Tip! Ben jij een echter vleesliefhebber? Bekijk dan ook vooral al onze recepten voor vlees van de BBQ!

Bavette op de BBQ: recepten en tips
Bavette BBQ recepten
Bavette op de BBQ
Wat eet je bij bavette op de BBQ?
Bijgerechten voor bavette op de BBQ
Veel gestelde vragen
Wat is bavette vlees?
De bavette is afkomstig uit de flank (vang) van het rund. Andere benamingen voor de bavette zijn ‘vanglap’, ‘flank steak’ of ‘vinkelap’, al is de vinkelap een ander stuk vlees met een fijnere structuur. De bavette kan afkomstig zijn van een melkkoe is mager vlees dat veel beweging heeft gehad. Het vlees heeft daardoor een grove, lange draad, maar een echte ‘bite’ met veel eigen smaak. Is de bavette afkomstig van een goed vleesrund, dan is het een fantastische smaakvolle steak.
Hoeveel bavette per persoon?
Benieuwd hoeveel gram bavette per persoon je moet rekenen? Bavette is veelal verkrijgbaar van 500-2500 gram. Reken per persoon ongeveer 100-150 gram per persoon, afhankelijk van de grootte van de maaltijd en de eetlust van de gasten.
Hoe lang bavette op de BBQ bereiden?
Hoe lang een bavette op de BBQ bereid moet worden is afhankelijk van de dikte van het vlees en de gewenste gaarheid. Richtlijnen die kunnen worden aangehouden zijn:
- Medium-rare: 2-3 minuten per kant, kerntemperatuur van ongeveer 55-57°C.
- Medium: 3-4 minuten per kant, kerntemperatuur van ongeveer 60-63°C.
- Well-done: 5-6 minuten per kant, kerntemperatuur van ongeveer 68-71°C.
Hoe moet je bavette snijden?
De grove structuur en draad van de bavette maakt het belangrijk om tegen de draad in te snijden. Met de draad worden de spiervezels bedoeld die je bij een bavette duidelijk kunt zien lopen. Het tegen de draad insnijden zorgt voor een malser mondgevoel omdat je de draad niet meer kapot hoeft te kauwen.