Je gebruikt een verouderde browser

Dit kan ervoor zorgen dat niet alles op de website eruit ziet zoals je van ons gewend bent of dat sommige functionaliteiten minder goed werken. Om onze website optimaal te kunnen benutten, adviseren wij je een andere browser te gebruiken.

Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

Oesters

Oesters

Wil je eens echt uitpakken? Kies dan eens voor oesters! Oesters kun je zowel rauw serveren, met wat citroensap of vers gemalen peper, of ze op allerlei manieren bereiden. We vertellen je graag meer over deze weekdieren, hoe je ze openmaakt en serveert.

Hoe worden oesters gekweekt?

Onze Zeeuwse oesters worden gekweekt in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer in zogenaamde kweekpercelen. Ideaal omdat dit water de juiste temperatuur en hoeveelheid zout heeft, erg zuiver is en beschut ligt. In juli en augustus planten de oesters zich voort, waarbij er oesterlarfjes in de Oosterschelde drijven. Na een tijdje worden hun schelpen zwaarder waardoor ze naar de bodem zakken. Broedval heet dit.

Tijdens dit broedproces verplaatst de kweker de oesters regelmatig, zodat ze een optimale vorm krijgen om ze uiteindelijk te kunnen opeten. Met speciale netten worden oesters opgevist. Al met al duurt het kweekproces 2,5 tot 3 jaar, voordat een oester volgroeid is en geschikt om op te eten. Best een tijdje dus! 

Hoe maak je oesters open?

Lekker hoor, oesters. Alleen hoe maak je zo'n schelp eigenlijk open? Het lijkt misschien een hele kunst, maar in deze vijf handige stappen lukt het je in een handomdraai. 

Stap 1: Pak een oester met een hand vast in een doek met de platte schelp boven. Pak in je andere hand een oestermes en steek het mes tussen de twee helften van de schelp, exact door het scharnier. Dat is het spitse deel van de schelp. 
Stap 2: 
Breek de schelp voorzichtig los door met het mes vanuit het scharnier langs de randen van de platte en ronde schelp te bewegen. 
Stap 3: Ga met het mes horizontaal tussen de schelphelften tot je bij de sluitspier komt. Snijd deze vervolgens voorzichtig los en verwijder de platte schelp. 
Stap 4: Draai de oester met de spitse kant richting de palm van je hand. Zet het mes onder de vis. Houd het mes tegen de bolle schelp en snijd onder de vis langs de sluitspier door. 
Stap 5: De oester ligt nu helemaal los. Klaar om op te eten dus. Serveer in de bolle schelp. Smullen maar!  

Hoe bewaar je oesters? 

Oesters zijn vers als de schelp gesloten is. Ze blijven relatief lang in leven nadat ze uit het water zijn gehaald. Je kunt oesters gemiddeld zo'n 9 dagen bewaren. Bewaar ze altijd in de koelkast en leg iets zwaars op de geopende verpakking, zodat er druk op de schelpen blijft bestaan. 

Bekijk meer Paasinspiratie