Veelgestelde vragen
Wanneer is het spruitjes seizoen?
Het spruitjes seizoen loopt van oktober tot en met maart.
Hoe kun je spruitjes bereiden?
Spruitjes koken: breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Als het water kookt kunnen de spruiten erin. Laat het water met de spruiten erin nog 10-12 minuten doorkoken. Je kunt controleren of de spruiten klaar zijn door er een vork in te prikken. Gaat dit gemakkelijk? Dan zijn de spruitjes gaar.
Spruitjes wokken/spruitjes bakken: laat de spruiten eerst 10 minuten koken en wok/bak ze nog 3 minuten op middelhoog vuur. Tip: bak eerst wat spekjes in een pan voor je de spruitjes eraan toevoegt. De combinatie van spruitjes met spekjes is onweerstaanbaar!
Spruitjes roosteren: verwarm de oven voor op 220 °C. Maak de spruitjes schoon en halveer ze eventueel. Leg de spruitjes op een met bakpapier beklede bakplaat en voeg kruiden, een marinade of andere ingrediënten naar keuze toe. Rooster de spruitjes 20-25 minuten in een voorverwarmde oven
Spruitjes stomen: als je een special stoomoven hebt is dit heel eenvoudig. Activeer de stoomfunctie en stel de oven in op 100 °C. Hoe lang je de spruitjes moet stomen is afhankelijk van de grootte van de spruitjes. De richtlijn is om 8-10 minuten aan te houden. Heb je geen speciale stoomoven? Je kunt ook spruitjes stomen in een pan. Breng water in een ruime pan aan de kook en doe de spruitjes in een hittebestendige zeef. Hang deze aan de rand van de pan en dek af met een deksel. Stoom de spruitjes vervolgens in 8-10 minuten gaar.