1. Home/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Lekker aan de oliebol
« TERUG
Oliebollen - Traditioneel

Lekker aan de oliebol

Wie oudjaarsavond zegt, zegt oliebollen. Je kunt ze eenvoudig kopen, maar zelf maken is net zo lekker natuurlijk. Ga jij voor de klassieke variant met poedersuiker of wil je iets bijzonders op tafel zetten? Wij geven je drie suggesties en wensen je alvast een smakelijke jaarwisseling!

De klassieke oliebol. Wie kent hem niet? Deze goed vullende lekkernij heb je in slechts 5 stappen gemaakt met dit recept.

De klassieker
Verwarm 500 milliliter melk tot lauwwarm. Meng 100 ml van de lauwwarme melk met de gist en suiker en laat even staan. Meng de bloem met een snufje zout in een ruime kom en maak in het midden een kuiltje. Voeg al kloppend met een mixer met deeghaken het gistmengsel, de rest van de melk, het ei en eventueel citroenrasp toe en klop tot een glad beslag. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag op een warme plaats circa 1 uur rijzen of tot het volume verdubbeld is.

Oliebollen bakken
Verhit de olie tot 180°C. Doop steeds 2 eetlepels of een ijsboltang in de olie. Schep er beslag mee uit de kom en laat in de pan met olie glijden. Bak maximaal 4-6 oliebollen tegelijk in 4-5 minuten goudbruin en gaar. Keer ze halverwege met een schuimspaan om.

Traktatie

Ca. 20 minuten

20 stuks

Ingrediënten

  • 500 milliliter melk
  • 1 zakje gedroogde gist (7 g)
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • 500 gram bloem (gezeefd)
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 1 citroen (rasp)
  • 2 eetlepels zonnebloemolie (om in te frituren)
  • Poedersuiker
Oliebollen - Kaas en lente ui

Mini oliebol met oude kaas en bosui
Verwarm 250 milliliter melk tot lauwwarm, roer de gist erdoor en laat even staan. Meng de bloem met een snuf zout en voeg het ei toe. Giet vervolgens langzaam de melk erdoor en klop tot een glad beslag. Voeg de kaas en bosui toe en laat het beslag afgedekt circa 1 uur rijzen op een warme plaats.

Oliebollen bakken maar
Verhit de zonnebloemolie in een (frituur)pan tot 180ºC. Schep met 2 ingevette lepels (of een ijslepel) ballen van het beslag en laat deze in de olie zakken. Bak de oliebollen in circa 4 minuten gaar en goudbruin. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Hoofdgerecht

Ca. 45 minuten

24 stuks

Traktatie

  • 250 milliliter melk
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 300 gram bloem (gezeefd)
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 150 gram oude kaas (in kleine blokjes)
  • 2 lente-/bosuitjes (in ringetjes)
  • zonnebloemolie (om te frituren)
Oliebollen - Chocolade oliebol

Chocolade-oliebollen met cranberry's
Verwarm 250 milliliter melk tot lauwwarm, roer de gist erdoor en laat even staan. Meng de bloem met de suiker en cacao en voeg het ei toe. Giet vervolgens langzaam de melk erdoor en klop tot een glad beslag. Voeg de cranberry’s toe en laat het beslag afgedekt 1 uur rijzen op een warme plaats.

Chocolade-oliebollen bereiden
Verhit de zonnebloemolie in een (frituur)pan tot 180ºC. Schep met 2 ingevette lepels (of een ijslepel) ballen van het beslag en laat deze in de olie zakken. Bak de oliebollen in circa 4 minuten gaar en goudbruin. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi de oliebollen met poedersuiker.

Deel:

Traktatie

Ca. 45 minuten

24 stuks

Traktatie

  • 250 milliliter melk
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 300 gram bloem (gezeefd)
  • 1 theelepel suiker
  • 2 theelepels cacaopoeder
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 125 gram gedroogde cranberry's of
  • 125 gram rozijnen
  • zonnebloemolie (om te frituren)
  • poedersuiker (om te bestrooien)

Ingrediënten