
Mini tarte tatins met stroopwafelijs
dessert
4 pers.
ca. 45 min
24.77 voor 4 pers.
Ingrediënten
75 gram Suiker
4 Plakjes Bladerdeeg
4 stuks Friszoete appels
35 gram Roomboter
1 stuk Ei
350 gram Vanille ijs
2 stuks Stroopwafels
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de suiker in een steelpan met 2 el water en laat op heel laag vuur smelten. Roer niet, want dan kan het mengsel gaan klonteren. Zet het vuur iets hoger zodra de suiker is opgelost en laat de suiker karamelliseren.
2. Laat ondertussen het bladerdeeg ontdooien. Schil de appels en haal het klokhuis eruit met een appelboor. Snijd elke appel in 6-8 partjes en snijd 4 rondjes ter grootte van een tartelettevormpje uit het bladerdeeg. Heb je geen tartelettevormpjes? Gebruik dan grote muffinvormpjes, ramekins of kleine springvormpjes.
3. Neem zodra de karamel een karamelachtige kleur krijgt de pan dan van het vuur. Verdeel de karamel over 4 tartelettevormpjes en leg hier de appelpartjes op. Snijd de boter in hele kleine stukjes en verdeel over de appel.
4. Verdeel het deeg over de vormpjes en duw de zijkantjes in de vormpjes. Kluts het ei met een theelepel water los en bestrijk hiermee het deeg. Leg de vormpjes op een bakplaat en bak 20-25 minuten in de oven, of tot het bladerdeeg goudbruin en gaar is.
5. Haal het ijs uit de vriezer en laat 5 minuten staan. Snijd de stroopwafels in stukjes. Roer door het ijs en zet het ijs terug in de vriezer tot de tarte tatins klaar zijn.
6. Haal de tarte tatins uit de oven zodra het deeg goudbruin en gaar is. Draai ze direct maar voorzichtig om op vier bordjes (pas op, de karamel is gloeiend heet!). Serveer de warme taartjes met een bol van het stroopwafelijs.
Meer recepten in de categorie