1. PLUS/
  2. Hollands vakmanschap

Hollands vakmanschap van Nederlandse wijnmakers in het buitenland


Bij PLUS houden we van wijn. Dat wist je al. We hebben bijzondere wijnen die je in geen enkele andere supermarkt ziet. Echte pareltjes. Wat dacht je van wijnen van Nederlandse wijnboeren in het buitenland? Deze landgenoten zijn naar Spanje, Frankrijk of Zuid-Afrika verhuisd om hun wijndroom waar te maken.

Heerlijke wijnen, met veel vakmanschap geproduceerd door grensverleggende ondernemers. Vruchtbare grond en het gunstige klimaat doen de rest. Je herkent ze aan de oranje capsule met koninklijke kroon. Een leuke knipoog naar de Hollandse achtergrond. Op het etiket lees je het verhaal van de makers. Die hebben er ook vol trots hun naam op gezet. 

Hollands vakmanschap

Rutger en Angélique

Na een dynamische kantoorbaan heb ik decennia geleden een nieuwe uitdaging gevonden door wijnboer te worden. Wat is er immers mooier dan een stuk van deze aarde te mogen verzorgen in Frankrijk! Angélique en ik troffen op een van onze vele reizen een schilderachtig wijndomein in de Rhône: Domaine de Panéry. Daar wonen en werken we nu en maken met hart en ziel (en de druiven syrah en grenache) deze heerlijke rosé! Geniet ervan.

Eric Verhaak & Mariëtte Ras

Dat we voor elkaar voorbestemd waren wisten we vanaf het moment dat we elkaar in 1987 ontmoeten. En dat we samen ‘iets grensverleggends’ gingen doen, stond toen ook al vast. Maar dat dit zou resulteren in een Zuid-Afrikaanse wijndomein… We maken nu het heerlijkste wit van de Chenindruif in Paarl, de ideale plek volgens de wijnuniversiteit van Stellenbosch. En ben je toevallig in de buurt? Kom vooral langs: behalve wijn hebben we namelijk ook prachtige guesthouses gemaakt.

Louis Geirnaerdt

Wijn drinken kon ik al. En goed. Maar ik wilde ook zelf wijn maken. En tenminste op hetzelfde niveau. Of beter. Toen kreeg ik de kans om in Navarra een kleine bodega over te nemen. Deze heb ik samen met mijn vrouw plus iemand anders die ik bewonder, de biologisch-dynamische wijnmaker Juan Glaria, ‘omgebouwd’. En daar maken we nu wijn zoals ik die lekker vind. Want deze drinken doe ik ook nog steeds graag. En vooral dit heerlijke, zuivere en elegante rood.

Daan & Elvire van Dijkman

Af en toe kijken we in verwondering om. Het televisieprogramma ‘Ik Vertrek’ bestond nog niet. Maar wij vertrokken twintig jaar geleden met onze eenjarige zoon Niels uit Nederland, om aan de voet van de Mont Ventoux wijn te gaan maken. Inmiddels heeft Niels er twee broertjes en een zusje bij en vertroetelen we ook onze andere kleintjes: onze biologische druiven. Geniet van onze Franse wijn zoals wij dat van het Franse leven doen.

Charles Loupart

Mijn vader is altijd wijnliefhebber geweest. Ik heb het dus niet van een vreemde. Als geboren en getogen Brabander heb ik bovendien altijd al wat gehad met ‘het goede leven.’ En daar kan ik nu mijn steentje aan bijdragen. Of beter gezegd: mijn druiven. Over de buitenkans om samen met een paar van mijn beste vrienden een wijndomein in de Loire te beginnen heb ik dan ook niet lang hoeven nadenken. Temeer omdat daar ook mijn favoriete wijndruif wordt verbouwd, de Sauvignon Blanc.