1. PLUS/
  2. Over PLUS
  3. /Nieuwsberichten
  4. /PLUS zet baanbrekende stap in duurzame-visassortiment

PLUS zet baanbrekende stap in duurzame-visassortiment

PLUS introduceert een nieuwe duurzame-vissoort: GIJS-schol. De manier waarop Jan de Boer van Ekofish en zijn vissersmannen deze vis verwerken, is diervriendelijker dan ooit. De Noordzeeschol wordt verdoofd en daardoor pijnloos gedood. Nog geen enkel ander vissersbedrijf in Nederland gaat op deze manier te werk. Daarnaast is de vangst van GIJS-schol vriendelijker voor het milieu. De speciale netten die de vissers gebruiken, verminderen schade aan de zeebodem, minimaliseren bijvangst en besparen veel brandstof. De MSC gecertificeerde GIJS-schol is exclusief verkrijgbaar bij PLUS en past perfect in haar verantwoorde beleid.

Vriendelijk voor dier

De GIJS-schol wordt gevangen door de bemanning van de PD147. Uniek in de scholvangst is het toedienen van een elektrisch schokje dat de vissen direct verdooft. Hiermee is het doden van de schollen pijnloos en diervriendelijk. Daarnaast is het zo voor de vissers eenvoudiger de vis schoon te maken.

Vriendelijk voor milieu

De PD147 maakt gebruik van lichte netten – twinrignetten – die zweven over de zeebodem, waardoor ze minder schade aanrichten. De grote mazen hebben als voordeel dat bijvangst en ondermaatse vangst zoveel mogelijk beperkt worden. Dat laatste betekent dat kleine vissen die nog moeten groeien, niet in de netten terechtkomen. Dat voorkomt overbevissing. Bovendien is er met de lichtgewicht netten zo’n zestig procent minder brandstof nodig. Nog een kenmerk van de GIJS-schol is, dat deze in de paaitijd niet verkrijgbaar is bij PLUS. In deze periode zit de schol vol met kuit en die is van essentieel belang voor het op peil houden van de visstand. 

MSC-certificering

Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) is een internationaal, onafhankelijk keurmerk dat garant staat voor een goed beheerde, duurzame visserij. Ook de GIJS-schol heeft een MSC certificering voor duurzame visvangst. Alle vis in de PLUS supermarkten – zowel vers als diepvries – staat op de groene of de oranje lijst van de Viswijzer. Deze wijzer wordt ondersteund door WWF, Good Fish Foundation en Stichting De Noordzee.

Victor Simoncelli, Fisheries & Outreach Manager bij MSC: “De GIJS-schol komt van een van de eerste door MSC gecertificeerde scholvisserijen. Uniek is dat PLUS als retailer accepteert dat de Noordzeeschol een seizoensgebonden product is, dus ‘nee’ durft te verkopen.”

Altijd vers

Naast een duurzame visvangst hecht PLUS veel waarde aan een hoge kwaliteit van het visassortiment in haar winkels. De GIJS-schol is dan ook supervers. Bij aankomst aan wal wordt de gevangen vis direct naar het visverwerkingsbedrijf vervoerd – zonder tussenkomst van een veiling – en van daaruit meteen naar de PLUS-supermarkten. Op deze manier blijft de GIJS-schol perfect op temperatuur en dus zo vers mogelijk.

“Samen met onze partners – zoals de Good Fish Foundation, MSC en leveranciers als Ekofish – willen wij verantwoorde keuzes blijven maken”, zegt Eric Leebeek, commercieel directeur van PLUS. “Niet alleen omdat we het belangrijk vinden de wereld voor volgende generaties leefbaar te houden. Maar ook omdat onze klanten die keuzes van ons als meest verantwoorde supermarkt van Nederland verwachten. Met deze nieuwe verwerkingsmethode hopen wij samen met de vissers van de PD147 anderen te inspireren ook voor dierenwelzijn en het milieu te kiezen.”

Prijs en beschikbaarheid

De verse GIJS-scholfilet ligt al vanaf 29 juni 2015 in alle PLUS supermarkten voor 4,99 euro. Doordat het gaat om een seizoensgebonden product, is het mogelijk dat GIJS-schol niet altijd verkrijgbaar is.

Verantwoord

Bij PLUS staan vier merkwaarden centraal: Aandacht, Kwaliteit, Lokaal en Verantwoord. De gehele organisatie zet zich in om aan deze merkwaarden een goede invulling te geven. De merkwaarde Verantwoord kent bij PLUS vier speerpunten, namelijk: gezondheid en vitaliteit, mens en maatschappij, een beter milieu en verantwoorde herkomst van producten.