1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Nu doen, dit is het seizoen: asperges
« TERUG
Nu doen, dit is het seizoen: asperges

Nu doen, dit is het seizoen: asperges

De witte asperge is een echt seizoensproduct. Ze is er slechts van april tot en met juni: een echte lentegroente dus. De gebroeders Gubbels telen in Brabant de asperges voor PLUS. Wist je dat onze asperges van AA-kwaliteit zijn? Ze zijn het dikst van allemaal. Geniet er dus van zolang het kan!

Witte asperges, ook wel bekend als ‘het witte goud’, groeien onder de grond. Hierdoor blijven ze wit van kleur, in tegenstelling tot de groene asperge, die kleurt doordat hij boven de grond groeit. Hollandse asperges groeien het best in lichte zandbodems, daarom komen er zoveel asperges uit Brabant en Limburg. Asperges ontspruiten in maart. In april steken de asperges hun kopjes boven de grond uit en zijn ze klaar om te worden geoogst. Dit is secuur werk want ze breken nogal snel.

De Hollandse asperge wordt ook wel de ‘Koningin van de groente’ genoemd en staat ook bekend als een culinaire delicatesse. We kiezen vaak voor de klassieke bereidingswijze (gekookte asperges met ham, eikruim en hollandaise- of botersaus). De asperge is caloriearm en rijk aan kalium en vitamine K. Ook bevat de asperge veel voedingsvezels. Bij PLUS houden we van Goed eten en de asperges horen daar zeker bij! Daarom voor jou drie lekkere recepten met witte asperges.

Asperges met ham van de barbecue en pesto van radijsblad

  1. Asperges met ham: Schil de asperges en snijd het onderste (harde) stukje eraf.
  2. Wikkel de asperges stuk voor stuk in een plakje ham.
  3. Smeer ze in met een beetje olijfolie.
  4. Rooster de asperges in 25 minuten op de barbecue.
  5. Bestrijk indien gewenst halverwege even met een takje rozemarijn, gedoopt in olijfolie.
  6. Maak ondertussen de pesto.
  7. Meng radijsblad met pijnboompitten, citroenrasp, citroenzest, Parmezaanse kaas en de overige olijfolie.
  8. Blender dit tot een gladde saus en maak eventueel af met peper en zout.
  9. In plaats van in een blender kan je de ingrediënten ook hakken met een mes, dit geeft een iets grovere variant.
  10. Serveer de asperges met wat pesto, een gekookt eitje en kleine stevige aardappeltjes.
  11. Decoreer met in vieren gesneden radijsjes.

Hoofdgerecht

Ca. 45 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • Asperges (5 pp)
  • 200 g serranoham
  • 1 bos radijsblad, goed wassen en drogen
  • handvol pijnboompitten
  • 1 el citroensap en citroenrasp (zest)
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • ev. takje rozemarijn
  • 4 gekookte eieren
  • 16 kleine, stevige aardappeltjes

Ingrediënten

Asperges à la flamande met gerookte zalm

Asperges à la flamande met gerookte zalm

  1. Schil de asperges en snijd van de kontjes één à twee centimeter af, afhankelijk van de dikte en hoe vers ze zijn. Doe de schillen en kontjes in een brede pan en leg hierop de asperges.
  2. Overgiet met koud water zodat ze ruim onder water staan. Voeg een snufje zout toe en breng met de deksel op de pan aan de kook.
  3. Laat de asperges ongeveer 15 minuten koken. Kook ondertussen de eieren in dezelfde pan in acht minuten gaar en laat schrikken onder koud water.
  4. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Zet tevens een pan met koud water en de krieltjes op. Breng aan de kook en kook beetgaar volgens de verpakking.
  5. Pel de eieren als ze zijn afgekoeld en hak fijn met een scherp mes (dit kan ook met een eiersnijder of pureepers).
  6. Hak de peterselie fijn. Draai na 15 minuten het vuur van de asperges uit en laat nog tien minuten staan met de deksel op de pan.
  7. Laat de asperges uitlekken op een schone theedoek en leg op een grote schaal.
  8. Meng de helft van de boter door de gehakte eieren. Voeg de peterselie toe en breng eventueel op smaak met peper, zout, een beetje citroenrasp en –sap.
  9. Verdeel het eimengsel over de asperges en overgiet met de rest van de boter. Serveer met de zalm, een partje citroen en de krieltjes.

Hoofdgerecht

Ca. 45 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo witte asperges van dezelfde dikte
  • 500 g krieltjes
  • 200 g gerookte zalm (of zalmsnippers)
  • 6 eieren
  • 1 bos krulpeterselie
  • 150 + 50 g ongezouten roomboter
  • 1 Bio+ citroen

Ingrediënten

witte aspergesoep met hamstengels

Witte-aspergesoep met hamstengels

  1. Schil de asperges en snijd 1 à 2 centimeter van de kontjes.
  2. Doe de schillen, kontjes en asperges in een ruime pan en overgiet met 1,5 liter koud water.
  3. Voeg een snufje zout toe, breng aan de kook en laat 15 minuten koken.
  4. Draai het vuur uit en laat met de deksel op de pan nog 20 minuten.
  5. Haal de asperges uit de pan en zeef de schillen en kontjes uit het kookvocht|Voeg het bouillonblokje toe aan het kookvocht en kook 10 minuten in, zodat je nog ongeveer twee derde over hebt.
  6. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Wikkel de soepstengels in de ham en bak ongeveer vijf minuten op een bakblik in de oven.
  7. Smelt de boter in een ruime pan en voeg in één keer de bloem toe| Roer goed met een garde of pollepel en bak het mengsel ongeveer vijf minuten, totdat de boter begint de geuren.
  8. Blus af met de bouillon en roer goed met een garde tot je een egale, gebonden soep hebt.
  9. Snijd de gekookte asperges in stukjes en voeg toe aan de soep. Breng eventueel op smaak met peper en zout, de room en peterselie. Serveer met de soepstengels.

Deel:

Voorgerecht

Ca. 45 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 500 g witte asperges
  • 1 kippen-bouillonblokje
  • 75 g bloem
  • 75 g roomboter
  • 125 ml room
  • 3 el bladpeterselie, fijngehakt
  • 8 plakjes gedroogde ham, bijvoorbeeld Serranoham
  • 8 soepstengels

Ingrediënten