1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Tips
  4. /Welke wijnen drink je bij Veluws wild?
« TERUG
Welke wijnen drink je bij Veluws wild?

Welke wijnen drink je bij Veluws wild?

Herten, reeën en wilde zwijnen voelen zich thuis op de Veluwe. De dieren kunnen hun eten, zoals eikels, kastanjes en gras, gemakkelijk vinden in dit gebied. Veluws wild is mager vlees, bevat veel eiwitten en geen kunstmatige toevoegingen. We zijn er dan ook maar wat trots op dat we als enige supermarkt in Nederland wild van de Veluwe verkopen. Maar hoe bereid je wild? En welke wijnen smaken er lekker bij? Wij zochten het voor je uit!

Hertenbiefstuk
Dit wild met zijn pure smaak is simpel te bereiden. Zo is hertenbiefstuk een goede optie om mee te beginnen als je nog nooit eerder wild hebt bereid: je bakt het namelijk net als een runderbiefstuk. Kwestie van een paar minuten werk. Hert heeft een fijne, zeer toegankelijke smaak.

Wijnsuggestie: De Chat Pradeau Mazeau Bordeaux Rouge, een volle en stoere wijn.

Wild zwijn
Wild zwijn heeft een wat intensievere wildsmaak. Je kunt er alle kanten mee op: grillen, bakken of stoven. De bouten, steaks en koteletten bereid je net als varkensvlees. Het vlees doet het goed bij wijn. Ook bier is een uitstekende begeleider: een stevige tripel bijvoorbeeld.

Wijnsuggestie: Lekker met de Vaya Pasada Toro Tinto, een moderne en lekker kruidige wijn.

Reebiefstuk
Reevlees is iets verfijnder dan hertenvlees, maar er is een overeenkomst: ook reebiefstuk bereid je als een runderbiefstuk. Wrijf in met zout en peper en bak in een paar minuten per kant gaar.

Wijnsuggestie: Reebiefstuk in combinatie met een glas Mas Vin de Pays de Bouches du Rhône, is een plezier voor je mond. Eerlijke, makkelijke, drinkbare, iets kruidige wijn met niet teveel tannines en vol fris fruit.

Zorgvuldige jacht
Het traditionele wildseizoen loopt van oktober tot en met december. Bij het jagen op Veluws wild gaat men duurzaam te werk. Als er van een bepaald soort wild geen overschot is, wordt er zeker niet op deze soort gejaagd. Het wildaanbod kan hierdoor variëren. Dus kom snel langs bij een van onze supermarkten om te kijken wat dit seizoen voor jou in petto heeft, of bekijk het online aanbod en bestel direct online.

Heerlijke recepten met wild

Gegrilde hertenbiefstuk met stoofpeer-tijmchutney & pastinaakstamppot

Gegrilde hertenbiefstuk met stoofpeer-tijmchutney & pastinaakstamppot

  1. Schil de stoofperen, verwijder de klokhuizen en snijd in kleine blokjes. Breng de peer met de overige chutneyingrediënten tegen de kook in een pan met dikke bodem.
  2. Laat zonder deksel in 25-30 minuten op laag vuur zachtjes inkoken. Roer geregeld.
  3. Schep de chutney in de potten, sluit ze en laat 15 minuten op z’n kop afkoelen. Zet de potten weer rechtop en laat de chutney helemaal afkoelen.
  4. Kook voor de stamppot de aardappelen en pastinaak in 20 minuten gaar.
  5. Verhit de grillpan. Bestrijk de biefstukken met de olie en bestrooi met zout en peper. Gril ze in 2 minuten per kant bruin en van binnen rosé. Laat 5 minuten rusten in aluminiumfolie.
  6. Giet de aardappelen en pastinaak af. En stamp de groenten met wat kookvocht tot een smeuïge stamppot. Verdeel over 4 borden met de biefstuk en chutney.
Wildzwijnsteak met spaghetti, spinaziepesto & gepofte tomaatjes

Wildzwijnsteak met spaghetti, spinaziepesto & gepofte tomaatjes

  1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Leg de tomaatjes in de ovenschaal en besprenkel ze met 1 eetlepel olijfolie. Pof de tomaatjes 15 minuten in de oven.
  2. Kook de spaghetti in ruim water met wat zout beetgaar. Pureer de spinazie met de knoflook, pijnboompitten en 6 eetlepels olijfolie tot een pesto. Roer er de kaas en peper naar smaak door.
  3. Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan. Bestrooi de steaks met zout en peper. Bak in 2-3 minuten per kant bruin en vanbinnen rosé.
  4. Giet de spaghetti af en meng met de spinaziepesto. Verdeel over 4 borden. Leg de wildzwijnsteaks en de tomaatjes erbij.

Deel:

Hoofdgerecht

Ca. 1 uur + afkoelen

4 personen

Ingrediënten

Chutney
  • 500 g stoofperen + 1 rode ui, fijn gesnipperd
  • 125 ml witte wijnazijn
  • 150 g suiker
  • 3 el rozijnen
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 3 takjes biologische tijm
Stamppot
  • 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken
  • 600 g pastinaak, geschild en in stukjes
Hert
  • 4 hertenbiefstukken (Veluws wild),kamertemperatuur
  • 2 el olijfolie
Extra
  • 2 schone jampotten
  • pureestamper
  • grillpan

Hoofdgerecht

ca. 30 minuten + oventijd ca. 15 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 bakje trostomaatjes
  • 9 el olijfolie
  • 300 g spaghetti
  • 75 g spinazie, gewassen, harde steeltjes eraf
  • 1 teenknoflook
  • 1 el pijnboompitten
  • 3 el Parmezaanse kaas, geraspt
  • 4 wildzwijnsteaks (Veluws wild), op kamertemperatuur

Wild & wijn