1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Nu doen, dit is het seizoen: kersen
« TERUG
Nu doen, dit is het seizoen: kersen

Nu doen, dit is het seizoen: kersen

Goed eten dat eet je het liefst in het seizoen, want dan is het op zijn best én lekkerst. Zoals onze GIJS kersen. Een echt streekproduct van Hollandse bodem. GIJS kersen zijn er van begin juli tot halverwege augustus. Heerlijk zoet van smaak en sappig. Dus nu doen, want dit is het kersen seizoen.

Smaakvolle zoete kers
Onze kersen komen van Hollandse bodem en worden geteeld op bepaald soort grond: kalkrijke lichte (klei)grond. Deze grond, gelegen dichtbij rivieren en wateren, zorgt voor de juiste omstandigheden om een smaakvolle zoete kers te laten groeien. Daarom komen onze kersen onder andere uit de Betuwe en Zeeland.

Geplukt op het juiste moment
Kersen uit Nederland zijn vanaf begin juli tot medio augustus verkrijgbaar bij PLUS. Bij het plukken wordt er gelet op de vorm en de grootte van de kers. Maar ook de donkerrode kleur en de mate waarin de kerst loskomt is van belang. Dit zegt namelijk iets over de rijpheid van de kers.

Vers en smaakvol
Kersen worden daarom alleen op het juiste moment geplukt, zorgvuldig met de hand. Als de kers in de winkel ligt is deze extreem vers en smaakvol. Want vandaag geplukt betekent morgen al in de winkel. Nu doen dus, want dit is het seizoen!

Bewaartip
Het beste kun je kersen in de koelkast bewaren. Haal de kersen een half uur voor consumeren uit de koelkast, want dan zijn ze het lekkerst.

Schwarszwälder toetjes

  1. Ontpit de kersen.
  2. Breng een kwart van de kersen met een scheut water, de helft van de suiker, het kaneelstokje en de steranijs aan de kook.
  3. Roer als de kersen zacht zijn de jam erdoor, warm kort door en laat afkoelen.
  4. Klop de room met rest van de suiker op. Hak of rasp 100 gram van de chocolade en meng de gehakte chocolade door de room.
  5. Snijd de cake in gelijke blokjes.
  6. Verdeel de blokjes cake en daarna de kersen met het afgekoelde kookvocht van de kersen over dessertschaaltjes.
  7. Schep een toef stracciatellaroom op de kersen en de cake.
  8. Garneer de Schwarszwälder toetjes met het chocoladeschaafsel en een mooie verse kers.

Dessert

Ca. 25 minuten

8 personen

Ingrediënten

  • 1/2 PLUS chocoladecake
  • 400 g kersen
  • 3 el kersenjam
  • 150 g suiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 steranijs
  • 100 g chocolade
  • 300 ml room

Ingrediënten

Kersenmuffins met granola

Kersenmuffins met granola

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Roer de boter met de lichte basterdsuiker romig.
  2. Pel de bananen en prak ze fijn en voeg ze samen met de sojamelk en de eieren toe aan de boter en de suiker.
  3. Voeg het volkorenmeel en bakpoeder toe en meng goed door.
  4. Spatel er de muesli door.
  5. Ontpit de kersen en meng door het beslag.
  6. Knip 12 vierkante stukjes bakpapier van 13x13.
  7. Leg deze in een muffinstray voor 12 muffins.
  8. Verdeel het beslag over de vormen en bak in circa 25 minuten goudbruin en gaar.

Traktatie/Tussendoortje

Ca. 35 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 110 g boter
  • 100 g lichte basterdsuiker
  • 2 bananen
  • 110 ml sojamelk
  • 2 eieren
  • 130 g volkorenmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 175 g muesli
  • 150 g verse kersen

Ingrediënten

Tosti met brie en kersen

Tosti met brie en kersen

  1. Ontpit de kersen en doe ze samen met de honing en het citroensap in een pannetje. Verwarm het mengsel op laag tot middelhoog vuur.
  2. Ris ondertussen de blaadjes van de takjes tijm en voeg toe aan de kersen. Laat de kersen zacht worden en geuren.
  3. Verwarm een tosti-ijzer. Roer ondertussen het aardappelzetmeel los met een beetje water en voeg toe aan de kersen wanneer het mengsel vochtig wordt. Roer kort door.
  4. Verdeel de brie over 4 boterhammen. Verdeel het kersenmengsel erover en top met de resterende boterhammen.
  5. Bak de tosti in het ijzer tot de kaas is gesmolten.

Deel:

Lunch

Ca. 15 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 200 g verse kersen
  • 2 el honing
  • 1 tl citroensap
  • 2 takjes tijm
  • 0,5 el aardappelzetmeel
  • 8 sneetjes wit brood
  • 200 g roombrie

Ingrediënten