1. Home/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Nu doen, dit is het seizoen: mosselen
« TERUG
Nu doen, dit is het seizoen: mosselen

Nu doen, dit is het seizoen: mosselen

Het is weer het seizoen voor mosselen. De mossel behoort tot de schelpdieren en maakt onderdeel uit van de Schijf van Vijf. De mossel is namelijk van nature eiwitrijk. De Oosterschelde mosselen worden 100% in eigen land gekweekt en verwerkt: een echt schelpdier van Hollandse bodem. De mosselen van PLUS zijn afkomstig uit het allerbeste kweekgebied. En dat proef je!

Zeebodem en aandacht bepalend voor mosselkwaliteit
Lekker eten begint bij de basis van een product. Wat veel mensen niet weten, is dat de kwaliteit van de zeebodem bepalend is voor de kwaliteit en smaak van mosselen. Daarom worden er hoge eisen gesteld aan de kweekgebieden. De Oosterschelde mosselen worden met de grootste zorg en aandacht behandeld: vanaf de vangst tot en met de verpakking in de fabriek. Dankzij deze zorg en aandacht én de zorgvuldig geselecteerde gebieden, kunnen er altijd smakelijke (én rijk gevulde) mosselschelpen van goede bodem worden geleverd.

Genoeg mossel inspiratie
Heb je de mosselen gewassen en gecontroleerd? Dan kan je ze gaan bereiden. Probeer verschillende bereidingswijzen uit. Koken met een scheutje wijn, mosselgroenten en –kruiden is klassiek, maar ook in de wok, oven of barbecue is zalig. De mossel is met gemak te bereiden en kan met 15 minuten al op tafel staan. Wil je meer weten over het (voor)bereiden en bewaren van mosselen? Bekijk dan ons artikel Mosselen bewaren en (voor)bereiden. Drie heerlijke recepten met mosselen hebben we hier voor jou gebundeld. Eet Oosterschelde mosselen van het seizoen, dan zijn ze op hun lekkerst!

Tip
Controleer mosselen altijd goed. Haal de mosselen stuk voor stuk uit de verpakking; zijn ze dicht en heel? Dan mag je ze afspoelen en in de pan doen. Degenen die stuk zijn of – ook na een zacht tikje op de rand van het aanrecht – open blijven staan mogen weg.

Thaise mosselen uit de wok

Thaise mosselen uit de wok

  1. Spoel de mosselen goed af onder stromend koud water. Gooi de mosselen die beschadigd zijn of al open staan weg.
  2. Snijd de bosuitjes en de knoflook fijn. Snijd de chilipeper fijn; als je van pit houdt, laat dan de zaadjes erin zitten.
  3. Verwarm in een grote pan op middelhoog vuur een beetje plantaardige olie.
  4. Voeg alle ingrediënten die je zojuist hebt gesneden toe aan de pan en laat ongeveer 5 minuutjes bakken (let op dat het niet verbrand!).
  5. Voeg de kokosmelk en vissaus toe, roer goed door en voeg dan de mosselen toe.
  6. Zet een deksel op de pan (als je die niet hebt, werkt een groot bord die de wok afsluit ook). Stoom de mosselen in ongeveer 5 minuten gaar.
  7. Voeg 2 minuten voor het einde de taugé toe en schud de pan goed om.
  8. Check na 2 minuten of de mosselen allemaal geopend zijn; gooi de mosselen die niet geopend zijn weg.
  9. Snijd de koriander fijn. Serveer de mosselen uit de wok of in een schaal met de fijngehakte koriander en knijp het sap uit de limoenen erover uit.

Hoofdgerecht

Ca. 15 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 2 kilo mosselen
  • 4 bosuitjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • Plantaardige olie
  • 80 ml kokosmelk
  • 2 el vissaus
  • 200 g taugé
  • 1 bos verse koriander
  • 2 limoenen

Ingrediënten

Mosselen met chorizo, citroenrasp, knoflook, bieslook en tomaat

Mosselen met chorizo, citroenrasp, knoflook, bieslook en tomaat

  1. Snijd de chorizo in fijne blokjes, snipper de ui fijn en snijd de tomaten in stukjes.
  2. Zet een grote pan op het vuur en bak de blokjes chorizo een paar minuten aan, zodat het vet zachtjes smelt.
  3. Voeg de gesnipperde ui toe en bak een paar minuten mee.
  4. Snijd de knoflook fijn.
  5. Voeg nu de stukjes tomaat, de knoflook, de wijn en zout en peper naar smaak toe. Breng het geheel aan de kook tot een groot deel van de wijn verdampt is.
  6. Spoel de mosselen goed af onder stromend koud water. Doe de mosselen in de pan, doe de deksel erop en schud voorzichtig om.
  7. Breng het geheel aan de kook en laat de mosselen in ongeveer 5 minuten gaar worden. Als alle mosselen mooi open staan, zijn ze klaar. Gooi de mosselen die niet geopend zijn weg.
  8. Snijd de bieslook fijn en rasp de citroen. Garneer de mosselen met de bieslook en citroenrasp.

Hoofdgerecht

Ca. 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 2 kilo mosselen
  • 100 g chorizo
  • 1 ui
  • 250 g grote tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 ml droge witte wijn
  • Klein bosje bieslook
  • 1 Bio+ citroen

Ingrediënten

Zomerse mossel cocktail

  1. Verhit een grote wok of bakpan met een beetje olijfolie tot het bijna begin te walmen. Voeg de mosselen toe, schud ze een keer om, schenk de witte wijn er bij en dek af met een deksel. Laat op hoog vuur staan, en schud de mosselen nog een keer om. Na 1-2 minuten zijn de mosselen open. Schep ze op een vergiet en vang het vocht op.
  2. Laat ze tot lauwwarm afkoelen en haal het mosselvlees uit de schelpen. Bewaar enkele schelpen met een mossel voor de presentatie.
  3. Verwarm een kleine bakpan met zonnebloemolie, voeg de kerrie toe en verwarm 1 minuut op laag vuur. Voeg het mosselvocht toe, kook het vocht in tot de helft en laat daarna afkoelen.
  4. Roer olijfolie, mosterd en afgekoeld mossel-kerrievocht door de hangop.
  5. Schaaf de venkel op een rauwkostschaaf in flinterdunne plakken, leg 5 minuten in een schaal met koud water om knapperig te worden.
  6. Vul een groot glas (wijnglas of cocktailglas) in meerdere lagen met gemengde sla, mosselen en kerriesaus.
  7. Rasp er op het laatst nog iets sinaasappelschil over en leg er een mosselschelp op.

Deel:


Benieuwd naar het recept in de afbeelding bovenaan dit artikel? Deze pasta met mosselen vind je hier. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht

Ca. 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

    • 1 kg mosselen
    • 100 ml droge witte wijn
    • 2 el zonnebloemolie
    • 2 el kerriepoeder
    • 150 g hangop (kant en klaar)
    • 4 el olijfolie
    • 1 el gladde mosterd
    • 1 venkel
    • 1 appel
    • Gemende sla naar keuze; kropsla, veldsla, rucola, jonge bladspinazie
    • 1 sinaasappel

Ingrediënten