Je gebruikt een verouderde browser

Dit kan ervoor zorgen dat niet alles op de website eruit ziet zoals je van ons gewend bent of dat sommige functionaliteiten minder goed werken. Om onze website optimaal te kunnen benutten, adviseren wij je een andere browser te gebruiken.

Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

Lokale PLUS-ondernemers zorgen voor Goed Eten voor de buurt en voor elkaar.

Lokale Betrokkenheid

plus > duurzaamheid > lokale betrokkenheid

De ruim 242 zelfstandig PLUS-ondernemers geven vanuit hun winkels een hele directe invulling aan onze klantbelofte: Wij zorgen voor Goed Eten voor de buurt en voor elkaar. Ze sponsoren sportclubs en verenigingen, steunen voedselbanken, verminderen voedselverspilling, stimuleren met buurtcentra en basisscholen een gezonde leefstijl en zetten zich in voor minder zwerfafval op straat.

Spaar je club gezond

In 2021 organiseerden we een spaaractie om het verenigingsleven in Nederland een steuntje in de rug te geven. Bijna 6200 clubs en verenigingen deden mee aan de spaaractie ‘Spaar je club gezond’ verdeeld over 268 winkels van PLUS. Het totaal te verdelen sponsorbedrag was 3,2 miljoen euro.

Klanten van PLUS konden sponsorpunten sparen voor clubs en verenigingen in hun buurt. Hoe meer sponsorpunten een club ontving, hoe meer geld dat opleverde voor de clubkas. De deelnemende clubs en verenigingen mochten het bedrag dat door klanten van PLUS bij elkaar gespaard was, naar eigen inzicht besteden. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van materialen, onderhoud van het clubhuis of een ledenactiviteit.

Ondernemers zorgen voor goed eten, de buurt en elkaar

Het MVO-winkelpaspoort voor de PLUS supermarkten maakt inzichtelijk op welke manier PLUS ondernemers betrokken en actief zijn in de buurt. In het winkelpaspoort komen 40 onderwerpen aan bod, denk aan gezondheid, voedselverspilling, duurzame energie en klantvoorzieningen. De gegevens voor het winkelpaspoort worden iedere twee jaar verzameld.

Het winkelpaspoort laat een steeds toenemende maatschappelijke betrokkenheid zien. Zo sponsorden 91% van de PLUS ondernemers sportclubs en verenigingen en 94% van hen een lokaal goed doel. De samenwerking met lokale leveranciers is groot. Lokale producten worden in  95% van de supermarkten aangeboden. Zo maken ondernemers onze klantbelofte ‘Wij zorgen voor goed eten, voor de buurt en voor elkaar’ dagelijks waar.

Samenwerking met Too Good To Go

PLUS zet zich in om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Dat begint met bewust inkopen waardoor onze supermarkten zo min mogelijk voedsel weggooien. Wanneer er toch producten over blijven, dan zoekt PLUS actief naar alternatieven. Onze samenwerking met Too Good To Go is daar een succesvol voorbeeld van.

Intussen zijn ruim 150 PLUS supermarkten aangesloten bij de app tegen voedselverspilling. PLUS heeft samen met haar klanten al meer dan 920.000 maaltijden gered. Op deze manier wil PLUS nog meer bijdragen aan een wereld zonder voedselverspilling.

Samenwerking met de voedselbank

PLUS en Coop werken al jaren samen met de voedselbank. Veel winkels en distributiecentra doneren producten die van goede kwaliteit zijn maar in de winkel niet meer worden verkocht. Iedereen verdient het om goed te eten. Daarom doneren we producten, zoals restanten van seizoensartikelen of met een lange houdbaarheid aan de Voedselbank. Klanten van PLUS doneerden in 2022 via verschillende acties zo'n 18.000 euro aan Voedselbanken Nederland. Met dit bedrag helpen de klanten van PLUS veel gezinnen die dit hard nodig hebben.


AED’s voor buurtbewoners in nood

PLUS voelt zich mede verantwoordelijk voor het welzijn van de buurt. Daarom stellen we als eerste supermarkt van Nederland al jaren de AED’s van al onze supermarkten dag en nacht beschikbaar voor buurtbewoners in nood.


Aanpakken van zwerfafval

PLUS winkels zijn een actieve ‘Supporter van Schoon’. Om de buurt schoon te houden hebben alle supermarkten afvalbakken rondom de winkel staan. De PLUS supermarkten nemen daarnaast jaarlijks deel aan de Landelijke Opschoondag door lokale opruimacties te organiseren.

Lokale initiatieven PLUS ondernemers

Tijdens corona hebben PLUS ondernemers verschillende lokale initiatieven genomen en daarmee een bijdrage geleverd aan een gezonde buurt.

Steeds meer mensen in Nederland hebben door de coronacrisis niet voldoende te eten. De nood wordt steeds hoger en het Rode Kruis zet zich in om kwetsbare mensen van een dagelijkse maaltijd te kunnen voorzien. Het Rode Kruis is in mei 2020 gestart met het uitdelen van voedselpakketten. PLUS ondersteunde het Rode Kruis hierbij en doneerde vele Boodschappenpakketten.

Super Supermarkt Keurmerk

Het Super Supermarkt Keurmerk (SSK) van het Vakcentrum is het keurmerk voor zelfstandige supermarktondernemers die lokaal en maatschappelijk betrokken ondernemen. Het SSK kent zeven centrale thema's, waaronder lokale betrokkenheid, stimulerend personeelsbeleid en afvalinzameling- en reductie. Op dit moment zijn 95 PLUS-supermarkten SSK-gecertificeerd.

Meer informatie

Wil je meer weten over wat PLUS doet op het gebied van gezondheid? Lees dan dit document.