1. Home/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Drie (h)eerlijke nagerechten
« TERUG
Bananen-mango ijs

Drie (h)eerlijke nagerechten

Steeds meer producten gaan over op een verantwoord alternatief. Denk aan onze 100% Fairtrade bananen. Ook bij onze huismerkproducten wordt er steeds vaker gekozen voor 100% Fairtrade. Zo is de huismerk koffie Fairtrade. Ook streeft PLUS er naar om in nog meer huismerkproducten de cacao te vervangen door Fairtrade gecertificeerde cacao. Met deze eerlijke bananen, koffie en chocolade kun je heerlijke nagerechten maken. Zoals bananen-mango ijs, spicy iced koffie of een heerlijke choco-ananastaart. Genieten maar!

Eerlijke handel
PLUS wil lekker en eerlijk eten bereikbaar maken voor iedereen. Daarom worden steeds meer producten van het huismerk Fairtrade gecertificeerd. PLUS betaalt een eerlijke prijs en draagt daarnaast een Fairtrade premie af aan de producenten: veelal kleine boeren die zich hebben verenigd in een coöperatie. Samen staan zij immers veel sterker. Zij besluiten gezamenlijk hoe zij de Fairtrade premie inzetten om hun werk- en leefomstandigheden te verbeteren. Ze kopen er bijvoorbeeld machines van of besteden het aan trainingen om de productie te verbeteren.

Hoe herken je Fairtrade producten?
Fairtrade producten herken je aan het onafhankelijke Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade. Alle producten met dit logo zijn geproduceerd en verhandeld onder eerlijke voorwaarden. En wat is er mooier dan met deze eerlijke producten, heerlijke nagerechten te bereiden? Eet smakelijk!

Bananen-mango ijs

Romig ijs, waar geen room aan te pas komt: je maakt het met bevroren fruit, vanillavla en yoghurt.

    1. Snijd de bananen en mango in stukjes van ca. 3 cm en leg op een bord. Zet ca. 2 uur in de vriezer zodat het kan aanvriezen.
    2. Giet de vanillevla en yoghurt in de keukenmachine. Voeg de banaan, mango en kaneel toe en pureer 30 sec. tot glad ijs.
    3. Schep als het ijsmengsel te zacht is in een bakje en vries het opnieuw een uurtje aan. Niet te lang, want dan kun je het niet meer scheppen. Verdeel over kommen of glazen en serveer direct.

(vegetarisch, glutenvrij)

Nagerecht

Ca. 10 minuten (+ 2 uur in de vriezer)

4 personen

Ingrediënten

  • 3 rijpe Fairtrade bananen, gepeld
  • 150 g rijpe mango, geschild
  • 100 ml boeren vanillevla
  • 100 ml volle yoghurt
  • 1 tl kaneelpoeder

Ingrediënten

Choco-ananastaart met viooltjes

Choco-ananastaart met viooltjes

Het goede zoet: een feestelijke taart die niet bol staat van de boter en suiker. Je kunt hem prachtig versieren met kokosrasp en stukjes gedroogde mango.

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een springvorm (Ø 24 cm) in met margarine en bestrooi met meel.
    2. Mix het meel, bakpoeder, zout, vanille en de rietsuiker in een kom en roer goed. Pureer met een staafmixer in een andere kom de olie met de banaan en de kokosmelk.
    3. Meng de droge ingrediënten met de natte. Roer hier de ananasstukjes en stukjes pure chocolade (50 g) door. Mix goed, maar roer niet te lang (het beslag moet dik, stroperig en vooral niet te vloeibaar zijn). Giet het beslag in de vorm en bak de taart in ongeveer 40 minuten gaar. Prik met een satéprikker voorzichtig in het midden van de taart. Als die er schoon uit komt, is de taart gaar. Bak anders nog 10 minuten langer. Laat de taart volledig afkoelen en stort deze voorzichtig op een schaal.
    4. Smelt de overige chocolade (100 g) au bain-marie. Giet de gesmolten chocolade over de taart en bestrooi met geraspte kokos en stukjes gedroogde mango. Versier met de viooltjes.

(lactosevrij, vegan)

Nagerecht

Ca. 25 minuten (+ 40 minuten bakken en afkoelen)

8 personen

Ingrediënten

    • plantaardige margarine
    • 350 g gezeefd tarwemeel
    • 1 zakje bakpoeder
    • 1 mespunt zout
    • 1 tl vanillepoeder
    • 300 g rietsuiker
    • 200 ml olijfolie
    • 1 Fairtrade banaan, in stukjes
    • 250 ml kokosmelk
    • 1 Fairtrade ananas, in stukjes
    • 50 g pure chocolade, in kleine stukjes
    • 100 g pure chocolade, in stukjes
    • 20 g kokosrasp en stukjes gedroogde mango
    • viooltjes of andere eetbare bloemetjes

Ingrediënten

Spicy iced koffie

Spicy iced koffie

Een fris zomerdrankje dat je een oppepper geeft.

      1. Maal de bonen fijn met een koffiemolen tot je een mooie grove maling hebt. Doe de koffie in een kan, meng de specerijen erdoor, giet het water erover, roer door en laat 12 uur (of een hele nacht) in de koelkast staan.
      2. Giet het mengsel door een schone, katoenen theedoek (die je natgemaakt hebt) boven een kom en giet terug in de omgespoelde kan.
      3. Serveer met ijsklontjes (eventueel gemaakt van ingevroren koffie; dat maakt je iced coffee minder waterig), PLUS melk en zoetmiddel naar keuze.

(vegan, suikervrij, lactosevrij, glutenvrij)

Tip

In plaats van met gember, kaneel en kruidnagel kun je de koffie ook op smaak brengen met specerijen als vanille, steranijs of kardemom. Geen koffiemolen? Koop dan een kant-en-klare grove maling.

Deel:

Nagerecht

Ca. 10 minuten (+ 1 nacht trekken)

1 kan

Ingrediënten

  • 2 delen koffiebonen
  • 4 delen koud (mineraal)water (zonder prik)
  • 2 cm verse gemberwortel, geraspt
  • 1 kaneelstokje
  • 10 kruidnagels

Ingrediënten