Je gebruikt een verouderde browser

Dit kan ervoor zorgen dat niet alles op de website eruit ziet zoals je van ons gewend bent of dat sommige functionaliteiten minder goed werken. Om onze website optimaal te kunnen benutten, adviseren wij je een andere browser te gebruiken.

Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

  1. PLUS/
  2. Recepten/
  3. Zalm en croûte (koemelkvrij)

Zalm en croûte (koemelkvrij)

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 600 gr verse sperziebonen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • bakolijfolie
  • 200 gr verse spinazie
  • 1 pakje (130 gr)plantaardige kruidenrooomkaas (Boursin Plantaardig Kruiden & Knoflook)
  • zwarte peper
  • zout
  • 1 pakje PLUS diepvries bladerdeeg met 10 vellen
  • paneermeel 500 gr verse ASC zalm, in 4 moten
  • 1 pakje (50 gr) vintage feta van Kolios
  • 1 ei
  • optioneel: sesamzaadjes en citroenrasp
Zalm en croûte (koemelkvrij) product foto

Handige informatie over dit recept

Recipes/Main Hoofdgerecht
Recipes/Time Ca. 45 minuten
Recipes/Persons 4 personen

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappels, snijd ze in plakjes en kook ze 5 minuten voor in gezouten kokend water. Giet daarna af.
  2. Dop de sperziebonen en meng ze met koud water in een pan.
  3. Verhit een hapjespan en fruit de ui en knoflook een paar minuten op middellaag vuur in een scheutje bakolijfolie.
  4. Voeg de spinazieblaadjes toe en laat slinken. Bak nog even verder tot je geen water meer in de pan ziet.
  5. Roer daarna de plantaardige kruidenroomkaas erdoor tot het goed gemengd is. Proef en breng naar wens verder op smaak met zwarte peper en/of zout. Schep over in een bakje en laat iets afkoelen.
  6. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  7. Haal 8 velletjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien op je aanrecht.
  8. Haal de zalmfilets uit de verpakking en dep ze droog met keukenpapier. Bestrooi daarna met peper en zout.
  9. Plaats 4 velletjes bladerdeeg voor je en strooi er een dun laagje paneermeel op, op het gedeelte waar de zalm komt te liggen.
  10. Leg de zalmmoten op de bladerdeegvellen. Eventuele dunne zijkanten van de filets vouw je dubbel en stop je onder een dikker gedeelte. Zo zorg je ervoor dat de zalm overal ongeveer even dik is en dat helpt bij een gelijkwaardige garing.
  11. Schep een royale hoeveelheid van je spinaziemengsel over de bovenkanten van de zalm, verdeel gelijkmatig. Verkruimel wat van de feta en strooi dit er nog overheen. Feta die je overhoudt ga je straks nog voor de sperziebonen gebruiken.
  12. Pak de 4 andere vellen bladerdeeg erbij en leg deze over de zalmmoten heen. Je kunt het bladerdeeg eventueel ietsje uitrekken zodat het beter eroverheen valt. Maar pas op dat het niet scheurt. Vouw de randen van het onderste vel bladerdeeg over de randen van het bovenste vel heen en rol rondom goed dicht. Druk dit nog aan met de tanden van een vork.
  13. Bestrijk de zalmpakketjes goed met het losgeklopte ei en strooi er eventueel wat wit en/of zwart sesamzaad over.
  14. Bak de zalmpakketjes 25 - 30 minuten in de oven tot de bovenkant mooi goudbruin en krokant is.
  15. Terwijl de oven z’n werk doet, ga je de aardappelplakjes bakken. Verhit een grote hapjespan of twee grote koekenpannen en schenk een royale scheut bakolijfolie in de pan. Schep de voorgekookte plakjes aardappel met een goede snuf zout in het vet, op middelhoog vuur, en laat ze daar even lekker in liggen tot die zijde krokant en bruin begint te worden. Schep ze nu om en bak ook de andere kant. Blijf daarna de aardappeltjes bakken tot de zalm uit de oven komt. Je kunt eventueel de temperatuur wat verlagen, maar blijf ze bakken zodat ze mooi krokant worden. Proef tussentijds en voeg optioneel nog extra zout toe.
  16. Kook nu ook de sperziebonen in 8 minuten beetgaar. Giet daarna af en meng met een scheutje bakolijfolie in een kom. Garneer met de overgebleven feta en eventueel wat citroenrasp. Wat geroosterd amandelschaafsel smaakt hier ook heerlijk bij.
  17. Serveer de zalm en croûte met de gebakken aardappels en sperziebonen met feta.