1. PLUS/
  2. Verantwoord
  3. /Herkomst van producten
  4. /Onze keurmerken

Onze keurmerken

Bij PLUS vind je steeds meer duurzame producten in het schap. Vaak voorzien van één of meer keurmerken. Keurmerken zijn belangrijk om transparante en duurzame ketens te bewerkstelligen. Een overvloed aan logo’s is echter niet wenselijk. PLUS houdt daarom de door Milieu Centraal geïdentificeerde topkeurmerken aan. Maar welke keurmerken vind je terug op onze producten en wat betekenen deze keurmerken nu precies?

Fairtrade-keurmerk voor eerlijke handel

Het Fairtrade-keurmerk garandeert dat producten voldoen aan de normen voor eerlijke handel. Dit betekent dat boeren een eerlijke prijs krijgen en een Fairtrade premie waarmee zij kunnen investeren in betere werk- en leefomstandigheden.

PLUS en stichting Max Havelaar werken al jaren intensief samen. We hebben de meeste Fairtrade gecertificeerde huismerkproducten in vergelijking met andere supermarkten. Zo vind je bij ons uitsluitend Fairtrade bananen en zijn alle koffie en thee van het huismerk Fairtrade gecertificeerd. Lees hier meer over de samenwerking tussen PLUS en Max Havelaar.

Fairtrade logo

EKO-keurmerk en Europees keurmerk voor biologische producten

Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu en dierenwelzijn. Zo mogen medicijnen alleen worden gebruikt als de dieren echt ziek zijn, dus niet preventief. En zo wordt de mest van het bedrijf bij voorkeur in dezelfde regio gebruikt en krijgen de dieren veel ruimte. De onafhankelijke controle organisatie Skal ziet toe op naleving van strenge regels die in de EU zijn vastgelegd. Alleen als boer en fabrikant zich houden aan deze regels, mogen ze het Europese Bio-keurmerk voor biologisch of het EKO-keurmerk op de verpakking zetten. Zo weet je zeker dat een product ook echt biologisch is.

PLUS heeft een ruim assortiment biologische producten, waarvan een groot aandeel biologische aardappelen, groente, fruit, zuivel en vlees. Maar ook pasta, soep, brood, sappen, koffie en noem maar op!

Eko biologisch logo

On the way to PlanetProof

'On the way to PlanetProof' is een keurmerk voor duurzamer geteelde groenten en fruit, bloemen, planten, bomen en bloembollen. De tuinders, telers en verwerkers spannen zich extra in voor onder andere een schonere lucht, vruchtbare bodem, betere waterkwaliteit en circulaire afvalverwerking en recycling.

Vorig jaar hebben we de eerste stappen richting een duurzaam zuivel- en kaasassortiment gezet. Een deel van onze zuivel-huismerkproducten heeft nu ook het PlanetProof-keurmerk gekregen. Onze vloeibare zuivelhuismerkproducten zijn hieraan toegevoegd. Ook heeft onze eerste PLUS Goudse kaas het PlanetProof-keurmerk ontvangen. Door dit soort producten te kopen, steunt de consument melkveehouders die zich inzetten voor het verbeteren van natuur, klimaat en dierenwelzijn. De melkveehouders ontvangen een meerprijs voor hun inspanningen.

PLUS werkt voortdurend aan een duurzame herkomst van groente en fruit en een positief milieuprofiel. Inmiddels voldoet 95% van onze bewerkte groente en 83% van onze onbewerkte groente en fruit aan de criteria van ‘On our way to PlanetProof’. Daarnaast doen we bij onverwachte (weers)omstandigheden soms concessies aan vorm en grootte om voedselverspilling te voorkomen.

On the way to PlanetProof logo

Beter Leven keurmerk voor dierenwelzijn

Het Beter Leven keurmerk is een keurmerk van de Dierenbescherming met 1, 2 of 3-sterren, dat op verpakkingen van vlees, kip en eieren staat. Hoe meer sterren, hoe beter het leven van de dieren is geweest.

PLUS is bewust bezig met het welzijn van dieren. Alle PLUS supermarkten hebben een compleet assortiment Blonde d'Aquitaine rundvlees met het Beter Leven keurmerk 2-sterren en varkensvlees en kalfsvlees met het Beter Leven keurmerk 1-ster. Daarnaast verkopen we diverse varianten kippenvlees die voldoen aan het Beter Leven keurmerk 1-ster en biologisch kippenvlees dat voldoet aan het Beter Leven keurmerk 3-sterren. Ook op het gebied van eieren hebben we het dierenwelzijn hoog in het vaandel. Zo verkopen we uitsluitend vrije uitloopeieren met 2-sterren en biologische eieren met het Beter Leven keurmerk 3-sterren. Meer lezen over dierenwelzijn en kiprunderen en varkens?

Beter Leven keurmerk

MSC/ASC-keurmerk voor bewuste vis

Door vis met het MSC- of ASC-keurmerk te kopen, weet je zeker dat je vis koopt die uit een duurzame visserij komt. Dat is een visserij die niet bijdraagt aan overbevissing, waarbij de schade aan het leven in zee zo beperkt mogelijk is en waarvoor goede beheersregels gelden.

Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) staat op visproducten die afkomstig zijn van duurzame wildvangstvisserij. Het MSC-keurmerk geldt voor vis afkomstig van een visserij die milieuvriendelijk te werk gaat en de visbestanden voor de toekomst intact laat. ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council. Vis met ASC-keurmerk komt uit kwekerijen die aantoonbaar goed omgaan met de natuur en richtlijnen naleven op het gebied van sociale omstandigheden voor arbeiders en lokale gemeenschappen.

Alle vis die bij PLUS wordt verkocht, zowel vers als vriesvers, staat op de groene of oranje lijst van de VISwijzer. Waar beschikbaar draagt de vis van PLUS het MSC- of ASC-keurmerk. In samenwerking met de Good Fish Foundation worden continu stappen gezet om het visassortiment verder te verduurzamen. Meer lezen over onze vis?

MSC/ASC keurmerk

GIJS streekproducten

GIJS streekproducten zijn een verzameling van de lekkerste producten van Nederlandse bodem. De producten zijn afkomstig van meer dan tachtig geselecteerde boeren, bakkers en slagers met passie en liefde voor hun vak.

PLUS is er trots op dat zij, als enige supermarkt in Nederland, GIJS streekproducten mag aanbieden. Op deze manier kunnen niet alleen de lokale fans, maar iedereen van al dat lekkers genieten. Het assortiment van GIJS streekproducten bestaat inmiddels al uit meer dan honderd producten. Ruim twee derde van deze producten komt in aanmerking voor een certificering. Omdat we het belangrijk vinden dat consumenten op basis van een certificering of keurmerk een bewuste keuze kunnen maken is veel energie gestoken in het daadwerkelijk laten certificeren van de producten. En met resultaat! Inmiddels is 91% van het assortiment dat gecertificeerd kan worden dat ook.

GIJS streekproducten logo