Bijdrage PLUS aan de eiwittransitie
Een verschuiving naar een meer plantaardig eetpatroon verkleint onze impact op het klimaat. Een plantaardig eetpatroon betekent minder consumptie van dierlijke producten (vlees, zuivel en eieren) en juist meer groente, fruit, peulvruchten en noten. We zijn ons bewust van onze rol in het verminderen van de consumptie van vlees, vis en zuivel. Voor 2030 streeft de overheid naar een eiwitverhouding van 50% plantaardig en 50% dierlijk binnen het assortiment. We voelen een duidelijke urgentie om sneller stappen te zetten. Daarom hebben we deze doestelling ambitieuzer geformuleerd. We committeren ons aan een eiwitverhouding van 60% plantaardig en 40% dierlijk in 2030 binnen ons assortiment. Eind 2023 ligt onze eiwitverhouding op 35,4% plantaardige eiwitten tegenover 64,6% dierlijke eiwitten, op basis van verkoop in kilogrammen. Deze eiwitverhouding is berekend op basis van de Eiweetmethode. Zie voor de berekening van de eiwitverhouding van ons assortiment de toelichting.

Eiwitmethode
In 2023 brachten we de eiwitverhouding binnen ons assortiment in kaart via de Eiweetmethode. Deze is ontwikkeld op initiatief van supermarkten in samenwerking met Green Proteïn Alliance, ProVeg, Natuur & Milieu en Questionmark. Green Proteïn Alliance heeft ons geholpen onze huidige eiwitverhouding inzichtelijk te maken. De Eiweetmethode maakt het makkelijker om het effect van genomen maatregelen inzichtelijk te maken. PLUS is sinds 2023 partner van de Green Proteïn Alliance en actief betrokken bij de Eiweetmethode en volgt de ontwikkelingen van de meetmethode.

Ontdek de kracht van peulvruchten
Van 10 tot en met 16 februari staat #BeanMeal centraal: een week waarin BeanDeal samen met PLUS iedereen motiveert om minstens één maaltijd in de week met peulvruchten in te plannen. BeanDeal is een initiatief om Nederlanders meer peulvruchten te laten eten. Linzen, kikkererwten en bonen zijn een voedzame en duurzame bron van eiwitten. Ze vormen een perfecte basis voor een evenwichtige maaltijd.
Peulvruchten zijn goed voor je gezondheid en goed voor de wereld. De bonenplant verbetert de bodemkwaliteit en de productie van peulvruchten stoot weinig CO₂ uit. Bovendien dragen peulvruchten bij aan een duurzamere voedselketen. Dit past binnen de eiwittransitie; voor een eetpatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten. PLUS wil dat in 2030 60% van ons assortiment uit plantaardige eiwitten bestaat. Peulvruchten spelen hier een belangrijke rol in.

Minder vleesaanbiedingen
We stimuleren de eiwittransitie en consumptie van plantaardige eiwitten door middel van groei van plantaardig binnen alle relevante categorieën en door het toevoegen van nieuwe producten. We zorgen voor een betere balans in ons promotiebeleid en folderaanbiedingen. Vanaf 2024 bieden we een kwart minder dierlijke aanbiedingen in onze folder dan we in 2023 deden. Naast dierlijk aanbod, hebben we elke week plantaardige aanbod in onze folder, online, magazine en in onze winkel. Dit kunnen vlees- en zuivelvervangers zijn. Net als groente, fruit en peulvruchten. Op het schap dragen zogenoemde snap-ons (markering op elektronische schaplabels) bij aan het bevorderen van de voedselroutine richting plantaardig. De markeringen zijn donkergroen, met het woord vegan erop of lichtgroen met het woord vegetarisch erop. Opvallend zodat klanten de plantaardige producten goed kunnen vinden.

Pilot aangepaste presentatie voor vlees
In een aantal winkels hebben we het schap met vers vlees en vleesvervangers anders ingericht. De pilot is gebaseerd op consumentenonderzoek en past bij de huidige trend van meer gemak en meer variatie in vlees en vleesvervangers. Met de inzichten van de pilot willen we het vlees- en vegaschap voor de toekomst inrichten. Tijdens deze pilot is het vleesschap ingedeeld op basis van gebruik van de productsoort en op gemak. En niet meer op diersoort (varken, kip, rund), zoals nu gebruikelijk is bij vrijwel alle Nederlandse supermarkten. Gehakt bij gehakt en worst bij worst dus. Vleesvervangers liggen daarom niet meer in een apart schap. Ze zijn geïntegreerd in het vleesschap. We willen hiermee inzicht krijgen of de nieuwe schapindeling consumenten verleidt om vaker te kiezen voor een alternatief voor vlees.
Looptijd van de pilot is van week 7-8, 2024 t/m week 26, 2024. We zien een toename in omzet gemaksproducten en een afname in omzet in spiervlees en minimaal gelijkblijvende omzet in spekblokjes. In deze periode zien we dat de omzet voor vleesvervangers met 6,6% hoger is dan in vergelijkbare niet-pilot winkels in dezelfde periode. Om tot nog betere resultaten te komen verlengen we de pilot.
PLUS vleesvervangers
We bieden een breed assortiment verse plantaardige vleesvervangers in de koelingen van onze winkels. Het assortiment wordt tijdens de start van nieuwe seizoenen aangevuld met speciale producten. Bijvoorbeeld met een Mexicaanse burger of spareribs in het zomerseizoen.
Nieuwe lijn plantaardige producten
Onder het merk Go Vega liggen er negen plantaardige en vier vegetarische vleesvervangers in onze schappen. Met deze aanvulling bieden we nog meer keuze in de schappen om een plantaardige maaltijd op tafel te zetten.

Vleesporties verkleinen
Bij PLUS kijken we continu naar hoe we het aandeel dierlijke producten kunnen verlagen of verminderen. We volgen de ontwikkelingen en zijn in overleg met leveranciers over het verkleinen van vleesporties en het mogelijk aanbieden van meer hybride vleesproducten.

Vegetarisch assortiment
Bij PLUS zien we een groeiend assortiment aan vegetarische en veganistische producten. Zo hebben onze klanten de mogelijkheid om bewustere en duurzamere keuzes te maken. Waar mogelijk verrijken we onze plantaardige PLUS vleesvervangers met essentiële voedingsstoffen zoals vitamine B12 en ijzer. Vitamine B12 is van nature aanwezig in dierlijke producten en draagt bij aan het normaal functioneren van het zenuwstelsel. Het draagt ook bij tot een normale vorming van rode bloedcellen. Door B12 toe te voegen aan plantaardige producten, zorgen we ervoor dat je deze vitamine alsnog binnenkrijgt. IJzer draagt bij aan een normaal zuurstoftransport in het lichaam en draagt bij aan vermindering van vermoeidheid en moeheid.
Door ons vegetarisch assortiment uit te breiden hebben klanten de mogelijkheid om bewustere en duurzamere keuzes te maken. Met 'Vega met Smaak van PLUS' maken we dit makkelijker, lekker en betaalbaar. 'Vega met Smaak van PLUS' is sinds oktober 2023 onze nieuwe lijn vegetarische producten met acht verschillende soorten broodbeleg zoals vega beleg naturel, paprika en bieslook. Allemaal gemaakt van alternatieven zoals soja, kikkererwten of veldbonen.

Vegetarische maaltijdpakketten
Dit jaar introduceerde we nieuwe verspakketten waarmee we klanten nog meer keuze aan lekkere, verse en betaalbare maaltijden bieden. Of het nu vega(n), gesneden of ongesneden groenten is, alle verspakketten zijn vegetarisch te bereiden en voorzien van een vega(n)-tip en een Nutri-Score op de verpakking.

Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel
In 2024 waren we opnieuw partner van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. We zetten het assortiment vega en plantaardig extra in de schijnwerpers, vanuit alle categorieën. In onze folder was volop aandacht voor alternatieven om een dag zonder vlees en zuivel te stimuleren. In de folder, online en in onze winkels waren tijdens de campagne geen aanbiedingen op dierlijke- en zuivelproducten. We inspireerde klanten met plantaardige recepten via onze website en magazine. Tijdens de campagne week betaalden online klanten geen bezorgkosten wanneer zij (ook) kozen voor vega of plantaardig.
Laagblijvers
Onze Laagblijvers spelen een belangrijke rol in het betaalbaar houden van boodschappen. Laagblijvers zijn ruim 1.300 dagelijkse producten voor een vaste lage prijs. Het assortiment Laagblijvers is naast producten als groente en fruit uitgebreid met vegetarische en plantaardige producten. Vegetarische en plantaardige producten blijven via dit assortiment toegankelijk en betaalbaar voor consumenten.
Deze producten met vaste, lage prijs zijn te herkennen aan het paarse Laagblijvers logo in de winkel en online. Op onze website bieden we ook recepten aan waarbij gerechten worden bereid met Laagblijvers zodat consumenten inspiratie opdoen om een voordelige maaltijd op tafel te zetten.