1. Home/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Koken met knolselderij
« TERUG
Koken met knolselderij

Koken met knolselderij

Knolselderij is een typische groente als het weer wat kouder wordt. De zoete, aardse smaak past uitstekend bij de herfst- en wintermaanden. Erg lekker is een knolselderij stamppot. Hoe je deze maakt, lees je hier.

Je zou het misschien niet zeggen, maar onder zijn knoestige uiterlijk zit een smaakvolle knol. Zowel rauw, in salades als gekookt, gestampt of gegratineerd een topstuk op het bord.

De knol moet flink hard zijn, dan is hij echt vers en dus het allerlekkerst. Het seizoen voor knolselderij duurt tot ongeveer januari.

Stamp en soep
Vervang in een stamppot eens een deel van de aardappelen door knolselderij. Het geeft een verfijnde aardse smaak en maakt het gerecht lichter. Ook is knolselderij heerlijk in erwtensoep. Voeg wat knolselderijrasp of blokjes toe aan de soep, zo kom je direct in een winterse stemming!

Knolselderijstamppot met spruitjes

De basis voor stamppot met knolselderij
Kook de aardappelen met de knolselderij en spruiten in 15-20 minuten gaar in water met zout. Meng het gehakt met het ei, de paneermeel en zout en peper naar smaak. Vorm met vochtige handen kleine balletjes van het gehakt. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de gehaktballetjes in 4-5 minuten rondom bruin. Voeg 50 ml water en de ketjap toe en smoor de gehaktballetjes in nog 5 minuten zachtjes gaar.

Stampen!
Giet de aardappelen met de groenten af. Stamp ze met de crème fraîche tot een smeuïge stamppot. Roer er de peterselie met zout en peper naar smaak door. Verdeel de stamppot over 4 borden. Schep de balletjes met de ketjapjus bij de stamppot en genieten maar.

Knolselderij combi’s
Een keer iets anders maken met knolselderij? Deze combinaties zijn ook heerlijk!

  • Vlees & vis: wild, stoofvlees, witvis
  • Groenten & fruit: zoete aardappel, knoflook, spruit, venkel, appel
  • Kruiden & specerijen: salie, dille, dragon, bladpeterselie, bladselderij

Deel:

Hoofdgerecht

Ca. 45 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 800 g kruimige aardappelen, geschild en in stukken
  • 500 g knolselderij, in blokjes
  • 500 g spruitjes, panklaar
  • 2 el olijfolie
  • 2 schalen vegetarisch gehakt (à 250 g)
  • 1 ei
  • 3 el paneermeel
  • 3 el ketjap manis
  • 125 ml crème fraîche
  • 4 el platte peterselie (bakje 20 g), grofgehakt
EXTRA
  • Pureestamper

Ingrediënten