1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Dit kun je doen met pompoen
« TERUG
Dit kun je doen met pompoen

Dit kun je doen met pompoen

Heerlijk herfstachtig. Dat is pompoen. Roosteren, koken, stomen of wokken: met deze zoete smaakmaker kun je alle kanten op. Pompoen past prima in zowel zoete, als hartige gerechten. En dat maakt deze groente de ideale partner voor iedere kok.

De pompoen is verkrijgbaar in vele kleuren en vormen. Bij PLUS vind je bijvoorbeeld de ronde hokkaido-pompoen. Deze pompoen is van half augustus tot en met januari verkrijgbaar en heeft een zoete, nootachtige smaak. Wil je aan de slag met pompoen? Wij geven een creatieve en smakelijke suggestie. En doen er direct ook wat extra combineertips bij. Zo kun jij je helemaal uitleven. Succes!

Pompoen: maak een spannend figuur voor Halloween
Maar met pompoen kan je nog veel meer dan alleen koken. Deze groente is ook ideaal voor creatieve uitspattingen! Maak bijvoorbeeld een spannende carving voor Halloween. Hiervoor is de grote, oranje pompoen het meest geschikt. Snijd een dakje uit de pompoen. Tip: steek het mesje schuin in de pompoen dan kun je het dakje er makkelijk uithalen. Hol de pompoen vervolgens uit. Zorg ervoor dat er heel stabiel een waxinelichtje in kan staan. Teken de vorm die je wilt uitsnijden op de pompoen en snijd deze heel voorzichtig uit. Inspiratie nodig? Op YouTube vind je talloze filmpjes.

Koeken van pompoen

Koken voor kids: koeken van pompoen met rozijnen en pijnboompitten

  1. Schil de pompoen en snijd in stukken. Kook de pompoen in weinig water met wat zout in 10 minuten gaar. Giet af, laat goed uitlekken in een vergiet en stamp er puree van met een snuf kaneel, nootmuskaat, zout en peper.
  2. Klop er met een garde het zelfrijzend bakmeel, de eieren, melk en blanke rozijnen door.
  3. Verwarm steeds een beetje boter in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak in porties van 3 kleine pannenkoekjes van het beslag. Houd de gebakken pannenkoekjes eventueel warm in een matig warme oven.
  4. Bestrooi de pannenkoekjes met geroosterde pijnboompitjes en een snufje zeezout. Serveer ze warm met een klontje koude boter, een beetje stroop of honing.

Tip: Je kunt ook een poffertjespan gebruiken, dan maak je met hetzelfde recept pompoenpoffertjes.

Hoofdgerecht

Ca. 60 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 600 g pompoen
  • snufje kaneel
  • versgemalen nootmuskaat
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 50 ml melk
  • 50 g blanke rozijnen, in heet water geweld
  • 50 g boter
  • 20 g pijnboompitjes, licht geroosterd
  • evt. klontje koude boter, stroop of honing

Pompoen: zo te combineren
Pompoen is een echte allemansvriend als het om combineren gaat. Dit zijn volgens ons heerlijke matches. Leef je uit.

  • Vlees & vis: varkensvlees, gevogelte en schaal- en schelpdieren.
  • Groenten & fruit: aardappel, knoflook, ui, tomaat, venkel, boerenkool, wortel, courgette, appel, gedroogde abrikoos.
  • Kruiden & specerijen: gember, kaneel, rozemarijn, tijm, basilicum, dille, dragon, salie

P.S. Het recept van de afbeelding boven dit artikel vind je hier: Tarte tartin van pompoen.

Deel:

Producten uit dit recept