1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Tips
  4. /Maak je BBQ zomerklaar
« TERUG
Maak je barbecue gereed voor de zomer

Tips om je barbecue zomerklaar te maken

Na maanden in de garage, op zolder of in de bijkeuken te hebben gestaan, mag hij eindelijk weer van stal. Wat? De barbecue natuurlijk. Met onze tips is je barbecue weer helemaal klaar voor gebruik.

Zeg je zon… dan zeg je barbecue. Gezellig met het gezin in de tuin onder het genot van een lekker drankje genieten van heerlijk eten van de grill.

Hoe steek je de barbecue veilig aan?

Het is belangrijk om veilig om te gaan met een barbecue, je wil natuurlijk niet dat er iets mis kan gaan. Daarom is het van belang om goed op te letten, bekijk de volgende tips zodat je veilig je barbeceu op gas of met houtskool en briketten kunt aansteken.

Hoe steek je een gasbarbecue aan?

De gasbarbecue is waarschijnlijk even niet gebruikt. Het is verstandig om voor de eerste sessie alles even te controleren voor de veiligheid. Zijn de branders en de slang nog in orde en is het rooster schoon? Kijk ook altijd even of de (eventuele) bak die vet opvangt goed schoon is. Vet kan namelijk makkelijk vlam vatten. Open daarna de deksel voordat u de gasfles opendraait en draai de eerste brander volledig open. Druk twee seconde later op de ontstekingsknop en de branders zullen gaan branden. Wacht daarna tot de barbecue op de juiste temperatuur is.

Hoe steek je een barbecue met houtskool of briketten aan?

Vul eerst de barbecue met de gewenste hoeveelheid briketten en leg daarna zo'n 3 aanmaakblokjes op het brikettenrooster. Steek ze aan en zet de gevulde brikettenstarter boven de aanmaakblokjes. Nu is het wachten totdat de briketten allemaal bedekt zijn met een grijze aslaag en hoef je nog maar één ding te doen: schud de gloeiende briketten op het onderrooster (kijk uit voor de vonken) en je kunt beginnen!

Hoe maak je het barbecue rooster schoon?

Vind jij het ook altijd zo'n klus om je barbecue rooster schoon te maken en te houden? Lees snel verder voor verschillende tips die je kunt toepassen voordat je begint! Je vindt hier ook tips voor het schoonmaken van het rooster na afloop van je barbecue.

Barbecue rooster schoonmaken en houden voordat je begint

Een lekker stukje vlees op de barbecue kan wat vet lekken op het rooster. Wil je het rooster tijdens de grillsessie niet continue ontvetten of flink boenen achteraf? Prik een halve citroen op een vork en wrijf hier mee over het rooster of smeer hem in met een beetje olie.

Barbecue rooster schoonmaken na afloop

Een rooster wat zwart en aangekoekt oogt kun je het beste reinigen met een losweekspray. Spray het rooster in en leg het tussen natte kranten of in het vochtige gras. De resten worden zo eenvoudig losgeweekt. Daarna nog even afwassen en klaar is Kees. Heb je een barbecue met een gietijzeren rooster? Wacht dan even met schoonschrobben. Het vet zorgt namelijk voor een beschermlaagje en voorkomt roest. Spoel het afgekoelde rooster af en laat hem drogen. Als je het rooster vervolgens nog eens insmeert met plantaardige olie dan blijft hij goed bijgehouden.

Hoe bewaar je vlees en vis tijdens een barbecue?

Bewaar het vlees en vis zo lang mogelijk in de koelkast tot je de barbecue aansteekt. Zorg dat het vlees en vis daarna op een plek liggen met zo min mogelijk zon. Zo blijft het zo vers mogelijk en kun je het ongeopende vlees daarna eventueel nog gebruiken voor een ander gerecht.

Hoe weet je of je vlees gaar is?

Het aantal bereidingsminuten op de verpakking kun je vaak als advies aanhouden maar elk stuk vlees is natuurlijk anders qua dikte en vorm. Gebruik daarom daarnaast bij twijfel altijd je vinger om te voelen hoe zacht het vlees is. Lastig? Gebruik dan een vleesthermometer, meten is weten!

Genieten maar!

Deel:

Handig voor bij de barbecue

OOK INTERESSANT