Tips voor kip op de BBQ
Hoe moet je kip marineren voor de BBQ?
Maak eerst je marinade voor BBQ kip. In de basis bestaat een BBQ kip marinade uit olijfolie, zout en peper, verse knoflook, citroensap en een zoete tegenhanger. Voeg de BBQ kip marinade na het mengen toe aan een hersluitbare zak en plaats de kip erbij. Op deze manier verdeel je de marinade ook makkelijker, blijft het beter zitten en heb je minder nodig. Plaats de hersluitbare zak 4 tot 12 uur in de koelkast voor optimale smaak, zonder dat de textuur van de kip wordt aangetast.
Hoe lang moet kip op de BBQ?
Hoe lang kip op de BBQ moet is afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan de dikte van het kippenvlees, de temperatuur van de BBQ en het gewenste gaarheidsniveau. Het belangrijkste is dat de kip wordt gegaard tot de interne temperatuur een veilig waarde bereikt. Voor kip ligt deze temperatuur rond de 65-70 graden Celsius. Om te bepalen hoe lang je kip ongeveer op de BBQ moet kun je de volgende richtlijnen aanhouden:
- Kipfilets: Ongeveer 6-8 minuten per kant op middelhoog vuur.
- Kippenbouten: Ongeveer 20-30 minuten, regelmatig draaien voor gelijkmatige garing.
- Kippendijen: Ongeveer 12-15 minuten per kant op middelhoog vuur.
- Hele kip: Dit kan variëren afhankelijk van de grootte van de kip en de temperatuur van de BBQ. Als algemene richtlijn kun je rekenen op ongeveer 1,5-2 uur op indirecte hitte, waarbij je de kip regelmatig controleert op gaarheid.
Kortom, het is moeilijk om van tevoren te bepalen hoe lang kip op de BBQ moet. Controleer daarom altijd de interne temperatuur van de kip. Dan weet je zeker dat je goed zit!