1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Maak je eigen broodjes
« TERUG
Maak je eigen broodjes

Maak je eigen broodjes

Ga zelf aan de slag en maak je eigen broodjes en toast tijdens Pasen. Extra vers en lekker! Safraanbroodjes en pecan koffiebroodjes zijn echte eyecatchers op tafel. Yoghurtbrood, platbrood en zoete aardappeltoast kun je beleggen met veel lekkers. Smakelijk!

Saffraanbroodjes

  1. Wel de rozijnen een hele nacht in koud water.
  2. Verwarm de melk tot handwarm, voeg de gist toe en laat even staan. Maak een kuiltje in de bloem en strooi zout over de rand. Meng boter, suiker, saffraan en het gistmengsel in het kuiltje. Meng beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed flink door tot een soepel en elastisch deeg.
  3. Bestuif het deeg en een mengkom met bloem en laat het circa 30 minuten afgedekt rijzen op een warme plek.
  4. Kneed het deeg door en verdeel in 16 gelijke stukken. Rol de stukken deeg tot een bolletje en rol deze vervolgens tot een pil waarvan de uiteinden iets dunner zijn. Rol de uiteinden op tot een S-vorm.
  5. Leg de deegvormen op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk twee rozijnen in de S-vorm.
  6. Klop de eidooier met het scheutje room los, bestrijk de broodjes ermee en laat de vormen circa 30 minuten narijzen.
  7. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de broodjes in circa 10 minuten goudbruin en gaar.
  8. Kook de honing iets in en bestrijk de warme broodjes ermee.

Ontbijt

Ca. 60 minuten

16 porties

Ingrediënten

  • 40 g rozijnen
  • 50 ml melk
  • 7 g gedroogde gist
  • 500 g bloem
  • 1 mespuntje zout
  • 50 g boter
  • 60 g suiker
  • 1 mespuntje saffraan
  • 1 eidooier
  • 1 scheutje room
  • 4 el honing
Extra
  • Bakpapier
  • Bakplaat

Ingrediënten

Pecan koffiebroodjes

Pecan koffiebroodjes

  1. Deeg: halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Kneed bloem, suiker, gist, boter, zout, geraspte citroenschil, vanillemerg, ei en melk tot een soepel deeg. Vet een kom in met olie en leg het deeg erin. Laat het deeg in de koelkast circa 15 minuten rusten
  2. Smeersel: meng boter, basterdsuiker, suiker en honing met elkaar
  3. Vulling: meng boter, basterdsuiker, kaneel en bloem met elkaar.
  4. Pecan-koffiebroodjes: verwarm de oven voor op 175 °C. Bestuif de werkbank met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoekige plak. Verdeel de vulling over het deeg maar laat aan de bovenkant een baan vrij. Kluts het ei en bestrijk de baan deeg met ei. Rol het deeg op en snijd het deeg in 12 porties. Boter de muffintray in en druk het smeersel erin. Druk 3 pecannoten per broodje in het smeersel. Verdeel de deegporties over de muffintray en laat het deeg circa 15 minuten rijzen. Bak de koffiebroodjes in circa 25 minuten goudbruin en gaar.

Ontbijt

Ca. 60 minuten

12 personen

Deeg:

  • 660 g bloem
  • 70 g suiker
  • 14 g gedroogde gist
  • 70 g boter
  • 12 g zout
  • 0.5 citroen
  • 1 ei
  • 365 g melk

Smeersel:

  • 100 g boter
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker
  • 50 g suiker
  • 50 g honing

Vulling:

  • 20 g boter
  • 120 g lichtbruine basterdsuiker
  • 10 g kaneelpoeder
  • 10 g bloem
  • 36 pecannoten
Extra
  • Muffintray
  • 1 ei om te bestrijken
  • boter en olie om in te vetten

Ingrediënten

Zoete aardappeltoast met een zacht eitje, kaas en koriander

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en breng een pan met water aan de kook.
  2. Snijd de zoete aardappel voorzichtig over de lengte in gelijke plakken van 1 cm dik. Rooster de plakken 5 minuten in de oven. Kook in de tussentijd de eieren 5 minuten. Giet ze af en laat ze schikken in koud water.
  3. Beleg elke plak zoete aardappel met een beetje kaas, het zacht gekookte eitje en de koriander.

Tip:
Vervang de koriander door bieslook.

Ontbijt

Ca. 10 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 grote Eat me Zoete Aardappel
  • 4 stuks PLUS eieren
  • 2 plakken PLUS Kaas Klaverland kaas
  • 10 gram PLUS Koriander

Ingrediënten

Yoghurtbrood met zalm en komkommer

Yoghurtbrood met zalm en komkommer

  1. Meng de magere yoghurt met de bloem, kneed tot een soepel deeg en snijd de komkommer in dunne plakjes.
  2. Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Verdeel het deeg in gelijke bolletjes en druk deze plat. Bak de platte broodjes in 5 minuten rondom goudbruin en beleg ze met de zalm en de komkommer.

Ontbijt

Ca. 15 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 125 ml PLUS Magere yoghurt
  • 175 gram PLUS Patent bloem
  • 100 gram PLUS Gerookte Noorse zalm
  • 1 PLUS Komkommer

Ingrediënten

Platbrood met geroosterde bospeen

Platbrood met geroosterde bospeen

  1. Meng bloem, yoghurt en 2 eetlepels olijfolie en kneed tot een soepel deeg. Voeg een beetje water toe als het te droog is of een beetje bloem als het kleverig is. Kneed het deeg 5 minuten door en wikkel het in vershoudfolie. Laat 30 minuten rusten.
  2. Verwarm de oven voor op 100°C. Verdeel het deeg in 6 porties, rol er balletjes van en rol deze op een met bloem bestoven aanrecht uit tot dunne plakken van 3 millimeter dik. Keer ze tijdens het uitrollen regelmatig.
  3. Verhit 2 koekenpannen op matig vuur met in elk een theelepel olie. Bak de broodjes in circa 5 minuten bruin en knapperig. Keer halverwege. Houd ze warm in de oven.
  4. Verwijder het loof van de peentjes en schrap ze. Snijd dikke penen over de lengte doormidden. Breng een ruime pan met water aan de kook, kook de peentjes 3 minuten, giet ze af en laat nog 5 minuten uitdampen.
  5. Verhit een grillpan op hoog vuur. Hussel de peentjes om met 1 eetlepel olie en bestrooi met peper en zout naar smaak. Gril ze 3-4 minuten om en om gaar. Houd ze warm in de oven.
  6. Verhit de laatste eetlepel olie in een koekenpan en bak hierin de 4 eitjes. Serveer de broodjes met een pluk rucola, een paar repen ham, geroosterde bospeentjes en een gebakken eitje. Rasp er wat Parmezaanse kaas over en bestrooi met peper.

Deel:

Ontbijt

Ca. 30 minuten (+30 minuten rusten

4 personen

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 200 g Griekse yoghurt
  • 6 el olijfolie
  • 1 tl zout
  • 1 bos bospeen
  • 40 g rucola
  • 100 g rauwe ham, in repen
  • 4 eieren
  • 50 g Parmezaanse kaas
Extra
  • vershoudfolie
  • deegroller
  • grillpan

Ingrediënten