Je gebruikt een verouderde browser

Dit kan ervoor zorgen dat niet alles op de website eruit ziet zoals je van ons gewend bent of dat sommige functionaliteiten minder goed werken. Om onze website optimaal te kunnen benutten, adviseren wij je een andere browser te gebruiken.

Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

Gemakkelijk gezonde keuzes maken met Nutri-Score

Makkelijker gezonder kiezen met Nutri-Score

Goed eten, voor iedereen, elke dag. Voor ons betekent dat gezond eten en eten van goede kwaliteit. Maar hoe maken we nu gezonde keuzes tussen al die producten in het schap en online? Dat is soms lastig. Daarom gaan we je helpen, door een voedselkeuze logo op de verpakking te plaatsen: de Nutri-Score.

Na de proefprojecten* met Nutri-Score op alle biologische producten van PLUS en het tonen van de Nutri-Score op zowel de elektronische schaplabels in de winkels als online bij de productinformatie van meer dan 3000 PLUS huismerkartikelen, gaan we door met een volgend proefproject. Vanaf januari 2022 staat de Nutri-Score op alle verpakkingen van onze Uit de keuken van PLUS producten. Nutri-Score helpt je om producten simpel en snel met elkaar te vergelijken. Zo kun je makkelijker gezondere keuzes maken!

Wat is de Nutri-Score?

Nutri-Score is een voedselkeuze logo dat de voedingswaarde van producten vertaalt in een duidelijke letter- en kleurencode. Elk product krijgt een score toegekend op basis van de ingrediënten en voedingsstoffen. Deze score wordt berekend met behulp van een algoritme. Producten kunnen binnen Nutri-Score een A tot en met een E scoren. Bij iedere score hoort een kleur. Score A is voor producten binnen een categorie met de meest gezonde samenstelling en heeft een donkergroene kleur. Score E is voor producten binnen een categorie met de minst gezonde samenstelling en heeft een rode kleur. Eet je nu altijd gezond door alleen producten met een A of B score te eten? Helaas is het niet zo makkelijk. Het blijft belangrijk om gevarieerd te eten uit de diverse vlakken van de Schijf van Vijf

Met Nutri-Score op de voorkant van de verpakking zie je in één oogopslag dat een A de meest gezonde optie is binnen een categorie. Dat is dus een gezondere keuze dan bijvoorbeeld de variant met een D of een E. Verpakkingen hoef je niet meer om te draaien om op de achterkant voedingswaardetabellen te ontcijferen en de kleine lettertjes te bestuderen. Nutri-Score geeft je al die informatie! Het wordt zo dus veel gemakkelijker. Alle gedetailleerde informatie, zoals de voedingswaardetabellen, blijft zoals voorheen op de achterkant van de verpakking staan. 

Nutri-Score is een handig hulpmiddel dat de informatie op basis van de voedingswaarde omzet in een overzichtelijke code van 5 kleuren en letters. Zo is het nóg makkelijker om een gezonde keuze te maken binnen een categorie wanneer je voor het schap staat of online je boodschappen bestelt.

Hoe wordt de Nutri-Score berekend?

Producten krijgen punten op basis van de voedingswaarden en de gebruikte ingrediënten. Een product krijgt pluspunten voor positieve voedingsstoffen (zoals vezels en eiwitten) en het bevatten van groente en fruit, peulvruchten en noten. En minpunten voor negatieve voedingstoffen zoals suiker, verzadigd vet, zout en het leveren van een hoog energiegehalte (kcal). Op basis van deze totaalscore krijgt een product een Nutri-score A, B, C, D of E toegekend. De berekening van Nutri-Score is gebaseerd op een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. 

Voorbeeld berekening Nutri-Score PLUS Biologische eieren 6 stuks

In dit voorbeeld berekenen we stap voor stap de Nutri-Score van de PLUS Biologische eieren 6 stuks. Hoe komt deze berekening tot stand? Allereerst bekijken we de voedingswaarden van dit product en zetten deze onder elkaar. De punten worden onderverdeeld in punten voor negatieve voedingsstoffen en punten voor positieve voedingsstoffen. Door de voedingswaarden van de PLUS Biologische eieren in de Nutri-Score tabellen in te vullen, volgt een puntentelling.

Samen zorgt deze puntentelling voor een rekensom, namelijk: het aantal punten voor negatieve voedingsstoffen minus het aantal punten voor positieve voedingsstoffen. Deze som is de eindscore. Middels de scoretabel van Nutri-Score is af te lezen welke Nutri-Score letter bij deze eindscore hoort.

Bekijk berekening Nutri-Score voor PLUS Biologische eieren 6 stuks

Goed eten: een ABCDE'tje met Nutri-Score

Wil je meteen aan de slag met de producten met een Nutri-Score? Wij helpen je graag, goede keuzes zijn namelijk makkelijk gemaakt met de Nutri-Score. Hier vind je een ontbijtgerecht en hoofdgerecht waarvoor je producten met een Nutri-Score goed kunt gebruiken. Zo krijg je meer inzicht in de voedingswaarde van je ingrediënten en krijg je heel makkelijk een betere balans!

Yoghurt met blauwe bessen en honing

Bekijk recept Lees meer over gezond ontbijten

Volkoren Penne met rundergehakt

Bekijk recept

* Nutri-Score is reeds geïntroduceerd in verschillende EU-landen (Duitsland, Frankrijk en België). In Nederland zien we de Nutri-Score ook steeds vaker op producten. De Nederlandse wetgeving koerst op voorjaar 2022 voor de landelijke introductie van het Nutri-score logo op verpakkingen in de supermarkten. Bij PLUS zijn we gestart met een proefproject, waarbij Nutri-Score getoond wordt op Biologisch PLUS, BIO+ en Uit de keuken van PLUS producten. Daarnaast loopt een proefproject waarbij de Nutri-Score wordt getoond op zowel alle elektronisch schaplabels van alle PLUS huismerkartikelen als online bij de productinformatie van de PLUS huismerkartikelen.