1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Goed eten
  4. /Op keurmerk safari
« TERUG
Op keurmerk safari

Op keurmerk safari

"Er zitten op de producten die ik in m’n mandje gooi vaak zo veel stickers, sterren en aanbevelingen, dat ik door de bomen het bos niet meer zie", aldus Fleur Baxmeier. Het gevolg? "Ik let erop dat ik genoeg groenten en fruit binnenkrijg, maar verder steek ik mijn kop een beetje in het zand". Ben jij net zo’n keurmerk-nitwit als Fleur? Dan is er genoeg werk aan de winkel. Fleur ging op keurmerksafari in de supermarkt. Al haar bevindingen vind je hier!

Beter Leven
"Mijn vriend belegt z’n boterham graag met kipfilet. Er staat ‘Beter Leven’ op de kipfilet die ik meestal koop. Dat is een keurmerk van de Dierenbescherming met één, twee of drie sterren. ‘Mijn’ kipfilet krijgt één ster, wat betekent dat dieren meer ruimte, afleidingsmateriaal en mogelijkheden hebben om hun eigen gang te gaan dan dieren in de standaard veehouderij."

Recept met Beter Leven kip: geroosterde kip met citrus en aardappelpartjes
Beter Leven keurmerk

EU-biologisch
"Normaal gesproken pak ik zomaar een soort appels of bananen, maar deze keer kijk ik iets beter. Wat blijkt? Er zijn ook appels te zijn met het EU-biologische keurmerk. Dat geeft aan dat er bij de teelt geen chemische gewasbeschermingsmiddelen en geen kunstmest gebruikt zijn."

Recept met Biologische producten: toast met pindakaas, appel en cruesli

Eko biologisch logo

Fairtrade
"Op de tros bananen van mijn keuze zit hetzelfde Fairtrade-keurmerk dat ik ook op chocoladerepen, pakken koffie en flessen wijn zag. Dat wil zeggen dat er extra aandacht uitgaat naar het welzijn van boeren en arbeiders. Boven op de Fairtrade minimumprijs krijgen de boeren en arbeiders van hun afnemers een vaste premie die ze kunnen besteden aan het verbeteren van hun leef- en werkomstandigheden."

Recept met Fairtrade producten: brownies met koffieglazuur

Fairtrade logo

MSC/ASC
"Ik ben dol op zalm en eet het een paar keer per week. Het ASC- en MSC-keurmerk staan niet alleen voor vis die duurzaam gevangen is, maar ook voor vistechnieken waarbij de kans op bijvangst sterk afneemt."

Recept met MSC vis: geroosterde groenten met aardappel en kabeljauw

MSC en ASC keurmerk


"Het is een fijn en bevredigend idee dat ik nu precies weet wat er in mijn mandje ligt. Keurmerken herkennen blijkt stiekem ook lang niet zo ingewikkeld als ik dacht. Let je daar een beetje op, dan zijn de keurmerken heel handige wegwijzers voor het maken van de beste keuze. En dat willen we toch allemaal?"