Met speciale gelegenheden wordt er vaak gebruncht. Denk aan een uitgebreide kerstbrunch, paasbrunch of bijvoorbeeld een brunch met Moederdag . Natuurlijk hoeft er niet per se een speciale gelegenheid te zijn om te genieten van de lekkerste brunch recepten. Zo kun je ook in het weekend de tafel vullen met brunch gerechten. Van luxe belegde broodjes, salades, wraps of kleine hapjes, we helpen je met een ruim aantal brunch ideeën.

Brunch recepten en brunch ideeën
Brunch hapjes: voor een tafel met variatie
Brunch broodjes
Brunch salade: een frisse toevoeging aan de brunch tafel
Brunchkrans met roerei, gerookte zalm, bieslook en graskaas
Zet deze heerlijke brunchkrans op tafel en laat iedereen lekker smullen! Binnen 40 minuten is hij klaar, dankzij het gebruik maken van kant-en-klaar croissantdeeg. Voor wie ga jij hem maken?

Wat is een brunch?
Het woord zegt het eigenlijk al, brunchen is een combinatie van breakfast (ontbijt) en lunch. In principe is het dus een uitgesteld ontbijt, of een vervroegde lunch. Het ideale tijdstip voor een brunch? Ongeveer tussen 11.00 en 14.00 uur.
Wat serveer je bij een brunch?
Wat je precies op tafel zet voor een brunch kun je zelf bepalen. Denk aan (belegde) broodjes, smoothies, fruit, groente, frisse salades, wraps of zoete lekkernijen. Bekijk bijvoorbeeld eens onze recepten voor wentelteefjes, muffins, quiche of pannenkoeken. Nog een tip: een lekker brunch recept met ei doet het ook altijd goed!
Hoe laat is een brunch?
Een brunch vindt meestal plaats tussen 11.00 en 14.00 uur. De tijden lopen nogal uiteen doordat de tijden waarop Nederlanders normaliter ontbijten en lunchen ook uiteet lopen. Zo verandert een ontbijt in het weekend al snel in een brunch. Ondertussen is zelfs het all day brunch-concept steeds meer in opkomst.
Wat is het verschil tussen lunch en brunch gerechten?
Als je gaat lunchen weet je waarschijnlijk wel wat je moet eten. Vaak kom je uit op salades, belegde broodjes of een soepje. Vaak zijn dit voedzame, maar toch lichte lunchgerechten. Dit is niet gek, want lunch is in principe een snelle maaltijd die je in je pauze nuttigt. Een brunchmenu is tegenwoordig in principe vrijwel hetzelfde.
Brunchen is in principe een traditie die is over komen waaien vanuit Engeland. Een traditionele Engelse brunch bevatte honderden jaren geleden gebakken eieren, spek, bonen en sandwiches met boter, kaas en jam bevatten. Dit werd geserveerd met sterkte zwarte thee met melk of room en suiker. Al met al was een brunch een vette, zoete bedoeling die veel calorieën bevatte. Tegenwoordig is het brunchmenu veel lichter en wordt het meer gezien al een vervroegde lunch. Vandaar dat lunch en brunch gerechten enorm op elkaar lijken.