Het klimaat verandert de laatste decennia steeds sneller. De voedselsector speelt daarbij een grote rol, circa een derde van alle klimaatbelasting komt door de productie en consumptie van voedsel. We vinden het belangrijk om binnen onze invloedsfeer bij te dragen aan een positieve verandering en nemen verantwoordelijkheid door de impact van onze organisatie op het klimaat te verminderen. Dit vraagt om een duurzame aanpak die we steeds verder inrichten. PLUS zet zich in om binnen de eigen invloedssfeer klimaatverandering tegen te gaan.
Scope 1* - We verminderen de directe CO₂-uitstoot van onze eigen organisatie. Scope 2* - We verminderen de indirecte C0₂-uitstoot van onze eigen organisatie. Scope 3* - We verminderen de CO₂-uitstoot van onze waardeketen.
*Deze scopes zijn benoemd door het Greenhouse Gas (GHG) Protocol, wereldwijd het meest gebruikte protocol om uitstoot van broeikasgassen te berekenen.
We zijn in 2021 een traject gestart om, binnen de klimaatambities van het Parijs-akkoord (2015), onze eigen strategie en (reductie)doelstellingen te formuleren. We verwachten deze medio 2022 te kunnen publiceren.
Voetafdruk verkleinen
Jaarlijks berekent PLUS de CO₂-voetafdruk. In 2020 was onze CO₂-voetafdruk 89.339 ton. We zijn continu bezig om de C0₂-uitstoot van onze bedrijfsvoering te verminderen. Uit de CO2-voetafdruk komt duidelijk de impact van onze winkels naar voren. In onze supermarkten wordt veel energie gebruikt, door het gebruik van bijvoorbeeld koelingen, verwarmingen en verlichting. We maken voor de winkels (en het servicekantoor) gebruik van groene stroom. De compensatie van de uitstoot van het gasverbruik en de koelingen, maakt de winkels sinds 2016 klimaatneutraal.
Met het reductieplan is onze focus verschoven van compenseren naar reduceren. Onze investeringen voor het klimaat gaan nu in beginsel naar CO₂-reductie. Voor de uitstoot die na reductie nog resteert, blijft compensatie een optie om onze doelstellingen in 2030 te behalen.
Klimaatvriendelijke assortiment
Met een meer klimaatvriendelijker assortiment werkt PLUS aan een kleinere CO₂-voetafdruk en dus minder impact op het klimaat. We bieden steeds meer huismerkproducten die voldoen aan de climate neutral certification via de Climate Neutral Group. Het gaat hierbij om aubergines, ananas en sinaasappels voor in de juicer apparaten waarmee verse jus d'orange perst in de winkel. Net als voor een breed assortiment koffie en thee. Voor koffie betekent dat bij de teelt, in de koffiebranderijen en in het transport het energie- en brandstofverbruik wordt geminimaliseerd. Zo wordt er minder kunstmest gebruikt, worden bomen aangeplant en de fabriek draait op groene energie. De overgebleven CO₂-uitstoot wordt gecompenseerd door te investeren in duurzame energieprojecten.
Een van onze speerpunten is het reduceren van de CO₂-voetafdruk in de keten. In samenwerking met Climate Neutral Group hebben we in 2021 een initiële 0-meting gedaan van de voetafdruk van ons versassortiment. Hierbij zijn zuivel, vlees, fruit en eieren aangeduid als categorieën met hoge prioriteit. Samen met stakeholders en leveranciers gaan we verder om de klimaatimpact van deze categorieën te reduceren.
Voedselverspilling - voorkomen, verminderen en verwaarden
We hebben de ambitie om in 2030 50% minder te verspillen dan in 2015. En zetten hierbij in op voorkomen, verminderen en verwaarden. Het dervingspercentage ligt met 1,6% in lijn met het branchegemiddelde. We werken continu aan een verdere verlaging van dit percentage.
PLUS doet veel om voedselverspilling tegen te gaan. Sinds 2020 zijn we aangesloten bij de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en hebben we de samenwerking met Too Good To Go geïntensiveerd. De Too Good To Go-app laat zien welke winkels en supermarkten in de buurt eten over hebben en voor welke prijs gebruikers een verrassingspakket kunnen ophalen. Intussen zijn 356 winkels aangesloten bij Too Good To Go. Sinds de start van de samenwerking hebben we samen met klanten van PLUS en Coop ruim 2,7 miljoen Verrassingspakketten verkocht. En we doen meer: Meer tips tegen voedselverspilling? Lees ze hier!

Duurzamer distributiecentrum Oss
PLUS heeft in Oss een hypermodern en duurzaam distributiecentrum van ruim 46.000 m2. Vanuit dit nieuwe distributiecentrum worden veel PLUS supermarkten in Nederland met kruidenierswaren (KW) beleverd. Als verantwoorde supermarkt kiest PLUS er bewust voor om duurzaam te bouwen.
Er is gekozen om gebruik te maken van de BREEAM-methodiek, waarbij getoetst wordt op negen duurzaamheidsaspecten. Duurzame keuzes zijn onder andere terug te zien in materiaalgebruik, warmteterugwinning en waterhuishouding. We maken gebruik van warmtepompen, energiezuinige verlichting, zonnepanelen, duurzame materialen als FSC hout en zorgen met duizenden infiltratiekratten in de grond voor een goede waterberging. Het nieuwe distributiecentrum voldoet daarmee aan het energielabel BREEAM Outstanding en is klaar voor de toekomst.

Duurzamer distributiecentrum Deventer
In 2024 is het nieuwe distributiecentrum van PLUS in Deventer geopend. Dit gloednieuwe pand vervangt het oude distributiecentrum in Deventer en belevert ruim 200 supermarkten.
Het nieuwe distributiecentrum ter grootte van 77.000 m² staat op A1 Bedrijvenpark West in Deventer en is ontwikkeld door HBC, een samenwerking tussen HVBM Vastgoed en Bruil Bouw Groep. In het pand liggen 3.500 unieke versproducten.
Het distributiecentrum heeft het BREEAM Excellent duurzaamheidscertificaat. Zo wordt energie opgewekt met een eigen zonnestroominstallatie met ruim 14.000 duizend zonnepanelen. Voor medewerkers creëerde PLUS een prettige en sfeervolle werkomgeving, met veel licht en een fijn klimaat.

100% elektrische 50 tons vrachtwagen
We investeren actief in een schoner en groener logistiek proces. Dat doen we door vrachtwagens in te zetten die op LNG (vloeibaar aardgas) rijden. En bijvoorbeeld ook door deel te nemen aan het convenant ‘Zero Emissie Stadslogistiek’ voor nul inefficiënte ritten, nul opstoppingen en nul uitstoot in de stadslogistiek van Rotterdam.
PLUS heeft in 2021 samen met BREYTNER en H.N. Post & Zonen de eerste 100% elektrische 50 tons trekker-oplegger combinatie op de Nederlandse weg geïntroduceerd. Door vrachtwagens op diesel te vervangen voor deze duurzamere variant, wordt er een belangrijke stap gezet in het terugdringen van de CO2-uitstoot. Over 2021 heeft dit een CO2 reductie van zo'n 37.500 kg opgeleverd. Een mijlpaal binnen het Nederlandse klimaatakkoord, waarbij in 2025 de eerste zero emissie zones voor goederenvervoer in de Nederlandse binnensteden worden ingesteld.
Eind 2022 ging onze tweede 100% elektrische vrachtwagen de weg op. Daarmee bevoorraden we de winkels rond het distributiecentrum in Ittervoort. Met dit soort ontwikkelingen bereiden we ons ook voor op zero-emissiezones, die vanaf 2025 in verschillende gemeenten gelden. In deze zones mogen in principe alleen vrachtauto's en bestelauto's met een zero-emissie-aandrijving rijden. Tot 2030 gelden er overgangsregels.
Meer informatie
Wil je meer weten over wat PLUS doet op het gebied van gezondheid? Lees dan dit document.