Met de producten die in onze schappen liggen, hebben we een impact tot aan het begin van de keten. Het is onze ambitie om positieve impact te creëren voor producenten en werknemers binnen onze toeleveringsketens, voor het milieu en voor dierenwelzijn. We streven ernaar de productie en distributie van onze producten zo min mogelijk ten koste te laten gaan van het milieu en dierenwelzijn. Dit doen we door ons assortiment stap voor stap te verduurzamen.
Mosselen: de verantwoorde keuze uit het visschap
Bij PLUS staan we voor goed eten en achter producten die lekker en verantwoord zijn. Mosselen zijn hier een perfect voorbeeld van. Mosselen zijn natuurlijk, voedzaam en een bron van dierlijke eiwitten. Het is ook een van de meest verantwoorde keuze die je kunt maken in het visschap. In deze video laten we de ambachtelijke kweek- en vistechnieken zien die mosselen zo verantwoord maken.
(H)eerlijke bananen: PLUS op weg naar Leefbaar Loon
Bananen zijn ons meest verkochte product; jaarlijks verkopen we er tientallen miljoenen. We bieden onze klanten graag een verantwoorde keuze. Daarom maakten we in 2010, als eerste Nederlandse supermarkt, de stap om alleen nog maar Fairtrade-bananen te verkopen.
Via de strenge Fairtrade standaarden en het betalen van tenminste de minimumprijs en de premie dragen we zo al ruim 13 jaar bij aan betere leef- en werkomstandigheden voor werknemers op bananenplantages. Sinds dit jaar moet volgens de Fairtrade standaarden max 30% van de premie ingezet worden voor werknemers die nog geen leefbaar loon verdienen. Dit betekent dat we een nieuwe mijlpaal hebben bereikt en voor 75% van ons bananenassortiment de Fairtrade Leefbaar Loon Referentieprijs betalen.

Bananenboeren werken milieuvriendelijker dankzij donatie
Tijdens de Fairtrade Week eind 2023 droegen we per verkochte kilo bananen 15 eurocent af aan een klimaatproject. Dat resulteerde in een donatie van 35.000 euro aan een klimaatproject in Colombia.
Met dat geld leren de boeren van vijf bananenplantages in Urabá onder andere hoe ze duurzaam met water omgaan en natuurlijke mest gebruiken. Dat is nodig, omdat een bananenplant – die voor 80% uit water bestaat – erg gevoelig is voor extreem weer, zoals droogte of verschuivende regenperioden. Dat zorgt bij onze bananenboeren voor onzekere oogsten en inkomstenverlies.
Allereerst is de bodem getest. De boeren leerden om zelf natuurlijke mest te maken. Inmiddels oefenen ze volop met de nieuwe technieken en werken steeds milieuvriendelijker. Ook is de bodem en bananenproductiviteit op de plantages duidelijk verbeterd dankzij het gebruik van de biologische meststoffen én de nieuwe technieken.
We zijn trots op de tot nu toe behaalde resultaten en blijven we samen met Fairtrade bouwen aan een eerlijke wereld, met gelijke kansen voor iedereen.
Rund- en varkensvlees uit eigen gesloten ketens
Al sinds 2014 biedt PLUS als eerste landelijke supermarkt een compleet 2 sterren Beter Leven keurmerk rundvleesassortiment van het ras Blonde d'Aquitaine. Dit ras komt van oorsprong uit Frankrijk. De kalveren worden op een natuurlijke manier geboren en blijven minstens vijf maanden bij de moeder. Vandaar worden ze vervoerd naar het bedrijf van Henk Broeders of andere aangesloten boeren binnen de keten.
Het rundvlees wordt door ruim 80 boeren geleverd aan PLUS. De dieren verblijven in royale stallen met volop stro, frisse lucht en bewegingsvrijheid. De voeding wordt grotendeels zelf verbouwd en zorgvuldig samengesteld.

Sinds 2019 komt ook het verse varkensvlees bij PLUS uit een eigen, gesloten en bovenal korte keten. De unieke ketensamenwerking met 18 Nederlandse varkenshouders zorgt voor inzicht in de herkomst van het vlees. Alle producten voldoen aan het 1-ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Samen met boeren werken we aan verbeteringen op het gebied van dierenwelzijn en milieu.
Waardering voor producten van Nederlandse boeren
Met onze producten willen we een positieve impact hebben op de Nederlandse boer en bodem. In 2021 introduceerde we op de vleesafdeling het merk ’Boerentrots van PLUS’, producten van Nederlandse boeren waar we trots op zijn. Samen met deze boeren zetten we stappen op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid en versterken we de keten.
Begin 2020 stemden we een financiële tegemoetkoming met varkens- en rundvleesboeren af. Hiermee garanderen we afnamezekerheid en dit biedt boeren de mogelijkheid om te blijven investeren in een duurzame bedrijfsvoering. Door deze nieuwe en nauwe samenwerkingen verhogen wij onze ketenverantwoordelijkheid.
Per 2030 cashew-snacknoten duurzaam gecertificeerd
Supermarkten - waaronder PLUS - hebben afgesproken dat per 2030 alle huismerk cashew-snacknoten duurzaam gecertificeerd zijn. Cashewnoten zijn 'duurzaam gecertificeerd' als deze voldoen aan de certificeringsvereisten volgens de 'Cashew Basket of Standards' voor boeren en verwerkers.
De cashewketen is een complexe keten. Cashewnoten worden voornamelijk geproduceerd door miljoenen kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden. Ze worden vervolgens via een ingewikkeld netwerk verkocht en getransporteerd. De herkomst is dan ook vaak lastig te achterhalen. De afspraak is gemaakt met supermarkten die aangesloten zijn bij het CBL.

PLUS Open Chain repen en leefbaar loon
De vijf samenwerkingsprincipes van Tony’s Open Chain borduren voort op waar Fairtrade voor staat. Vier verschillende chocoladerepen van ons huismerk worden gemaakt van 100% traceerbare Fairtrade cacao, afkomstig van partnercoöperaties uit Ivoorkust en Ghana.
Hiermee maken we impact tot aan het begin van de keten. De cacao bij PLUS was dankzij de jarenlange samenwerking met onze strategische partner Fairtrade Nederland, al Fairtrade gecertificeerd.
Boeren kunnen vanwege de langdurige samenwerking van minimaal vijf jaar, investeren in hun toekomst. Ze worden bovendien getraind om duurzame landbouw te realiseren en ontbossing tegen te gaan. PLUS betaalt voor deze chocoladerepen een leefbaar inkomen referentieprijs (LIRP). Dit betekent dat er bovenop de Fairtrade minimumprijs en premie een additionele prijs wordt betaald die boeren in staat stelt een leefbaar inkomen te verdienen. De hoogte van de leefbaar inkomen referentieprijs wordt door Fairtrade en Tony’s Chocolonely samen berekend en gevalideerd met alle ketenpartners.

Bewuste keuze voor producten van dichtbij
Onze producten komen zoveel mogelijk van dichtbij en steeds vaker uit korte ketens. PLUS kiest daarbij steeds vaker voor directe ketensamenwerking met Nederlandse boeren en telers. Al sinds 2008 bieden we exclusief GIJS streekproducten aan. Het assortiment van GIJS streekproducten bestaat inmiddels al uit meer dan honderd producten. Ruim twee derde van deze producten komt in aanmerking voor een duurzaamheidscertificering. De afgelopen jaren neemt het aantal producten van dichtbij toe. Zo komen sinds 2020 in de zomermaanden alle bramen en blauwe bessen - en daarmee al ons zachtfruit - van Nederlandse bodem. Sinds de zomer van 2020 komen alle komkommers het hele jaar door van Nederlandse telers. Ook in onze broodcategorie kiezen we voor dichtbij. Het Korenlanders desembrood wordt van Nederlandse tarwe en spelt gemaakt dat afkomstig is van Groningse akkerbouwers. Met de introductie van onze kaas Klaverland Boerenbuiten leveren we een bijdrage aan een toekomst met rijke weides en vogels. De Friese boeren die de melk voor deze kaas produceren ontvangen een meerprijs waardoor zij de ruimte kunnen geven aan weidevogels. Vogelbescherming Nederland steunt deze aanpak en heeft Klaverland Boerenbuiten in de Vogelvriendelijke Zuivelwijzer opgenomen.
Transparante en duurzamere ketens
PLUS heeft de ambitie leidend te zijn in het bieden van volledige transparantie voor al haar huismerkproducten. Met oog op een betere wereld voor mens, dier en milieu. Daarom hebben we in 2020 ons Ken de Keten beleid met monitoringstool opgesteld. Naast ketentransparantie zijn er drie speerpunten: CO₂-voetafdruk, duurzaamheidscertificering en voedselverspilling. Samen met onze leveranciers brengen we in kaart wat de CO₂-voetafdruk van producten is. We identificeren welke producten nog geen duurzaamheidscertificaat hebben. Daarnaast onderzoeken we wat er nodig is om elk product te certificeren met minimaal een topkeurmerk volgens onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Zij beoordelen keurmerken op hun betrouwbaarheid, transparantie en ambitie op de duurzaamheidsaspecten duurzaamheidsaspecten milieu, dierenwelzijn en mens & werk.
Tot slot, kijken we waar we de derving van producten kunnen verminderen. We werken continu samen met leveranciers om onze positieve impact in de keten te vergroten. Zo werken we stapsgewijs aan een volledig transparante keten, want goed eten komt uit een goede keten.
De route naar volledige transparantie begint met ‘het kennen van onze makers’. Binnen ons Ken de Keten beleid bieden we de komende jaren meer transparantie over de exacte herkomst van onze producten door:
PLUS is lid van inkooporganisatie Superunie. Circa 80-90% van de producten van PLUS wordt ingekocht via Superunie. Ook in Superunie verband werken we samen aan ketentransparantie en het verduurzamen van toeleverinsgketens. In 2021 heeft Superunie een belangrijke stap gezet om meer inzicht te geven bij wie en waar we onze huismerkproducten en versproducten inkopen. Op de website van Superunie is een wereldkaart gepubliceerd waarop de productielocatie van deze producten wordt getoond.
Koploper in Fairtrade
PLUS heeft een intensieve samenwerking met Fairtrade Nederland, sinds 2015 hebben we een strategisch partnerschap. Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, Zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzamere toekomst. PLUS vindt het belangrijk dat producten zo duurzaam mogelijk en op een eerlijke manier worden geproduceerd. Samen werken we aan het certificeren van zoveel mogelijk huismerkproducten. Doordat al onze koffie, thee, cacao, bananen en veel andere huismerkproducten standaard Fairtrade gecertificeerd zijn, krijgen klanten automatisch een duurzamere keuze aangeboden. Ons totale Fairtrade assortiment bestaat nu uit ruim 400 producten. In 2023 droegen we ruim 2,1 miljoen US dollar aan premie af aan boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden. De hoogste premie tot nu toe waar we erg trots op zijn. De grootste premie werd behaald door de verkoop van koffie, bananen en cacao. Zie hieronder de uitgebreide Fairtrade premie impact.
Sinds 2020 is alle cacao in PLUS huismerkproducten, standaard Fairtrade gecertificeerde cacao. Dit betekent een verduurzaming van 300 huismerkproducten. Dit zijn producten die grotendeels uit cacao bestaan tot aan producten waar slechts een snufje cacao in is verwerkt. Als enige supermarkt in Nederland is alle cacao dat verwerkt is in alle PLUS huismerkproducten 100% Fairtrade gecertificeerd.
PLUS risicoanalyses
Voor een aantal ketens voert PLUS een risicoanalyse. Dit zijn de analyses voor bananen, cacao, koffie, varkensvlees en vis.
Verduurzamen met keurmerken
Door te kiezen voor producten met erkende en onafhankelijk keurmerken, creëren we een basis waarbij onze producten gegarandeerd voldoen aan eisen op het gebied van milieu, arbeidsomstandigheden, dierenwelzijn en transparantie. PLUS richt zich daarbij op de door Milieu Centraal geïdentificeerde topkeurmerken.
Al jaren groeit de omzet van het assortiment met deze keurmerken relatief harder dan de omzet van ons totale assortiment. Hier rapporteren we jaarlijks over in ons duurzaamheidsverslag.
PLUS heeft als doel om in 2025 alle food huismerkproducten, waar een topkeurmerk op van toepassing is, te voorzien van minimaal één topkeurmerk. 45% van onze huismerkproducten heeft een topkeurmerk in 2023. Dit is een stijging van 4% ten opzichte van de 41% in 2022. Daarnaast zetten we in op productgroepen met uitsluitend een topkeurmerk. Er zijn al productgroepen waar we deze vervangingsstrategie hebben toegepast. Zo is bijvoorbeeld alle cacao in onze huismerkproducten uitsluitend Fairtrade gecertificeerd, is alle dagverse zuivel van PLUS standaard biologisch en zijn onze uiten en onbewerkte aardappelen in eenkilozakken standaard biologisch.
Een paar voorbeelden:
Meer over onze ketens
Meer informatie
Wil je meer weten over wat PLUS doet op het gebied van gezondheid? Lees dan dit document.