1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Nu doen, dit is het seizoen: aardbeien
« TERUG
Nu doen, dit is het seizoen: aardbeien

Nu doen, dit is het seizoen: aardbeien

Recept

Het is weer het seizoen van de zomerkoninkjes van eigen bodem. Hollandse aardbeien horen echt bij de zomer, vandaar dat zij deze naam dragen. Er zijn dan ook genoeg zomerse recepten te bedenken met aardbeien, zoals aardbeienijsjes en –smoothies. Ook zijn aardbeien lekker in een zomerse salade en als tussendoortje. Het zomerkoninkje is super veelzijdig dus! En ook nog eens supergezond. Aardbeien zitten vol met vitamine C en vitamine B11, en zijn goed voor je weerstand. Die kan je niet laten liggen toch?

Zoet door zon
Aardbeien staan bekend om hun zoete smaak. Maar hoe komen ze eigenlijk zo zoet? Dit heeft te maken met het zetmeel dat in aardbeien zit. De zon zet het zetmeel om in natuurlijke suikers, hierdoor krijgen aardbeien veel smaak en worden ze lekker zoet.

Aardbeien wassen
Was aardbeien pas voordat je ze gaat eten. Doe dit niet onder een stromende kraan want dan kunnen de aardbeien snel beschadigen. Je kunt ze beter in een vergiet leggen en die in een bak met koud water heen en weer bewegen. Wanneer het water goed koud is, blijven de aardbeien lekker stevig. Bij het wassen van de aardbeien moeten zij hun kroon nog even ophouden. Want anders nemen ze teveel vocht op.

Aardbeien zijn ook ideaal voor kinderen en als tussendoortje. Snij de kroontjes er af en smullen maar!

Wist je dat
De aardbei uniek is? Het is namelijk het enige fruit waarbij de zaadjes aan de buitenkant zitten.

Tip
Wil je verse aardbeien langer dan één dag bewaren? Zet ze dan in een doosje in de koelkast. Haal ze een half uurtje van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te komen. Eet je ze dezelfde dag nog op? Dan mogen ze op het aanrecht blijven staan.

Aardbeien gazpacho

  1. Kruis de tomaten in aan de onderkant met een scherp mesje.
  2. Dompel de tomaten circa 1 minuut in kokend water en dompel ze daarna in ijswater.
  3. Ontvel ze en snijd in vieren om de zaadlijsten te verwijderen.
  4. Schep de tomaten met 2/3 van de aardbeien, komkommer, rode paprika, knoflook, ui, 2/3 van de oregano, witbrood, tomatensap, azijn en olijfolie in een keukenmachine of blender.
  5. Pureer tot een gladde gazpacho.
  6. Breng op smaak met zout en peper. Koel minstens een uur in de koelkast.
  7. Rol de parmaham om de soepstengels heen.
  8. Schenk de gazpacho in een diep bord en garneer met de overgebleven aardbeien, wat blaadjes oregano, een paar druppels olijfolie en de parmaham-soepstengels.

Voorgerecht

Ca. 15 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4 zoete rijpe tomaten
  • 500 g aardbeien, kroontje verwijdert
  • ½ komkommer, in grove stukken
  • ½ rode paprika, schoongemaakt en in grove stukken
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • ½ ui, grof gesneden
  • 1 bosje oregano, gerist
  • 2 witte boterhammen, oud
  • 300 ml tomatensap
  • 75 ml rode wijnazijn
  • 125 ml olijfolie extra vierge
  • 8 plakken parmaham
  • 8 soepstengels
Extra
  • 2 grote glazen kommen
  • ijsblokjes
  • schuimspaan
  • keukenmachine

Ingrediënten

Broodje aardbeiensalade met balsamico azijn

Broodje aardbeiensalade met balsamico azijn

  1. Was en verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd de aardbeien in vieren.
  2. Verwijder de uiteindes van de veldsla en meng met aardbeien, olijfolie, azijn en een beetje zwarte peper.
  3. Rooster 2 tot 3 minuten onder een hete ovengrill. Je kunt dit ook op de barbecue doen! Let goed op dat het brood niet verbrand. Zet apart.
  4. Verwarm een koekenpannetje op laag tot middelhoog vuur en bak de walnoten goudbruin.
  5. Voeg wanneer de walnoten beginnen te geuren de honing toe en draai het vuur uit.
  6. Laat de honing mee verwarmen tot het vloeibaar is en giet dan de walnoten met honing op een stukje bakpapier. Laat afkoelen en hak grof.
  7. Rooster de sneetjes brood krokant in een broodrooster of in de oven onder de gril.
  8. Verdeel de geitenkaas over de geroosterde broodjes en smeer voorzichtig uit. Verdeel hier de aardbeiensalade over en top met walnoten in honing.

Lunchgerecht

Ca. 15 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 250 g Hollandse aardbeien
  • 2 handjes veldsla
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1,5 el balsamico azijn
  • 1 el honing
  • 4 sneetjes Korenlanders vloerbrood volkoren zonnepitten
  • 100 g geitenkaas naturel

Ingrediënten

Pastasalade met aardbeien, kip, mozzarella en spinazie

Pastasalade met aardbeien, kip, mozzarella en spinazie

  1. Kook de pasta volgens de verpakking beetgaar.
  2. Snijd de kippendijfilets in stukjes.
  3. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur met een scheutje olie en bak hierin de kippendijfilets gaar. Breng op smaak met peper en zout en zet apart.
  4. Verwijder de schil en pit van de avocado’s en snij het vruchtvlees in stukjes. Voeg toe aan de kip.
  5. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd in stukjes, voeg toe aan de kip en avocado. Halveer de mozzarellaballetjes en voeg ook toe aan de salade.
  6. Haal de basilicumblaadjes los van de steeltjes en meng met de olijfolie in een keukenmachine fijn.
  7. Voeg de balsamico azijn toe, samen met een snufje zout.
  8. Giet de pasta af, spoel af onder de koude kraan en voeg toe aan de salade, samen met de spinazie en rucola.
  9. Breng op smaak met de basilicumdressing.

Hoofdgerecht

Ca. 15 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 400 g fusili pasta
  • 4 kippendijfilets
  • 2 rijpe avocado’s
  • 250 g Hollandse aardbeien
  • 150 g mini mozzarellaballetjes
  • 10 g bosje basilicum
  • 50 ml extra vierge olijfolie
  • 2 el balsamico azijn
  • 100 g spinazie
  • 35 g rucola

Ingrediënten

Spectaculair aardbeientoetje met roomijs en munt

Spectaculair aardbeientoetje met roomijs en munt

  1. Klop de slagroom lobbig met de suiker.
  2. Haal de muntblaadjes van de takjes.
  3. Was en verwijder de kroontjes van de aardbeien.
  4. Snijd de acht grootste aardbeien in plakjes en verdeel over de hoge glazen.
  5. Giet hierop de siroop, zodat de aardbeien bedekt zijn met siroop.
  6. Verdeel hier het ijs over.
  7. Presenteer de glazen op tafel en giet aan tafel het bruisende water op het ijs (dit zorgt voor een extra feestelijk effect).
  8. Top met de slagroom, de resterende aardbeien en de muntblaadjes.
  9. Serveer met een rietje en lange lepel.

Deel:


Wil je nog meer inspiratie voor aardbeienrecepten? Op onze receptenpagina vind je o.a. een homemade aardbeiensorbet en capresepizza met aardbeien en balsamicostroop. Eet smakelijk!

Nagerecht

Ca. 10 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 125 ml slagroom
  • 1 el suiker
  • 2 takjes muntblaadjes
  • 12 Hollandse aardbeien
  • 4 el aardbeiensiroop
  • 12 el roomijs
  • 200 ml bruisend water
  • 4 hoge glazen

Ingrediënten