Je gebruikt een verouderde browser

Dit kan ervoor zorgen dat niet alles op de website eruit ziet zoals je van ons gewend bent of dat sommige functionaliteiten minder goed werken. Om onze website optimaal te kunnen benutten, adviseren wij je een andere browser te gebruiken.

Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

Groente & Fruit

Hoeveel groente en fruit moet ik eten?

De World Health Organization (WHO) geeft als algemene aanbevelingen voor de wereldwijde bevolking om minstens 400 gram groente en fruit per dag te eten. Het is soms lastig in te schatten hoeveel dit nu precies is. Hier kun je vinden hoe je dagelijks aan je groente en fruit inname kan komen!

Hoeveel groente per dag?

Een volwassen persoon heeft gemiddeld 250 gram groente per dag nodig, toch is er bijna geen enkele Nederlander die dit redt. We eten veel te weinig groente. Groente en fruit zijn niet hetzelfde, je kunt een sinaasappel niet vervangen met een extra stuk broccoli. Beide voedingsmiddelen bevatten andere voedingsstoffen.

Hoeveel fruit moet ik eten?

Je hebt ongeveer 200 gram fruit nodig per dag als volwassene, dit staat gelijk aan twee porties fruit. Let wel op dat fruit uit blik hier niet onder valt! Dit is natuurlijk makkelijker want je hoeft hiervoor het fruit niet te schillen en snijden maar dit staat vaak 'op siroop' en bevat veel toegevoegde suikers zodat het fruit langer goed blijft.

Eet ik voldoende groente?

De richtlijn is om 250 gram groente per dag te eten. Hoe ziet dat er uit en hoe hou ik dat vol? Meer groente eten heeft de grootste kans van slagen met een plan dat zo concreet mogelijk is. Kies vaste momenten waarop je groent eet. Bijvoorbeeld: 'wanneer ik ga lunchen, dan neem ik ook een schaaltje rauwkost' en 'als ik 's middags trek krijg, dan neem ik een stuk komkommer'.

  • Neem dagelijks een pauzemoment waarin je groente eet
  • Het is altijd feest met zelfgemaakt 'groentefrietjes', reepjes van bijvoorbeeld wortelpaprika of komkommer
  • Groente snacks neem je makkelijk overal mee naartoe

Handige tips om meer groente te eten

  • Ontbijt met groente. Begin door plakjes komkommer en tomaat aan de boterham toe te voegen. Bekijk de pagina Gezond Ontbijten voor meer tips betreft gezond ontbijten.
  • Het is ook een uitstekende optie om af en toe een groene smoothie te maken. Die kun je als ontbijt goed gebruiken, maar ook als tussendoortje.
  • Wil je meer groente eten, maak daar dan een prioriteit van! Begin tijdens het avond eten altijd met wat meer groente.

Hoeveel is 250 gram groente?

De groente kun je het beste tellen zoals je het eet, rauw of gekookt bijvoorbeeld. Het is soms lastig in te schatten hoeveel dit nu precies is wanneer het op je bord ligt. Een voorbeeld van 250 gram groente op één dag is: een boterham en gegrilde courgette tijdens het ontbijt, een schaaltje salade naast je boterhammen als lunch en groente naar keuze door het avondeten.

Eet ik voldoende fruit?

Het advies is om ongeveer 200 gram fruit per dag te eten. Dat komt overeen met twee stukken fruit. Niet al het fruit is even groot, denk daarbij aan de grootte van een appel, peer, banaan, sinaasappel of perzik. Twee druiven gaan hierbij natuurlijk niet op.

Fruit kan altijd en overal gegeten worden. Plakjes banaan of appel op je brood, stukjes fruit door de yoghurt, gewoon los tussendoor, in een fruitsalade of door het avondeten. Appel bij de spruitjes of sinaasappel door de rijst is ook heerlijk! Sap telt niet mee als fruit, dit bevat meestal namelijk minder vezels en voedingsstoffen. Sappen bevatten ook veel suiker waardoor je ongemerkt te veel calorieën kunt binnenkrijgen.

Handige tips om meer fruit te eten

  • Maak een gewonte van fruit eten. Eet bijvoorbeeld fruit wanneer je thuis komt van werk of in je pauze. Je kunt natuurlijk ook een ander vast tijdstip kiezen, zo wordt fruit eten vanzelf een gewoonte.
  • Varieer op basis van seizoen, ieder seizoen hoort bij een ander stuk fruit. Probeer af te wisselen door seizoensfruit te kopen. Deze zijn vaak ook lekkerder en goedkoper.
  • Voeg fruit toe aan het avondeten. Denk bijvoorbeeld aan: appel door de rode kool, mango door de couscous of aardbeien door een salade. Heerlijk en fris!

Hoeveel is 200 gram fruit?

Twee stuks fruit eten op een dag is helaas niet altijd genoeg. Per dag heb je in totaal ongeveer 200 gram fruit nodig, een gewicht dat fruitsoorten in tweetal niet altijd halen. Wil je er zeker van zijn dat je voldoende fruit eet, dan kun je het beste de keukenweegschaal erbij pakken!

Meer relevante artikelen over gezond eten

Wil je meer weten over gezond eten of inspiratie op doen om gezonder te koken?

Lees meer over gezond eten Inspiratie om gezond te koken