1. Home/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Nu doen, dit is het seizoen: Elstar
« TERUG
Nu doen, dit is het seizoen: elstar

Nu doen, dit is het seizoen: Elstar

De Elstar appel is in Nederland erg populair: het is de meest gegeten appel in ons land. En nu vers van eigen bodem. De Elstar is zoetzuur van smaak en het lekkerst om uit de hand te eten. Maar je kan nog veel meer bereiden met de Hollandse Elstar. En wist je dat van alle appelboomgaarden 43% uit Elstar bestaat? Dit zorgt voor een behoorlijke oogst. En daar pluk jij de vruchten van! Nu doen, lekker en vers in dit seizoen: de Hollandse Elstar appel.

Elstar oogsttijd
September is de maand waarin de Elstar in Nederland rijp is en klaar voor de oogst. Een rijpe Elstar herken je aan de groengele schil met gestreepte helderrode blos. Wanneer de Elstar is uitgegroeid en in de kom van je hand past, dan is het tijd om hem te plukken. Het oogsten van deze appels gebeurt met de hand. In de oogsttijd levert een jonge appelboom ongeveer zes kilo appels op. Een oudere appelboom daarentegen kan makkelijk twintig kilo appels opleveren.

Unieke verhouding zoet en zuren
De Elstar is een goed tussendoortje: het is verantwoord en daarnaast een heerlijke appel om zo uit de hand te eten. Ook leent de Elstar zich goed voor een taart, cake, bij- en hoofdgerecht. De Elstar is namelijk uniek in de verhouding tussen zoet en zuren: hij smaakt zoet en heeft een frisse sappige ondertoon. Nieuwsgierig geworden naar recepten met Elstar? Drie recepten hebben we voor je op een rij gezet.

De Hollandse Elstar appels zijn bij PLUS verpakt én los per stuk verkrijgbaar. Zo heeft PLUS voor ieder wat wils. 

Tip
De Elstar appel bewaar je het beste in de koelkast.

Creamy & crunchy apple pie

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Doe de zachte boter in de mixer, gevolgd door de basterdsuiker. Vervolgens voeg je het zout en het citroensap toe en meng je het geheel even kort. Als laatste voeg je de bloem toe en kneed je alles tot een samenhangend deeg.
  3. Rol het deeg uit en bekleed hiermee de bodem van de met bakpapier bedekte springvorm. Prik er even wat gaatjes in met een vork en zet de springvorm 30 minuten in de voorverwarmde oven op 160 graden.
  4. Snijd de appels in kleine partjes.
  5. Meng in een kom de roomkaas, yoghurt, kristalsuiker, zout, citroensap, kaneelpoeder en de eieren tot een mooi, glad mengsel.
  6. Haal de springvorm uit de oven en laat de oven aan staan op 160 graden. Smeer nu de binnenrand met wat zachte boter in en giet het cheesecake mengsel ongeveer voor 1/3 uit over de bodem.
  7. Verdeel de appelpartjes over de bodem.
  8. Giet de rest van het mengsel uit de kom en zet het geheel terug in de oven voor 75 minuten.

nagerecht

Ca. 1,5 uur

8 personen

Ingrediënten

Voor de deegbodem
  • 130 g boter
  • 75 g witte basterdsuiker
  • 1 tl fijn zout
  • 1 tl citroenrasp (zest)
  • 175 g bloem
Voor het cheesecake mengsel
  • 3 Elstar appels
  • 500 g roomkaas
  • 125 g Griekse yoghurt
  • 200 g kristalsuiker
  • 2,5 tl fijn zout
  • 2,5 tl citroenrasp (zest)
  • 1,5 tl kaneelpoeder
  • 5 eieren

Ingrediënten

Waldorfsalade

Waldorfsalade

  1. Wel de rozijnen een kwartiertje in warm water zodat ze zacht worden.
  2. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels daarna julienne (in de vorm van staafjes).
  3. Was de stengels bleekselderij en snijd deze in dunne plakjes.
  4. Hak de walnoten grof.
  5. Meng de staafjes appel met de bleekselderij, mayonaise en een klein beetje citroensap.
  6. Garneer op de borden met de rozijnen en gehakte walnoten.

Bijgerecht

Ca. 10 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 2 Elstar appels
  • 6 stengels bleekselderij
  • Flinke hand walnoten
  • 3-4 el mayonaise
  • Citroensap
  • Flinke hand rozijnen

Ingrediënten

Hete bliksem

Hete bliksem

  1. Schil de aardappelen en snijd in grote blokjes.
  2. Breng een grote pan met ruim water en een flinke scheut zout aan de kook. Kook de aardappelblokjes in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar. Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pan om gaar te stomen.
  3. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels daarna in blokjes.
  4. Snijd de uien in halve ringen. Verhit de boter in een grote koekenpan en bak hierin op medium vuur de appel en ui ongeveer 10 tot 12 minuten zacht en goudbruin.
  5. Bak de spekreepjes in hun eigen vet in een andere koekenpan, gaar en krokant.
  6. Doe de gestoofde appel en ui bij de uitgestoomde aardappelen en stamp tot een puree, zo grof of fijn als je wil. Doe de mosterd erbij en kruid met peper.
  7. Schep er tot slot de krokante spekblokjes doorheen en serveer direct.

Deel:

Hoofdgerecht

Ca. 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 1 kilo Elstar appels
  • 50 g boter
  • 2 uien
  • 1 el grove mosterd
  • 250 g spekreepjes

Ingrediënten