Hoeveel mosselen per persoon?
Benieuwd hoeveel kg mosselen per persoon je moet rekenen? Ga uit van 1,2 tot 1,5 kilo (in de schelp) per persoon bij een broodmaaltijd. Bij frietjes, salade of pasta heb je aan 1 kilo per persoon genoeg.
Hoe maak je mosselen schoon?
Heel eenvoudig! Mosselen uit de winkel zijn al zandvrij en ontdaan van hun baard (harige draden). Even spoelen met water is dan ook voldoende voordat je ze gaat koken.
Wat doe je met mosselen die open staan?
Sommige mosselen die net uit de verpakking komen, staan een beetje open. Geef mosselen die open staan een tikje op het aanrecht. Sluit de mossel na enkele tellen? Dan kan hij mee in de pan. Gooi mosselen die niet sluiten en mosselen met een gebroken schelp direct weg.
Wanneer is een mossel niet goed?
Staat een mossel open? Geef deze dan een tikje op het aanrecht. Sluit de mossel na enkele tellen, dan kan hij mee in de pan. Sluit de mossel niet of is de schelp gebroken? Gooi deze dan weg.
Hoe maak je mosselen klaar?
Maak de mosselen eerst goed schoon. Spoel het zand weg en verwijder de baarden. Tik bij geopende mosselen tijdens het schoonmaken op de schelp. Sluit de mossel zich? Dan kun je de mossel nog klaarmaken. Voeg fijngehakte groente naar wens toe en stoof deze kort aan in een beetje boter. Voeg de schoongemaakte mosselen toe samen met eventuele kruiden. Gaar mosselen niet te lang, want dan worden ze taai. Ga voor hoog vuur en schud de mosselen om de 2 minuten om. Zodra de schelpen openen zijn de mosselen klaar. Optioneel kun je tot slot nog een saus aan de mosselen toevoegen.
Het populairste (traditionele) mosselgerecht maak je zo: snijd groenten als ui, prei en wortel en doe ze in een ruime pan met wat laurier en selderij. Leg de mosselen erop, bestrooi ze met peper en doe er eventueel een scheut room, witte wijn of bier bij. Kook alles gaar in ongeveer 10 minuten.
Tip: Gebruik de kant-en-klare PLUS Mosselgroente.