1. PLUS/
  2. Wat betekent Fairtrade

Wat betekent Fairtrade?

Fairtrade betekent dat een product is verkregen door middel van eerlijke handel. Voor iedere Fairtrade banaan die je koopt, ontvangen boerenorganisaties in Colombia ten minste de Fairtrade minimumprijs en een Fairtrade premie. Ook als bananen in de aanbieding zijn. De boeren en arbeiders mogen naar eigen inzicht deze premie gebruiken voor investeringen in bijvoorbeeld onderwijs, gezondheidszorg of grotere weerbaarheid tegen klimaatverandering. In 2021 leverde alleen al de bananenverkoop een bedrag op van ruim 600.000 US Dollar aan Fairtrade premie!

Fairtrade producten bij PLUS

In 2010 maakten we als eerste Nederlandse supermarkt de keuze om uitsluitend Fairtrade bananen te verkopen. We maken je het hierdoor (nog) makkelijker om verantwoord boodschappen te doen. Je herkent de Fairtrade bananen aan het Fairtrade keurmerk.

Het Fairtrade keurmerk met FLO-ID

Het belang van Fairtrade voor de bevolking

In 2019 reisden we af naar Colombia. Daar zagen we niet alleen met hoeveel liefde voor het vak en oog voor kwaliteit onze bananen worden verbouwd, maar ook de positieve effecten die Fairtrade heeft op de leefomstandigheden daar. De verbeteringen door de Fairtrade premie zijn duidelijk zichtbaar: een nieuwe wc, een stenen huis, een overkapping voor de keuken en betere opleidingen voor de kinderen. Voor deze Colombianen maakt Fairtrade ontzettend veel verschil!

Wat doet Fairtrade met de bevolking?

Fairtrade premie: waar gaat het geld naartoe?

Tijdens onze Colombia reis bezochten we enkele Fairtrade premieprojecten en zagen we met eigen ogen dat de Fairtrade premie écht verschil maakt.

La Esparanza

Zo bezochten we onder andere basisschool La Esparanza. De kinderen leren hier onder andere Engels en over het belang van het recyclen van plastic. Tijdens ons bezoek aan de school werden de mogelijkheden die deze kinderen hebben gekregen dankzij Fairtrade goed duidelijk.

Basisschool La Esperanza in beeld

Carisias de Sol

Ook bezochten we Caricias de Sol. Een non-profit organisatie die kinderen en jong volwassenen met een beperking en bijzondere talenten helpt. Er worden onder andere trainingen gegeven over sociale normen en waarden. En met activiteiten zoals bakken, het maken van sieraden en tuinieren, ontdekken en ontwikkelen deze kinderen hun talenten en hebben zij meer kans op een baan als ze volwassen zijn.

Carisias de Sol in beeld

Montesol housing project

De Fairtrade premie wordt vaak besteed aan woningbouwprojecten. Wij bezochten het appartementencomplex Montesol, waar arbeiders van de Fairtradeplantages wonen met hun gezinnen. Aan alles merkte je dat ze er enorm blij mee zijn. We werden met open armen ontvangen. De bewoners lieten vol trots hun huizen zien. We werden zelfs uitgenodigd om mee te helpen koken.

Het Montesol housing project

Interview met plantagemedewerkers Minerva en John Jario