1. PLUS/
  2. PLUS is groen: alle winkels klimaatneutraal

PLUS is groen: alle winkels klimaatneutraal

“Kijk, vanaf hier zie je het dak van de supermarkt goed”, zegt Elise Eijkemans, bedrijfsleidster van PLUS Eijkemans Uden-Zuid. We staan op een wal van gras en kijken uit op een beplant dak. “Het zijn ongeveer achttienduizend plantjes. Ze verkleinen temperatuurschommelingen in de winkel en verlengen de levensduur van het dak.” Een mooi voorbeeld van wat dit pand zo milieuvriendelijk maakt.

Wim en Mary-Anne Eijkemans kijken een paar meter verderop trots toe. Zij zijn de ouders van Elise en ondernemers van drie PLUS supermarkten, waaronder PLUS Eijkemans Uden-Zuid die acht maanden geleden haar deuren opende. Wim: “Het bijzondere aan deze supermarkt is dat ze midden in een park staat, in een groene omgeving met woonhuizen eromheen. En dan is de supermarkt ook nog eens groen – letterlijk en figuurlijk.”

Milieuvriendelijk

“Omdat het dak in een hoek van dertig graden staat en met groen is bedekt, zie je vanuit het park bijna niet dat er een supermarkt staat”, licht Wim toe. “Zeker als de planten straks volgroeid zijn.” Een ander belangrijk milieuvriendelijk aspect is het klimaatbeheersingssysteem dat in de winkel is aangelegd. “Een ingewikkeld systeem”, legt Wim uit. “Maar het komt erop neer dat de vriezers, koelingen, verwarmingen, luchtverversing én airco in één systeem met elkaar in verbinding staan en de temperatuur en luchtcirculatie reguleren. Hierdoor is er geen gas in het pand aanwezig.”

De voorgevel van het pand heeft ramen van ongeveer acht meter hoog. Deze laten veel natuurlijk licht door, waardoor de binnenverlichting overdag tot ongeveer tien procent kan worden teruggedrongen. Daarnaast is de hele supermarkt voorzien van ledverlichting en zijn de koelingen en vriezers allemaal voorzien van deuren. Ook aan andere details zien we zorg voor het milieu en de buurt: een vrachtwagensluis waar de vrachtwagens volledig naar binnen kunnen rijden om te lossen, groene geluidswallen met begroeiing, en een fietsenschuurtje van hardhout. “Alles om ervoor te zorgen dat we zo goed mogelijk opgaan in de omgeving”, zegt Wim.

Als we naar buiten lopen, zien we zelfs ‘groene parkeerplaatsen’ – tussen de stenen van de parkeervakken is ruimte overgelaten. “Daar kan gras tussendoor groeien”, legt Mary-Anne uit. “Zo blijft het water niet staan en wordt het juist teruggegeven aan de grond. Bovendien is dat gras een prachtig gezicht, zeker in de zomer.”

Klimaatneutraal

“Deze supermarkt is een goed voorbeeld van hoe PLUS omgaat met het milieu en haar omgeving”, zegt Hans Negenman, energie coördinator bij PLUS. “Al onze 262 PLUS supermarkten zijn klimaatneutraal. Dat betekent dat we zo min mogelijk energie proberen te verbruiken en als het mogelijk is ook zelf energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Veel van onze supermarkten hebben ledverlichting, vriesvakken zijn afgedekt, er zitten deuren voor koelingen en er worden milieuvriendelijke koelmiddelen gebruikt. Bovendien hebben veel van onze supermarkten automatische lichtsensoren die energie besparen en sluizen voor de ingang, om de koude lucht buiten te houden. Voor ons is het milieu erg belangrijk. Dus ook in de toekomst blijven we ons daarvoor inzetten.”