1. Home/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Nu doen, dit is het seizoen: asperges
« TERUG
Nu doen, dit is het seizoen: asperges

Nu doen, dit is het seizoen: asperges

De witte asperge is een echt seizoensproduct. Ze is er slechts van april tot en met juni: een echte lentegroente dus. De gebroeders Gubbels telen in Brabant de asperges voor PLUS. Wist je dat onze asperges van AA-kwaliteit zijn? Ze zijn het dikst van allemaal. Geniet er dus van zolang het kan!

Witte asperges, ook wel bekend als ‘het witte goud’, groeien onder de grond. Hierdoor blijven ze wit van kleur, in tegenstelling tot de groene asperge, die kleurt doordat hij boven de grond groeit. Hollandse asperges groeien het best in lichte zandbodems, daarom komen er zoveel asperges uit Brabant en Limburg. Asperges ontspruiten in maart. In april steken de asperges hun kopjes boven de grond uit en zijn ze klaar om te worden geoogst. Dit is secuur werk want ze breken nogal snel.

De Hollandse asperge wordt ook wel de ‘Koningin van de groente’ genoemd en staat ook bekend als een culinaire delicatesse. We kiezen vaak voor de klassieke bereidingswijze (gekookte asperges met ham, eikruim en hollandaise- of botersaus). De asperge is caloriearm en rijk aan kalium en vitamine K. Ook bevat de asperge veel voedingsvezels. Bij PLUS houden we van Goed eten en de asperges horen daar zeker bij! Daarom voor jou drie lekkere recepten met witte asperges.

Asperges met ham van de barbecue en pesto van radijsblad

  1. Asperges met ham: Schil de asperges en snijd het onderste (harde) stukje eraf.
  2. Wikkel de asperges stuk voor stuk in een plakje ham.
  3. Smeer ze in met een beetje olijfolie.
  4. Rooster de asperges in 25 minuten op de barbecue.
  5. Bestrijk indien gewenst halverwege even met een takje rozemarijn, gedoopt in olijfolie.
  6. Maak ondertussen de pesto.
  7. Meng radijsblad met pijnboompitten, citroenrasp, citroenzest, Parmezaanse kaas en de overige olijfolie.
  8. Blender dit tot een gladde saus en maak eventueel af met peper en zout.
  9. In plaats van in een blender kan je de ingrediënten ook hakken met een mes, dit geeft een iets grovere variant.
  10. Serveer de asperges met wat pesto, een gekookt eitje en kleine stevige aardappeltjes.
  11. Decoreer met in vieren gesneden radijsjes.

Hoofdgerecht

Ca. 45 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • Asperges (5 pp)
  • 200 g serranoham
  • 1 bos radijsblad, goed wassen en drogen
  • handvol pijnboompitten
  • 1 el citroensap en citroenrasp (zest)
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • ev. takje rozemarijn
  • 4 gekookte eieren
  • 16 kleine, stevige aardappeltjes

Ingrediënten

Witte asperges met gestoomde zalm en mashed potatoes

Witte asperges met gestoomde zalm en mashed potatoes

  1. Breng 2 pannen met water aan de kook en verwarm de oven op 200 graden.
  2. Halveer de aardappelen en kook deze in 18 minuten gaar. Giet af en bewaar in de pan.
  3. Schil ondertussen de asperges met een dunschiller van de kop naar het eindpunt en verwijder de harde onderkant.
  4. Voeg de asperges aan de pan met kokend water toe en breng het water opnieuw aan de kook. Kook de asperges in circa 15 minuten (afhankelijk van de dikte) gaar. Giet ze af en bewaar de asperges op een theedoek (dit absorbeert het vocht).
  5. Snijd, terwijl de asperges koken, de citroen in schijfjes en verdeel de zalmfilet in 4 gelijke moten.
  6. Vouw de zalmfilet met, 2 schijfjes citroen en een scheutje wijn in aluminiumfolie. Plaats de zalmpakketjes 12 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  7. Stamp vervolgens de aardappelen grof en roer er een klontje boter doorheen.
  8. Hak de peterselie fijn. Verdeel de witte asperges met de mashed potatoes, de spinazie en de zalm over de borden en garneer met peterselie.

Tip
Blancheer de spinazie voor het serveren.

Hoofdgerecht

Ca. 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 500 g witte asperges
  • 500 g zalmfilet
  • 600 g kruimige aardappelen
  • 300 g spinazie gewassen
  • 20 g peterselie
  • 2 citroenen
  • 200 ml droge witte wijn
Extra
  • Aluminiumfolie

Ingrediënten

Fluweelzachte aspergesoep met krokante ham

Fluweelzachte aspergesoep met krokante ham

  1. Breng een ruime pan met 1,5 liter water en de bouillonblokjes aan de kook.
  2. Schil de witte asperges van kop naar staart en bewaar de schillen. Verwijder 2 cm van de harde onderkant van de asperges.
  3. Kook de asperges samen met de schillen (voor extra smaak) 15 minuten. Haal de schillen en 3 asperges uit de pan en pureer de overige asperges samen met de bouillon tot een gladde soep. De schillen mogen worden weggegooid.
  4. Snijd de beenham in reepjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de beenham in 5 minuten rondom bruin.
  5. Smelt vervolgens de roomboter in een steelpan en voeg beetje bij beetje de bloem toe. Bak de bloem mee tot deze goudbruin kleurt en voeg al roerende met een garde de melk toe (roux).
  6. Voeg de roux aan de soep toe en verwarm deze al roerende tot de soep de juiste dikte heeft. Roer er, indien gewenst, nog een koud klontje boter door voor een fluweelzachte soep.
  7. Snijd de overgebleven asperges in stukjes en hak de peterselie fijn. Verdeel de aspergesoep over kommen en garneer met de asperges, de beenham en de peterselie.

Voorgerecht

Ca. 25 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 800 g witte asperges
  • 2 bouillonblokjes groenten
  • 75 g roomboter ongezouten
  • 75 g patentbloem
  • 75 ml halfvolle melk
  • 10 g peterselie
  • 125 g gebakken beenham
Extra
  • Staafmixer
  • Garde

Ingrediënten

Asperges uit de oven

Asperges uit de oven

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Snijd 1 centimeter van de onderkant van de asperges af.
  3. Schil de asperges zorgvuldig met een dunschiller of kaasschaaf.
  4. Schil de peren en snijd deze in partjes.
  5. Maal de havervlokken, pijnboompitten en kokosolie grof in een keukenmachine.
  6. Bekleed een ovenplaat of brede ovenschotel met bakpapier en leg hierop de asperges.
  7. Verdeel de partjes peer over de asperges.
  8. Strooi het havermengsel eroverheen.
  9. Gaar het gerecht circa 30 minuten in de oven.
  10. Garneer met de peterselie.

Tip: Brokkel eens wat zachte geitenkaas over het gerecht, of leg de asperges op een bedje van veldsla en sprenkel er royaal extra vierge olijfolie overheen.

Deel:

Bijgerecht

Ca. 35 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 12 witte asperges
  • 2 peren
  • 4 el havervlokken
  • 2 el pijnboompitten
  • ½ el kokosolie
  • 4 el peterselie
Extra
  • Bakpapier

Ingrediënten