klanten op een laagdrempelige manier om vaker te kiezen voor plantaardig. Of je nu houdt van soep, pasta, curry of één van de andere gerechten uit de wereldkeuken, met een verspakket staat het in een handomdraai op tafel.

Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel
In 2025 waren we opnieuw partner van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. We zetten het assortiment vega en plantaardig extra in de schijnwerpers, vanuit alle categorieën. In onze folder stonden geen aanbiedingen op vlees- en zuivelproducten en was volop aandacht voor alternatieven om een dag zonder vlees en zuivel te stimuleren. We inspireerde klanten met plantaardige recepten via onze website en magazine. Tijdens de campagne week betaalden online klanten geen bezorgkosten wanneer zij (ook) kozen voor vega of plantaardig.

Ontdek de kracht van peulvruchten
Elk jaar in februari staat #BeanMeal centraal: een week waarin BeanDeal samen met PLUS iedereen motiveert om minstens één maaltijd in de week met peulvruchten in te plannen. In 2026 is dit van 9 tot en met 15 februari. Linzen, kikkererwten en bonen zijn een voedzame en duurzame bron van eiwitten. Ze vormen een perfecte basis voor een evenwichtige maaltijd.
Laagblijvers
Onze Laagblijvers spelen een belangrijke rol in het betaalbaar houden van boodschappen. Laagblijvers zijn ruim 1.300 dagelijkse producten voor een vaste lage prijs. Het assortiment Laagblijvers is naast producten als groente en fruit uitgebreid met vegetarische en plantaardige producten. Vegetarische en plantaardige producten blijven via dit assortiment toegankelijk en betaalbaar voor consumenten.
Deze producten met vaste, lage prijs zijn te herkennen aan het paarse Laagblijvers logo in de winkel en online. Op onze website bieden we ook recepten aan waarbij gerechten worden bereid met Laagblijvers zodat consumenten inspiratie opdoen om een voordelige maaltijd op tafel te zetten.