Dit kan ervoor zorgen dat niet alles op de website eruit ziet zoals je van ons gewend bent of dat sommige functionaliteiten minder goed werken. Om onze website optimaal te kunnen benutten, adviseren wij je een andere browser te gebruiken.
Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.
PLUS is al zeven jaar op rij uitgeroepen tot Meest Verantwoorde Supermarkt van Nederland (GfK). Eén van de pijlers in ons MVO-beleid is ‘Een beter milieu’. Minder en duurzamer verpakken is een belangrijk thema binnen deze pijler.
PLUS wil een bijdrage leveren aan de circulaire economie en heeft zich voorgenomen om de milieu-impact van al haar huismerkverpakkingen terug te dringen. Daartoe werd in 2018 met input van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) het verpakkingsbeleid opgesteld.
De uitgangspunten van ons verpakkingsbeleid zijn: (1) zo min mogelijk verpakken en, waar het toch nodig is, geeft PLUS de voorkeur aan (2) hernieuwbaar materiaal en dienen verpakkingen (3) goed te recyclen te zijn binnen de huidige inzamel-, sorteer- en recyclesystemen.
Met ingang van 1 juli 2021 zit er ook statiegeld op kleinere plastic flesjes. 15 cent statiegeld om precies te zijn! Om de flesjes in te kunnen leveren moet de barcode goed scanbaar zijn, de fles onbeschadigd en graag de dop weer op het flesje. Lever dus voortaan ook je kleine plastic flesjes in. Help je mee?
Tot 1 juli zijn er twee varianten kleine flesjes in omloop. Je herkent de statiegeldflessen aan het statiegeldlogo op het etiket!
PLUS bespreekt met haar leveranciers hoe zij kunnen voldoen aan de uitgangspunten van het verpakkingsbeleid van PLUS. Al onze categorymanagers hebben het verminderen en verduurzamen van verpakkingen op de agenda staan. We zijn gestart met ronde tafel sessies met de leveranciers van de grote vers categorieën (AGF, Brood & Gebak en Vlees & Vis). Hier verwachten we de grootste stappen te kunnen zetten. Met de top 40 leveranciers (incl. A-merken) wordt eveneens uitgebreider gesproken over de noodzaak om minder en duurzamer te verpakken.
Verpakkingen zijn het onderwerp van gesprek tijdens o.a. de jaargesprekken met leveranciers. Ook tussentijds wordt hier aandacht aan besteed, zeker in geval van nieuwe introducties en/of van redesign verpakkingen. Zo wil PLUS er samen met haar leveranciers voor gaan zorgen dat al haar producten in de komende jaren zo milieuvriendelijk mogelijk verpakt gaan worden.
Plastic Whale inspireert PLUS en onze top 40 leveranciers tot daadkracht en omdenken. Het motto van Plastic Whale is 'Stop Talking. Let's start doing.'
De impact van plastic op het milieu is groot. PLUS vindt het belangrijk een significante bijdrage te leveren aan de circulaire economie en heeft daarom haar handtekening gezet onder het Plastic Pact. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) is initiatiefneemster van dit Plastic Pact: een brede aanpak voor minder plastic en meer recycling. De Nederlandse overheid, ngo’s en bedrijven slaan de handen ineen en spraken tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie begin 2019 af in 2025 20% minder plastic te gebruiken en plastic spullen zó te maken dat je plastic altijd kunt recyclen. Dit om van bestaand plastic weer nieuwe producten en verpakkingen te kunnen maken.
PLUS heeft al haar leveranciers gevraagd te stoppen met het leveren van zwarte kunststof verpakkingen t.b.v. het PLUS Huismerk. Op dit moment zijn zwarte kunststof verpakkingen namelijk gekleurd met carbon black en mede daardoor niet in alle sorteerinstallaties te identificeren. Dat staat een goede recycling in de weg. We zien dat veel leveranciers ons verzoek om zwart kunststof te vervangen goed oppakken. De verpakkingen worden veelal omgezet naar transparant kunststof. Tegelijkertijd kijken we dan gezamenlijk naar andere verbeteringen, zoals minder materiaal, gebruik van mono-materiaal, inzet van recycled content, stickers, etc. Bij de 0-meting in juli 2018 werden 219 huismerkproducten verpakt in zwart kunststof. De zwarte kunststof PLUS Huismerk verpakkingen voor AGF en vleeswaren zijn inmiddels grotendeels uit het assortiment. We streven ernaar dat de resterende zwarte kunststof verpakkingen eind 2019 uit alle PLUS supermarkten verdwenen zijn.
AGF-afdeling
24-01-2019 - PLUS zet in op minder en hernieuwbaar verpakken
22-11-2019 - PLUS eerste Nederlandse supermarkt met SodaStream in de schappen
08-11-2018 - PLUS kiest voor duurzame displays
19-07-2018 - PLUS gaat strijd aan met plastic