PLUS gaat voor méér met minder plastic in de circulaire economie

22-02-2019

De impact van plastic op het milieu is groot. PLUS vindt het belangrijk een significante bijdrage te leveren aan de circulaire economie en heeft daarom haar handtekening gezet onder het Plastic Pact. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) is initiatiefneemster van dit Plastic Pact: een brede aanpak voor minder plastic en meer recycling. De Nederlandse overheid, ngo’s en bedrijven slaan de handen ineen en spraken tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie af in 2025 20% minder plastic te gebruiken en plastic spullen zó te maken dat je plastic altijd kunt recyclen. Dit om van bestaand plastic weer nieuwe producten en verpakkingen te kunnen maken.

Circulariteit centraal in verpakkingsbeleid
Als Meest Verantwoorde Supermarkt van Nederland zet PLUS continu stappen richting een beter milieu. Eén van die stappen is het verminderen en verduurzamen van verpakkingen en de reductie van plastic. PLUS wil (1) zo min mogelijk verpakken en, waar het toch nodig is, wordt gezorgd voor zoveel mogelijk (2) hernieuwbare en (3) recyclebare verpakkingen. Voor iedere product/verpakkingscombinatie wordt de best mogelijke verbetering bepaald. In 2019 worden minimaal 500 huismerkproducten duurzamer verpakt. Dit is maatwerk.

Geen wegwerpplastics meer
PLUS vervangt plastic wegwerpartikelen door artikelen die het milieu minder belasten. Met ingang van het barbecueseizoen 2019 heeft PLUS herbruikbare borden, kommen, bekers en bestek in het schap. PLUS is de eerste supermarkt die haar assortiment disposables op deze manier duurzamer maakt. Het gebruik van eenmalige varianten is ook nog steeds mogelijk; deze worden gemaakt van de hernieuwbare natuurlijke materialen karton of bagasse, een materiaal gemaakt van de afvalstroom van suikerriet. Deze bordjes en bekertjes kunnen bij het oud papier. De rietjes zijn vanaf komend voorjaar van papier en de roerstaafjes van FSC-gecertificeerd hout. De tapas- en satéprikkers worden omgezet naar FSC-gecertificeerd bamboe. Bier- en wijnglazen worden gemaakt van gerecycled PET.

Geen zwart kunststof meer
PLUS zet zich ervoor in alle zwarte kunststofverpakkingen voor het einde van het jaar te vervangen. Dit type kunststof wordt namelijk niet herkend in de sorteerinstallaties en kan om die reden niet goed gerecycled worden. De zwarte verpakkingen voor AGF en vleeswaren zijn inmiddels grotendeels uit het assortiment gehaald. Gebak, kaas en vers vlees volgen. Naast consumentenverpakkingen van PLUS huismerkproducten worden ook andere materialen aangepast. Zo zijn de zwarte plastic pakbladen tussen de appels en peren eind 2018 vervangen door pakbladen van papierpulp.

Minder plastic om groente en fruit
Ook op de AGF-afdeling wordt continu gekeken hoe er minder plastic gebruikt kan worden en of er gebruik kan worden gemaakt van hernieuwbaar verpakkingsmateriaal. Inmiddels zijn alle verpakkingen van zacht fruit voorzien van een hersluitbaar folie, de grootverpakkingen voor aardappelen bestaan voor 50% uit plastic gemaakt van suikerriet en 2,8 miljoen flesjes voor versgeperst sinaasappelsap per jaar worden nu gemaakt van 50% gerecycled PET.

Met de introductie van de Laagblijvers wordt de omloopsnelheid van het groente- en fruitassortiment verhoogd en kunnen meer producten zonder verpakking gepresenteerd worden, zoals gember, kiwi’s, witlof en appels.

PLUS is als eerste supermarkt in Nederland gestart met het gebruik van biologisch afbreekbare stickers. Veel schillen voorzien van een stickertje belanden namelijk bij het GFT-afval. Sinds 1 januari is 50% van alle PLUS Appels en Peren voorzien van een composteerbare sticker.

Op zowel de AGF- als broodafdeling vinden consumenten binnenkort milieuvriendelijkere zakjes: papieren zakken van 100% ongebleekt papier met het FSC-certificaat. De huidige plastic tasjes worden vervangen door zakjes die voor 90% bestaan uit suikerriet. Wanneer een papieren zak of plastic tasje niet nodig is, kan groente en fruit vanzelfsprekend ook los worden afgerekend.

Samenwerken aan volgende stappen
PLUS en haar 40 belangrijkste leveranciers zetten zich gezamenlijk in om minder en milieuvriendelijker te verpakken. Hiervoor is PLUS onder andere een samenwerking aangegaan met Plastic Whale voor plasticvrije wateren. De verkoop van Sodastream, de bruiswatertoestellen met herbruikbare flessen, is een mooi voorbeeld van een samenwerking met een A-merkproducent. En ook op andere terreinen neemt PLUS het initiatief zoals met de introductie van de Proteus Smart Display, een herbruikbare display die tot 85% karton bespaart.

De inspanningen van PLUS op het gebied van minder en duurzamer verpakken sluiten aan op het onlangs door het CBL gepresenteerde brancheplan. Met het ondertekenen van het Plastic Pact geeft PLUS wederom een signaal af naar haar leveranciers dat duurzaam verpakken de gezamenlijke norm wordt.