1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Tips
  4. /Onze wijnadviseurs aan het woord
« TERUG
Onze wijnadviseurs aan het woord - Jan Willem

Onze wijnadviseurs aan het woord

Onze gediplomeerde wijnadviseurs in de winkel helpen je graag bij het kiezen van de perfecte wijn voor elke gelegenheid. Er zijn al meer dan 200 wijnadviseurs opgeleid en werkzaam in onze winkels. Jan Willem van Schajik is één van deze wijnadviseurs, hij werkt bij PLUS van der Vlist in Bergambacht. Hij vertelt je graag meer over zichzelf en over zijn favoriete wijnen.

Even voorstellen
Wat is wijn? Volgens het woordenboek is het simpel, "Wijn is een alcoholhoudende drank die ontstaat na de gehele of gedeeltelijke gisting van het druivensap, waarbij de suiker van de druiven wordt omgezet in alcohol." Simpel! Toch is er bijna geen andere drank die zoveel stof tot discussie geeft. Waar zoveel over te vertellen is. Waar zoveel verschillende factoren van invloed op zijn. En waar er zoveel verschillende soorten van worden gemaakt. Van Frankrijk tot Nieuw-Zeeland en van China tot Chili, het wordt overal gemaakt en ook nog eens op allerlei verschillende manieren.

Mijn naam is Jan Willem van Schajik en ik ben wijnadviseur bij PLUS van der Vlist. Werken in een supermarkt is erg veelzijdig en ik vind wijn verreweg het meest interessante product. Naast mijn werk ben ik ook dol op mijn vrouw Anke, waarmee ik 4 jaar getrouwd ben. Samen hebben we twee zoons. De oudste is Vos, een grote kletskous van 3 jaar. De jongste is Huck, deze 1 jarige nachtbraker, zorgt dat we als jonge ouders toch nog een "nachtleven" hebben. Op deze plek zal ik met regelmaat mijn wijnbelevingen delen en daarbij kan ik je misschien iets meer wegwijs maken in deze dynamische wereld.

Keuzestress
Wanneer je als klant bij de wijnafdeling in een supermarkt komt, kan dat wel eens overweldigend overkomen. Daar sta je dan, aangestaard door honderden soorten en duizenden flessen, als een jong hert door de koplampen van een vrachtauto. Kies daar maar eens de juiste fles uit, je zou zo weer snel het bos in of de winkel uit rennen. Zeker als die leuke vrienden, die zo van wijn houden, komen eten en jij doet de wijninkopen. Gelukkig loopt er in de meeste PLUS supermarkten een erkend wijnadviseur rond, die je van advies kan voorzien. Hij kan je bij elk gerecht een wijn adviseren die daar goed bij past.

Onze wijnadviseurs aan het woord - Kalkoen

Wijn/spijs advies
Vragen staat dus absoluut vrij in jouw PLUS, maar wanneer je zoekend voor het wijnschap staat dan vraagt de wijnadviseur je misschien vanzelf wel of hij je ergens mee kan helpen. Mocht er dan toch niemand in de buurt zijn is er altijd nog het wijninformatiesysteem wat je op weg kan helpen. Toch blijft het dan wel de vraag, waar je de wijn die past bij zowel gevogelte, rundvlees en kazen daadwerkelijk bij moet drinken. En wanneer hij bij gevogelte past, praten we dan over een gestoomd kippetje of een gebraden kalkoen met een zware vulling van paddenstoelen en kastanjes, want bij deze twee gerechten hoort absoluut een andere wijn.

Bij het gestoomde kippetje zou ik gaan voor een witte Bourgogne die niet teveel houtrijping heeft gehad. Deze wijn blijft dan mooi overeind zonder de kip te overheersen, ze sluiten qua zwaarte bij elkaar aan. Bij de gevulde kalkoen zal mijn voorkeur dan meer uitgaan naar licht rood. We hebben een mooie jonge pinot noir van Danie de Wet in ons assortiment, waarvan de aardse tonen die de pinot noir druif van nature heeft, mooi aansluiten bij de kastanjes en paddenstoelen in de vulling. Ook maakt het braden van de kalkoen hem wat rijker van smaak, waardoor deze goed past bij deze wijn. Mocht er na afloop toch nog wat in de fles zijn achtergebleven, dan kan je deze ook nog heerlijk op de bank opdrinken!

Deel:

Favoriete wijnen van Jan Willem

OOK INTERESSANT