1. Home/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Nu doen, dit is het seizoen: skrei
« TERUG
Nu doen, dit is het seizoen: skrei

Nu doen, dit is het seizoen: skrei

Skrei is een echte seizoensvis. Je vindt ze van medio februari tot eind april in de koeling van onze verse visafdeling. Of en hoeveel skrei er beschikbaar is, hangt af van de grootte van de visvangst.

Honderdduizenden kabeljauwen zwemmen elk jaar in januari vanuit het noordoosten van de Barentszzee naar de iets warmere wateren rond de Lofoten. De ondernemende volwassen kabeljauwen leggen die zwerftocht af omdat ze alleen dáár, bij die Noorse eilanden, willen paaien en kuitschieten. Ze kiezen voor die plek omdat het water er voedselrijk, zuiver en relatief warm is. De warme golfstroom neemt de eitjes van de skrei mee naar het koude Noorden om daar als een volwassen skrei ooit terug te komen.

Noorse vissers wachten de vissen op en vangen ze op een duurzame manier: voornamelijk met lijnen in plaats van netten. Om de kwaliteit te garanderen, heeft de Noorse visindustrie een label ontwikkeld. Skrei met dit keurmerk is ‘echte’ skrei. Oftewel, een verse, stevige witvis die niet snel uit elkaar valt en zachter smaakt dan ‘gewone’ kabeljauw.

Skrei uit de oven

Skrei uit de oven

  1. Leg de skreifilet in de ovenschaal en bestrooi met zout en peper.
  2. Rooster het brood in de broodrooster op de laagste stand en verwarm de oven voor op 200°C. Verkruimel het brood grof en meng het met de verse tijm, pecannoten, rode ui en olijfolie. Verdeel dit mengsel over de bovenkant van de vis en verdeel de boter erover.
  3. Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en bak de vis in 20 minuten knapperig en bruin.

Hoofdgerecht

Ca. 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 400 g skreifilet
  • 2 sneetjes witbrood, zonder korstjes
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • 2 el olijfolie
  • 20 g pecannoten, fijngehakt
  • 1 rode ui, zeer fijngehakt
  • 20 g koude boter, in kleine blokjes
Extra
  • ovenschaal, ingevet

Ingrediënten

Gebakken skreifilets

Gebakken skreifilets

  1. Dep de skreifilets droog met keukenpapier en bestrooi ze met peper en zout. Haal ze door de bloem en schud de overtollig bloem eraf.
  2. Verhit de olie en boter in een ruime koekenpan met antiaanbaklaag. Wacht tot de boter is uitgebruist en lichtbruin kleurt. Leg de filets in de pan en bak ze circa 3 minuten per kant.
  3. Draai het vuur uit en laat de vis nog een paar minuten doorgaren in de pan.
  4. Serveer op een broodje met remouladesaus, veldsla en plakjes avocado. Maal er wat peper over en serveer met een partje citroen om erover uit te knijpen.

Hoofdgerecht

Ca. 10 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 400 g skreifilet
  • 4 el bloem
  • 1 el olie
  • 1 el boter
  • 4 witte ronde harde broodjes
  • 4 el remouladesaus
  • 1 handje veldsla
  • 1 rijpe avocado, in dunne plakjes
  • 1 citroen, in 4 partjes

Ingrediënten

Gepocheerde skreifilets

Gepocheerde skreifilets

  1. Breng de visbouillon met witte wijn, laurier, tijm en sjalot in een ruime hapjespan aan de kook. Laat vervolgens 5 minuten trekken tegen de kook aan.
  2. Leg de skreifilets voorzichtig in de bouillon en laat de vis tegen de kook aan circa 10 minuten pocheren.
  3. Schep de vis met een schuimspaan uit de pan en leg op een schaal. Bedruppel met wat olijfolie en bestrooi met wat grof zeezout.

Deel:

Hoofdgerecht

Ca. 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 400 g skreifilet
  • 1/2 liter visbouillon, van tablet
  • 200 ml droge witte wijn
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje tijm
  • 1 sjalot, gepeld en gehalveerd
  • 1 el olijfolie
  • grof zeezout
Extra
  • schuimspaan

Ingrediënten