Bij PLUS staat aandacht voor Goed Eten centraal. Goed Eten is belangrijk, voor iedereen, elke dag. Goed Eten verbindt, het brengt mensen samen en je geniet er meer van. Samen met haar zelfstandige ondernemers werkt PLUS aan lange termijn doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. De consument staat hierbij centraal.
MVO bij PLUS
Als supermarktorganisatie spelen we een belangrijke rol bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Met onze winkels staan we midden in de maatschappij en zorgen we voor positieve impact op de wereld om ons heen. PLUS zorgt voor Goed Eten, voor de buurt en voor elkaar. PLUS zet in op een krachtig MVO-beleid en werkt elke dag aan langetermijndoelstellingen. Duurzaamheid is een breed begrip en gaat over een divers aantal thema's. Op basis van marktanalyses en stakeholderonderzoek stellen we de impact, risico's en kansen op het gebied van duurzaamheid periodiek vast. En om focus aan te brengen maken we onderscheid in onderwerpen die spelen binnen 'duurzaam assortiment' en binnen 'duurzame bedrijfsvoering'. In 2024 hebben we een vernieuwde duurzaamheidsstrategie opgesteld met focus op 2030. We rapporteren jaarlijks over ons MVO-beleid in het financieel jaarverslag.

In gesprek met de omgeving
We zijn continu in gesprek met klanten, leveranciers, maatschappelijke partners en andere stakeholders om onze MVO-doelstellingen waar te maken en verder aan te scherpen.
We hechten veel waarde aan deze relaties en voeren het hele jaar door gesprekken met onze stakeholders. Hierdoor delen we kennis en leren we van elkaar. Dit helpt ons om op korte en lange termijn waarde en impact te realiseren. Zo werken we samen aan Goed Eten. In ons jaarverslag delen we jaarlijks een overzicht van de stakeholders waarmee we in gesprek zijn.
Via stakeholdersbijeenkomsten praten we met betrokkenen op welke gebieden PLUS de meeste impact kan maken en hoe we onze doelstellingen verder kunnen aanscherpen. Op de jaarlijkse stakeholdersdag in 2024 namen we met samenwerkingspartners en maatschappelijke organisaties onze plannen en ambities door en kregen we aanbevelingen om ons beleid verder te verbeteren. Hierbij stond in algemene zin de Duurzaamheidsstrategie 2030 op het programma en in het bijzonder ons aanpak om het gebied van biologisch.
Met een aantal stakeholders hebben we een vaste samenwerking of partnerschap. Belangrijk voorbeeld is Fairtrade Nederland waar we al ruim 10 jaar intensief mee samenwerken. Met resultaat. PLUS draagt al jaren de hoogste Fairtrade premie af binnen het Nederlandse supermarktlandschap. Over 2023 hebben we een recordbedrag aan Fairtrade premie afgedragen: 2.157.494 US dollar. Sinds 2021 zijn we aangesloten bij de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en doen vanaf dan mee met de landelijke Verspillingsvrije week. In het verlengde hiervan hebben we de samenwerking met Too Good To Go geïntensiveerd en zijn ruim 356 PLUS winkels aangesloten bij dit initiatief. In 2023 stonden stil bij een mooie mijlpaal. PLUS en Coop hebben sinds de samenwerking samen met klanten al ruim 2,5 miljoen Verrassingspakketten gered.
Materiele MVO-onderwerpen
We vinden het belangrijk om inzicht te hebben welke MVO-onderwerpen onze interne en externe stakeholders van belang vinden voor het verduurzamen van onze organisatie. Naast de gesprekken die we hierover hebben met klanten, maatschappelijke partners en andere stakeholders, voeren we ook periodiek een materialiteitsanalyse uit. Begin 2024 hebben we in voorbereiding op de verplichte externe rapportage in lijn met de CSRD in 2025 een dubbele materialiteitsanalyse uitgevoerd. Uit de laatste analyse kwamen de volgende thema’s: Klimaatverandering, Natuur in de voedselketen, Gezondheid van consumenten, Werkomstandigheden in de keten, Verpakkingen en voedselverspilling, Dierenwelzijn. Deze thema’s maken onderdeel uit van de Duurzaamheidsstrategie 2030.
Samenwerking Superunie
PLUS is lid van inkooporganisatie Superunie, een coöperatie van zelfstandige supermarktorganisaties. Superunie koopt producten voor PLUS in en ondersteunt met backoffice activiteiten. Circa 80-90% van de producten van PLUS wordt ingekocht via Superunie. Dit houdt in dat een groot deel van de MVO ontwikkelingen bij PLUS via Superunie belegd zijn. In de gedragscode onderstreept Superunie de verantwoordelijkheid die het in de keten heeft op het gebied van kwaliteit en aanbod, MVO, marktwerking, gedrag en persoonlijke integriteit en maatschappelijke pluriformiteit en diversiteit. Binnen Superunie is PLUS een belangrijke initiatiefnemer op het gebied van duurzaamheid. Door een actieve rol te spelen binnen de overlegstructuur van Superunie en de MVO-projecten die daar uit voort komen, zet PLUS in op een grotere beweging die collectief realiseerbaar is dan dat als afzonderlijke partij mogelijk zou zijn. Binnen Superunie wordt op basis van de Corporate Sustainability Policy Superunie continu gewerkt aan de verduurzaming van toeleveringsketens. Het beleid en de aanpak van Superunie maken integraal onderdeel uit van het MVO-beleid van PLUS.
Due Dilligence beleid
PLUS vindt het belangrijk om in de ketens van huismerkproducten de risico’s te kennen en eventuele misstanden te voorkomen. In de due diligence aanpak ‘Vooruit in ketenverantwoordelijkheid’ beschrijven we het proces dat we doorlopen om continu meer en dieper inzicht in de keten te krijgen, om hier vervolgens op te kunnen inspelen.
We willen weten waar producten en grondstoffen vandaan komen en onder welke omstandigheden ze zijn geproduceerd. We voelen ons er verantwoordelijk voor dat producenten en werknemers (waaronder kleine boeren) in de toeleveringsketens een waardig bestaan op kunnen bouwen, hierbij vormen goede arbeidsomstandigheden en het respecteren van mensenrechten een belangrijke basis. Verder hechten we eraan dat productie plaatsvindt met zo veel mogelijk respect voor het milieu.
De due diligence aanpak vormt de basis om de feitelijke en potentiële negatieve impact van onze ketens en onze bedrijfsvoering voor mens en milieu te onderzoeken, verminderen, voorkomen en herstellen. In onze due diligence aanpak staat de relatie en het belang van samenwerking in Superunie verband beschreven. Op de website van Superunie is meer informatie en de actuele status hierover te vinden.
Duurzaam PLUS
Een aantal keer per jaar versturen we aan onze stakeholders de nieuwsupdate ‘Duurzaam PLUS'. Bekijk de laatste editie van juni 2024.
Lees hier het MVO verslag.
Stel MVO-gerelateerde vragen, opmerkingen en suggesties via: Corporate-Communicatie@plusretail.nl.
Samen vooruit in duurzaamheid!
Meer informatie
Wil je meer weten over wat PLUS doet op het gebied van gezondheid? Lees dan dit document.