1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Verantwoord
  4. /Eerlijk is heerlijk
« TERUG
Eerlijk is heerlijk

Eerlijk is heerlijk

Op bezoek bij cacaoboer Beatrice Boakye

In Nederland eten we zo'n 4,7 kg (liefst pure) chocolade per persoon per jaar. En nee, daar hoef je je niet schuldig over te voelen. Zeker niet omdat je door iets simpels als het kopen van chocolade met Fairtrade cacao een positieve impact hebt op het leven van cacaoboeren als Beatrice Boakye.

Cacao komt van miljoenen kleinschalige boeren, die dag in dag uit hard werken op hun land om cacao te verbouwen. Een van die boeren is de Ghanese Beatrice Boakye. Beatrice rolde ooit de cacao-teelt in door haar huwelijk. Haar man was cacaoboer en samen met haar man werkte ze ruim 25 jaar op hun kleine boerderij van zeven hectare. Daar hebben ze ook vier kinderen groot gebracht. Een van hen is ook cacaoboer geworden, de rest is naar de stad verhuisd. Sinds de dood van haar man zorgt Beatrice in haar eentje voor de cacaoboerderij.

Cacaobonen groeien in de peulen van de cacaoboom

Naar school
Gelukkig wordt deze zorg een stuk minder nu Beatrice lid is van de Fairtrade gecertificeerde cacao-coöperatie Asunafo North Union. Hierdoor is ze bij de verkoop van haar cacao niet meer afhankelijk van losse opkopers. En dat niet alleen: ze volgt trainingen om nog beter in haar werk te worden. Zo leert ze alles over de veiligheidsvoorschriften voor het gebruik van chemicaliën. Niet onbelangrijk bij het verbouwen van cacao. Gereedschap koopt ze met flinke korting. Beatrice: 'Op de markt kost een machete normaal 20 Cedi, nu betaal ik maar 16 Cedi.'

Eerlijk is heerlijk

Lange dagen
Beatrice staat elke dag om vijf uur op. Dan maakt ze haar huis schoon, ontbijt en gaat daarna aan het werk op haar boerderij. Rond één uur 's middags loopt de temperatuur zo hoog op dat de meeste boeren de koelte van huis opzoeken. Beatrice doet dat ook, maar kookt eerst een warme lunch voor ze even gaat rusten. Daarna gaat ze nog even werken en dan is het alweer tijd om aan de slag te gaan voor het avondeten. Rond tien uur 's avonds gaat ze naar bed. Ze maakt lange dagen, maar dankzij het Fairtrade programma verdient ze gelukkig wel genoeg om rond te komen. Hierdoor verbetert niet alleen haar eigen situatie, maar ook die van haar gezin.

Eerlijke prijs en premie
Dankzij Fairtrade krijgen boeren in West-Afrika ten minste de Fairtrade minimumprijs en een ontwikkelingspremie voor hun cacao. Die premie wordt gebruikt voor productieverbetering, betere scholing, medische voorzieningen, de aanleg van wegen en nog veel meer. En jij betaalt als consument geen hogere prijs voor deze producten, want de premie wordt betaald door PLUS. Ook als Fairtrade huismerkproducten in de aanbieding zijn.

Recepten met Fairtrade cacao
Lekker koken met Fairtrade cacao, je vindt hier twee heerlijke recepten. Overheerlijke brownies en kip in chocoladesaus. Zeker het proberen waard! Eet smakelijk.

Deel:

Producten met Fairtrade cacao

OOK INTERESSANT