PLUS maakt lokaal het verschil dankzij zelfstandige ondernemers en supermarktmanagers, die als geen ander weten wat er speelt in de buurt. Zij vervullen een oprechte en onderscheidende rol in lokale betrokkenheid door onder meer sportclubs en verenigingen te sponsoren, voedselbanken te steunen, voedselverspilling tegen te gaan, gezonde leefstijl te stimuleren en zwerfafval te verminderen.
Toename score 'mvo-winkelpaspoort'
Het 'mvo-winkelpaspoort' geeft inzicht in hoe PLUS winkels maatschappelijk verantwoord ondernemen en lokaal betrokken zijn. Elke twee jaar worden gegevens verzameld over ruim 40 onderwerpen, waaronder gezondheid, voedselverspilling, duurzame energie, klantvoorzieningen en lokale samenwerking. De maatschappelijke inzet van PLUS ondernemers neemt zichtbaar toe. In 2024 beschikten 295 winkels over een paspoort, een stijging ten opzichte van 260 winkels in 2022. Het aantal beoordelingspunten steeg van 30 naar 31 (4 toegevoegd, 1 vervallen), met een gemiddelde score van 27 punten per winkel.

PLUS en Stichting Thuisgekookt
Bij PLUS vinden we het belangrijk dat iedereen goed kan eten. Ook als het bijvoorbeeld door leeftijd, gezondheid of een beperking lastig is om zelf te koken. Daarom steunen wij al jarenlang het goede werk van Stichting Thuisgekookt. Zij brengen mensen die niet elke dag voor zichzelf kunnen koken in contact met een buurtgenoot die een extra portie voor hen kookt. Zoals thuiskok Marlize voor maaltijdontvanger Jacquelien.
Samenwerking met Too Good To Go
PLUS zet zich in om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Want we willen bijdragen aan een wereld zonder voedselverspilling. Dat begint met bewust inkopen waardoor onze supermarkten zo min mogelijk voedsel weggooien. Wanneer er toch producten over blijven, zoekt PLUS actief naar alternatieven. Onze samenwerking met Too Good To Go is hier een succesvol voorbeeld van.
De Too Good To Go-app laat consumenten zien welke supermarkt in de buurt producten over heeft en een verrassingspakket aanbiedt. Veel PLUS winkels doen aan dit initiatief mee. Medio 2025 bereiken we de grens van 3 miljoen pakketten die zijn gered.

Samenwerking met de voedselbank
PLUS en Coop werken al jaren samen met de voedselbank. Veel winkels en distributiecentra doneren producten die van goede kwaliteit zijn maar in de winkel niet meer worden verkocht. Iedereen verdient het om goed te eten. Daarom doneren we producten, zoals restanten van seizoensartikelen of met een lange houdbaarheid aan de Voedselbank. Klanten van PLUS doneren via verschillende acties aan Voedselbanken Nederland. Met deze bedragen helpen de klanten van PLUS veel gezinnen die dit hard nodig hebben.

AED’s voor buurtbewoners in nood
PLUS voelt zich mede verantwoordelijk voor het welzijn van de buurt. Daarom stellen we als eerste supermarkt van Nederland al jaren de AED’s van al onze supermarkten dag en nacht beschikbaar voor buurtbewoners in nood.

Aanpakken van zwerfafval
PLUS winkels zijn een actieve ‘Supporter van Schoon’. Om de buurt schoon te houden hebben alle supermarkten afvalbakken rondom de winkel staan. De PLUS supermarkten nemen daarnaast jaarlijks deel aan de Landelijke Opschoondag door lokale opruimacties te organiseren.

Super Supermarkt Keurmerk
Het Super Supermarkt Keurmerk (SSK) van het Vakcentrum is het keurmerk voor zelfstandige supermarktondernemers die lokaal en maatschappelijk betrokken ondernemen. Om het keurmerk te krijgen wordt op zeven thema's getoetst: lokale betrokkenheid, onderscheidend assortiment, stimuleren personeelsbeleid, duurzame energie, bewuste afvalreductie, veilige omgeving en slimme logistiek. De onderliggende criteria zijn vastgesteld door het Vakcentrum in samenwerking met TNO. In 2024 kregen 16 PLUS winkels en 3 Coop winkels het keurmerk, waarmee het totaal aantal komt op respectievelijk 113 en 9.
Partners in Utrecht
Het kantoor van PLUS is gevestigd in Utrecht. We hebben daarom een aantal speciale samenwerkingen in de stad Utrecht. Zo zijn we partner van de Economic Board Utrecht (EBU). Een netwerk van bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden uit Utrecht en omgeving. Het is onze gezamenlijke ambitie om als regio maximaal bij te dragen aan een gezonde wereld: Utrecht, Heart of Health.
Als Foodpartner Retail van voetbalclub FC Utrecht ligt de focus op het stimuleren van verbinding en een gezonde leefstijl, zowel binnen de eigen organisatie als binnen de regio Utrecht. Een mooi initiatief is het kerstdiner dat PLUS in 2024 samen met de voetbalclub voor de tweede keer organiseerde. Een diner speciaal voor maaltijdontvangers en thuiskoks van de Stichting Thuisgekookt. Ook PLUS ondernemers uit de provincie Utrecht waren met een aantal klanten aanwezig. De spelers en speelsters van FC Utrecht serveerden het diner in Stadion Galgenwaard. Een mooi voorbeeld dat goed eten ook samen eten betekent.