1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Goed eten
  4. /Op keurmerk safari
« TERUG
Duurzame producten van PLUS

Keurmerken in de supermarkt - weet wat je eet

"Er zitten op de producten die ik in m’n mandje gooi vaak zo veel stickers, sterren, keurmerken en aanbevelingen, dat ik door de bomen het bos niet meer zie", aldus Fleur Baxmeier. Het gevolg? "Ik let erop dat ik genoeg groenten en fruit binnenkrijg, maar verder steek ik mijn kop een beetje in het zand". Ben jij net zo’n keurmerk-nitwit als Fleur? Dan is er genoeg werk aan de winkel. Fleur ging op zoek naar keurmerken in de supermarkt. Al haar keurmerk bevindingen vind je hier!

Klimaat neutraal

“Op de PLUS koffie en thee en de PLUS Fairtrade bananen kom ik het Klimaatneutraal keurmerk logo tegen. Wat betekent dit? Bij producten met het klimaatneutraal keurmerk wordt de CO2 uitstoot geminimaliseerd én gecompenseerd. Bijvoorbeeld door het gebruik van minder kunstmest, het aanplanten van bomen en door gebruik te maken van groene energie. En om de overige CO2 te compenseren, wordt er geïnvesteerd in duurzame energieprojecten.”

Recept met Fairtrade en klimaatneutrale thee: zalm in groene thee met rijst en gestoomde broccoli

klimaatneutraal keurmerk logo

Beter Leven

"Mijn vriend belegt z’n boterham graag met kipfilet. Er staat een ‘Beter Leven’ keurmerk op de kipfilet die ik meestal koop. Dat is een keurmerk van de Dierenbescherming met één, twee of drie sterren. Door voor producten met een ster te kiezen, kies je voor producten waarvan je weet hoe de leefomstandigheden voor het dier waren. En hoe meer sterren, hoe diervriendelijker en dus hoe beter die leefomstandigheden waren. ‘Mijn’ kipfilet krijgt één ster, wat betekent dat er voldoende aandacht is voor dierenwelzijn. De dieren meer ruimte en speelmateriaal dan dieren in de standaard veehouderij."

Recept met Beter Leven kip: geroosterde kip met citrus en aardappelpartjes
Bekijk producten met het Beter Leven keurmerk
Beter Leven keurmerk logo

Biologisch eten met het EU-biologische keurmerk

"Normaal gesproken pak ik zomaar een soort appels of bananen, maar deze keer kijk ik iets beter. Wat blijkt? Er zijn ook appels te zijn met het EU-biologische keurmerk. Dat geeft aan dat er bij de teelt geen chemische gewasbeschermingsmiddelen en geen kunstmest gebruikt zijn."

Recept met Biologische producten: toast met pindakaas, appel en cruesli
Bekijk producten met het EU-biologische keurmerk

EU-biologisch keurmerk logo

Fairtrade

"Op de tros bananen van mijn keuze zit hetzelfde Fairtrade-keurmerk dat ik ook op chocoladerepen, pakken koffie en flessen wijn zag. Dat wil zeggen dat er extra aandacht uitgaat naar het welzijn van boeren en arbeiders. Boven op de Fairtrade minimumprijs krijgen de boeren en arbeiders van hun afnemers een vaste premie die ze kunnen besteden aan het verbeteren van hun leef- en werkomstandigheden."

Recept met Fairtrade producten: brownies met koffieglazuur
Bekijk producten met het Fairtrade keurmerk


Fairtrade keurmerk logo

Het MSC keurmerk en het ASC keurmerk

"Ik ben dol op zalm en eet het een paar keer per week. Het MSC keurmerk en het ASC keurmerk staan niet alleen voor vis die duurzaam gevangen is, maar ook voor vistechnieken waarbij de kans op bijvangst sterk afneemt."

Recept met vis met het MSC keurmerk: geroosterde groenten met aardappel en kabeljauw
Bekijk producten met het MSC of het ASC keurmerk


MSC keurmerk en ASC keurmerk logo

PlanetProof

"Veel zuivelproducten van PLUS huismerk en Campina die ik bij PLUS in de schappen zie liggen, hebben het On the way to PlanetProof keurmerk. Ik herken het keurmerk aan het blauwe, ronde logo. Dit betekent dat boeren zich extra inspannen voor koe, natuur en klimaat. Zo besparen zij bijvoorbeeld fossiele energie door zonnepanelen te installeren. Ook creëren zij bijvoorbeeld meer ruimte voor bloemen en insecten op en rondom hun erf.”

Recept met het On the way to PlanetProof keurmerk: tropische vlaflip
Bekijk producten met het PlanetProof keurmerk

On the way to PlanetProof


"Het is een fijn en bevredigend idee dat ik nu precies weet wat er in mijn mandje ligt. Keurmerken herkennen blijkt stiekem ook lang niet zo ingewikkeld als ik dacht. Let je daar een beetje op, dan zijn de keurmerken in de supermarkt heel handige wegwijzers voor het maken van de beste keuze. En dat willen we toch allemaal?"

OOK INTERESSANT