1. PLUS/
  2. Verantwoord
  3. /Herkomst van producten
  4. /Onze kip en kalkoen

Beter Leven keurmerk

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming is een simpel sterrensysteem. Hoe meer sterren, hoe diervriendelijker het vlees. Zo heeft regulier vlees geen ster, scharrelvlees 1 of 2 sterren en is het biologisch vlees van PLUS beloond met 3 sterren.

beter leven keurmerk

Onze kip en kalkoen

Onze kip

Dierenwelzijn is een belangrijke pijler in het gehele kipassortiment. PLUS is overgestapt naar de zogenaamde Nieuwe PLUS kip, een diervriendelijker alternatief, die de reguliere kip vervangt. Dit hebben we stilzwijgend en stap voor stap gedaan. Sinds begin juli 2016 is PLUS volledig over op deze diervriendelijker variant kip. PLUS vindt het belangrijk om de consument keuze te bieden. Bij PLUS bieden wij dan ook drie kipsoorten met verschillende richtlijnen in dierenwelzijn, namelijk: Nieuwe PLUS kip, de Boerentrots kip en de BIO+ kip.

Nieuwe PLUS kip

De Nieuwe PLUS kip is een volgende stap in het verbeteren van welzijn én gezondheid van de kip. Deze kip is van een ander – trager groeiend – ras en daardoor sterker, vitaler en gezonder. De kippen zijn actiever, hebben meer ruimte dan de reguliere kippen en leven langer. Tevens is dit ras actiever, de kippen kunnen lekker door de stal scharrelen op zoek naar het graan wat door de boer is gestrooid en spelen met de strobalen.

Boerentrots kip

PLUS zet zich actief in om het aanbod Beter Leven kip te vergroten. Onze Boerentrots scharrelkippen zijn van een robuuster, gezonder en langzamer groeiend ras. De kippen groeien op bij kippenhouders in Nederland. Ze hebben extra leefruimte in de stal, maar ook in een overdekte uitloop naar buiten. De uitloop is voorzien van een dikke laag strooisel waarin ze lekker kunnen scharrelen. Doordat de kippen langer leven en meer bewegen is het vlees erg smaakvol, met een lekkere, stevige structuur. Onze Boerentrots kip heeft het Beter Leven keurmerk 1 ster van de Dierenbescherming.

Biologische kip

Onze biologische kip wordt verkocht onder het Bio+ label en bevat het ras Kemper Landhoen. Een uniek kippenras dat ruim de tijd krijgt om in alle rust op te groeien. Het 100% plantaardige voer is samengesteld uit biologische grondstoffen en draagt bij aan de uitzonderlijke smaak. De kippen leven in royale, luchtige hokken waar het daglicht ruim binnenvalt. Ze hebben voldoende gelegenheid om rond te scharrelen in het strooisel en ze kunnen naar buiten. Door de diervriendelijke productiewijze ontving onze Kemper Landhoen als eerste kip in Nederland het Beter Leven keurmerk 3-sterren van de Dierenbescherming.

Alle kipsoorten op een rij:


Merknaam

Nieuwe PLUS kip

Hollandse Beter leven kip

Biologische kip

Ras

Langzaam groeiend

Langzaam groeiend

Langzaam groeiend

Slachtleeftijd

ca. 46 dagen

56 dagen

70 dagen

Bezettings-
dichtheid (kg/m2)

38 kg
Ongeveer 15,5 kippen/m²

25 kg
Ongeveer 12 kippen/m²

21 kg
Ongeveer 9 kippen/m²

Groeisnelheid/dag

50 gram

40 gram

30 gram

Uitloop

Geen

Overdekte uitloop

Buiten uitloop

Uitloopruimte

Geen

ca. 25% van stalopp.

4m² per kuiken

Afleidings-
materiaal

Strobalen, graan strooien

Strobalen, graan strooien

Strobalen, graan strooien

Stalverrijking

Droog strooisel van houtsnippers

Droog strooisel van houtsnippers, schuilplekken, boom(stronken), stofbad, zitstokken

Droog strooisel van houtsnippers, schuilplekken, boom, stofbad, zitstokken

Gevoerd met vroege voeding: voer en water

Geen norm,
wel 100% RTRS Soja

70% granen,
100% plantaardig

70% granen,
100% biologisch

Licht

Dag en nachtritme

Daglicht + TL licht

Daglicht + TL licht

Beter Leven keurmerk

Geen

1-ster

3-sterren

Onze kalkoen

PLUS is overgestapt naar de Nieuwe PLUS Kalkoen, een diervriendelijker alternatief die de reguliere kalkoen vervangt. Deze nieuwe PLUS Kalkoen is van langzamer groeiend ras en daardoor vitaal en sterk. Een ander belangrijke welzijnsverbetering is dat er minder kalkoenen in de stal zitten waardoor er meer leefruimte is. De kalkoenen krijgen vegetarisch voer dat rijk is aan granen en speciaal afgestemd is op de nutritionele behoefte. Dit is de eerste stap in de verdere verduurzaming van ons kalkoenassortiment waarbij we een evenwichtige balans tussen dierenwelzijn, milieu en betaalbaarheid voor consumenten nastreven. En ook binnen vleeswaren zetten we stappen: onze PLUS Puur van Smaak kalkoenfilet heeft het Beter Leven keurmerk 1-ster van de Dierenbescherming.