1. PLUS/
  2. Verantwoord
  3. /Herkomst van producten
  4. /Onze vis

MSC-keurmerk

Het Marine Stewardship Council- keurmerk (MSC) staat op visproducten die afkomstig zijn van duurzame wildvangstvisserij. Het MSC-keurmerk geldt voor vis afkomstig van een visserij die milieuvriendelijk te werk gaat en de visbestanden voor de toekomst intact laat.

gecertificeerd duurzame visserij msc

ASC-keurmerk

ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council. Vis met ASC-keurmerk komt uit kwekerijen die aantoonbaar goed omgaan met de natuur en richtlijnen naleven op het gebied van sociale omstandigheden voor arbeiders en lokale gemeenschappen.

verantwoorde kweek asc keurmerk

Onze vis

Vis is geliefd bij de klanten van PLUS: de omzet steeg in 2018 met 8% ten opzichte van het jaar ervoor. Als Meest Verantwoorde Supermarkt van Nederland vindt PLUS het belangrijk dat consumenten kunnen genieten van duurzaam gecertificeerde verse vis. Voor ons huismerk hebben we al in 2010 de keuze gemaakt om daar waar mogelijk over te gaan op 100% certificering. Verse en vriesverse vis is duurzaam gevangen of verantwoord gekweekt. Waar beschikbaar draagt de vis het MSC- of ASC-keurmerk.

Goed eten komt uit een gezonde keten. In 2018 hebben wij onze ketenaanpak voor vis beschreven en voor het volledige verse visassortiment de herkomst in kaart gebracht. De aanpak van PLUS in de visketen is er op gericht overbevissing tegen te gaan, de wereldwijde visstanden op peil te houden, de milieubelasting te minimaliseren en de positie en levensstandaard van arbeiders in de vissector te verbeteren. Lees meer over onze Ken de keten-aanpak en onze risicoanalyse vis.

In samenwerking met de Good Fish Foundation worden continu stappen gezet om het visassortiment verder te verduurzamen. Zo startte PLUS in 2015 met de verkoop van GIJS schol. Die wordt alleen in het seizoen verkocht, net als de in 2017 geïntroduceerde skrei en GIJS Koninginnenharing. Begin 2017 is PLUS gestart met de verduurzaming van PLUS Dierenvoeding. Sinds eind 2017 wordt ingezet op de verdere verduurzaming van vis in blik in samenwerking met John West, Princes en Rio Mare. Sinds begin 2018 is alle verse zalm ASC gecertificeerd en worden de MSC gecertificeerde PLUS Hollandse garnalen uitsluitend nog gepeld in eigen landIn de loop van 2019 bepalen we - in samenwerking met de Good Fish Foundation – onze volgende stappen t.b.v. een nog duurzamer visassortiment.

De PLUS VISwijzer

Het kopen van goede vis is niet altijd eenvoudig door de vele vissoorten, vangst- of kweektechnieken, herkomstgebieden en gerelateerde problemen, zoals slavernij en illegale visserij. Alle verkopers van visproducten zijn verplicht om informatie over herkomst en vangst- of kweek- techniek te vermelden op een etiket. Met deze informatie en de PLUS VISwijzer weet je snel of de vis duurzaam is! Op de verpakking van verse vis kun je zien of jouw gewenste vis een ’groene’ vis is. Het groene vislogo van de PLUS VISwijzer geeft duidelijk aan dat de vis niet overbevist is of zorgvuldig wordt gekweekt. Deze vis kun je dus gerust eten. Oranje betreft vis waarbij nog problemen zijn met kweek of visserij. En vis met een rood logo betekent dat deze te zwaar wordt bevist of de manier van vangst of kweek is te belastend voor de natuur; deze vis vind je niet bij ons in het schap. Zo helpen wij jou een bewuste keuze te maken.