1. Home/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Nu doen, dit is het seizoen: aardbeien
« TERUG
Nu doen, dit is het seizoen: aardbeien

Nu doen, dit is het seizoen: aardbeien

Recept

Het is weer het seizoen van de zomerkoninkjes van eigen bodem. Hollandse aardbeien horen echt bij de zomer, vandaar dat zij deze naam dragen. Er zijn dan ook genoeg zomerse recepten te bedenken met aardbeien, zoals aardbeienijsjes en –smoothies. Ook zijn aardbeien lekker in een zomerse salade en als tussendoortje. Het zomerkoninkje is super veelzijdig dus! En ook nog eens supergezond: aardbeien zitten vol met vitamine C en vitamine B11, en zijn goed voor je weerstand. Die kan je niet laten liggen toch?

Zoet door zon
Aardbeien staan bekend om hun zoete smaak. Maar hoe komen ze eigenlijk zo zoet? Dit heeft te maken met het zetmeel dat in aardbeien zit. De zon zet het zetmeel om in natuurlijke suikers, hierdoor krijgen aardbeien veel smaak en worden ze lekker zoet.

Aardbeien wassen
Was aardbeien pas voordat je ze gaat eten. Doe dit niet onder een stromende kraan want dan kunnen de aardbeien snel beschadigen. Je kunt ze beter in een vergiet leggen en die in een bak met koud water heen en weer bewegen. Wanneer het water goed koud is, blijven de aardbeien lekker stevig. Bij het wassen van de aardbeien moeten zij hun kroon nog even ophouden. Want anders nemen ze teveel vocht op.

Aardbeien zijn ook ideaal voor kinderen en als tussendoortje. Snij de kroontjes er af en smullen maar!

Wist je dat de aardbei uniek is? Het is namelijk het enige fruit waarbij de zaadjes aan de buitenkant zitten. 

Tip
Wil je verse aardbeien langer dan één dag bewaren? Zet ze dan in een doosje in de koelkast. Haal ze een half uurtje van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te komen. Eet je ze dezelfde dag nog op? Dan mogen ze op het aanrecht blijven staan.

Aardbeien crostini met ricotta, balsamico en basilicum

Aardbeien crostini met ricotta, balsamico en basilicum

  1. Snijd het Korenlanders Rustiek brood in niet al te dikke sneetjes (ongeveer 12). Verspreid deze over een bak-plaat en bestrijk het brood met olijfolie.
  2. Rooster 2 tot 3 minuten onder een hete ovengrill. Je kunt dit ook op de barbecue doen! Let goed op dat het brood niet verbrand.
  3. Was en ontkroon de aardbeien en snijd ze in vieren.
  4. Marineer de aardbeien in de balsamico-azijn.
  5. Snijd de basilicum alvast in ragfijne reepjes.
  6. Haal de crostini uit de oven en laat een beetje afkoelen.
  7. Besmeer elk broodje met wat ricotta, lepel de aardbeien erop en bestrooi tot slot met de fijngesneden basilicum

Voorgerecht

Ca. 10 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • ½ Korenlanders rustiek meergranen
  • 2 el olijfolie
  • 250 g ricotta
  • 250 g aardbeien
  • 2 el balsamico-azijn
  • handvol verse basilicum

Ingrediënten

Salade met aardbeien, geitenkaas, spinazie en quinoa

Salade met aardbeien, geitenkaas, spinazie en quinoa

  1. Kook de quinoa in dubbel zoveel water; dus 1 liter water op 500 gram quinoa. Breng het mengsel in een pan aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur laag en doe je een deksel op de pan.
  2. Laat zo ongeveer 15 minuten sudderen, totdat de quinoa al het water heeft opgenomen en gaar is. Roer de quinoa los met een vork en laat een beetje afkoelen.
  3. Klop voor de dressing de azijn, mosterd en olijfolie met een garde. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  4. Rooster het amandelschaafsel kort in een droge koekenpan tot goudbruin.
  5. Was en ontkroon de aardbeien en snijd ze in vieren.
  6. Meng in een grote kom de spinazie met de afgekoelde quinoa, de aardbeien en de dressing. Verdeel over vier borden.
  7. Verkruimel de zachte geitenkaas over de salade en maak af met het geroosterde amandelschaafsel.

Hoofdgerecht

Ca. 25 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 500 g quinoa
  • 100 g verse spinazie
  • 120 g zachte geitenkaas
  • 4 el amandelschaafsel
  • 250 g aardbeien
Voor de dressing
  • 40 ml witte-wijnazijn
  • ½ tl gladde mosterd
  • 70 ml milde olijfolie
  • peper en zout

Ingrediënten

Slanke Eton mess met aardbeien

Slanke Eton mess met aardbeien

  1. Verwarm je oven voor op 100 graden.
  2. Zorg dat je eieren op kamertemperatuur zijn en dat je kom én mixer heel schoon en vetvrij zijn.
  3. Klop de eiwitten stijf met een (hand)mixer. Voeg beetje bij beetje de suiker toe terwijl je door klopt, tot het mengsel stijf is en je het boven je hoofd kunt houden zonder dat het uit de kom valt.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en lepel hierop hoopjes van de meringue en druk ze een beetje plat. Hoe hoger de hoopjes, hoe langer ze moeten bakken.
  5. Zet de bakplaat minimaal 2 uur op 100 graden in de oven. De meringue moet er droog en bros uit komen.
  6. Was en ontkroon de aardbeien en snijd ze in vieren.
  7. Snijd de munt in ragfijne reepjes.
  8. Meng de aardbeien samen met de frambozen, de fijngesneden munt en de suiker en zet 30 minuten opzij, om te laten marineren.
  9. Breek de meringues in stukjes.
  10. Maak in vier glazen (bijvoorbeeld wijnglazen of cocktailglazen) laagjes van de yoghurt, het fruit en de stukken meringue.

Deel:


Wil je nog meer inspiratie voor aardbeienrecepten? Op onze receptenpagina vind je een easy panna cotta met aardbeien en een powersmoothie met aardbeien, sinaasappel en yoghurt. Eet smakelijk!

Nagerecht

Ca. 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4 eiwitten (op kamertemperatuur)
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 250 g aardbeien
  • 100 g frambozen
  • 1 bosje verse munt
  • 2 el kristalsuiker
  • 400 ml magere yoghurt

Ingrediënten