1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Spiesen maken
« TERUG
Kies je spies!

Kies je spies!

Warme avonden in de tuin, een koel drankje bij de hand. De lente en zomer zijn bij uitstek dé seizoenen om lekker buiten te eten. En wat is er gezelliger dan samen barbecueën? De spies mag daar natuurlijk niet bij ontbreken.

Voor ieder wat wils
Iedereen kent de standaard spiesen met vlees en vis, maar probeer voor de afwisseling ook eens wat anders aan je prikker te rijgen.

Tip: laat de stokjes van tevoren even weken in water, dan branden ze niet aan.

Broodspies met rozemarijnolie
1. Roer de rozemarijn, knoflook en olie door elkaar.

2. Snijd 4 sneetjes brood van 2 cm dik. Snijd het brood in blokjes van 2 bij 2 cm. Rijg de blokjes brood om en om met olijven op de spiesen. Bestrijk de broodspiesen met de rozemarijnolie.

3. Rooster ze op de grill rondom in circa 5 min. goudbruin en knapperig. Leg de spiesen op een grote plank. Scheur de ham in de lengte doormidden en wikkel losjes om het brood. Bestrooi met de peterselie en kaas.

Tip: rijg er voor kinderen nog wat tomaatjes en stukjes courgette tussen. Zo eten ze nog wat extra groente voor ze aan het vlees beginnen.

Bijgerecht

Ca. 20 minuten

4 personen

Ingrediënten voor broodspies

  • 2 el verse rozemarijnnaaldjes, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, fijn geperst
  • 4 el olijfolie
  • 1 bakje Italiaanse mix olijven (165 g)
  • ca. 100 g Serranoham
  • 20 g peterselie (bakje), fijngehakt
  • 50 g oude boerenkaas (GIJS), geraspt
  • satéprikkers

Fruitspies
Ananas is lekker aan een spies met appel, sinaasappel en banaan. Even besprenkelen met citroensap en door wat witte basterdsuiker rollen. Op de BBQ tot de suiker gaat karamelliseren. Lekker met ijs of vla!

Hapklare ananas in 5 stappen:
1. Snijd met een scherp mesje de onder- en bovenkant af.

2. Zet de vrucht rechtop en snijd er een reep schil af. Ga zo de hele ananas rond.

3. Leg de ananas op zijn kant en verwijder de donkere ‘ogen’ met een schilmesje.

4. Zet de ananas weer rechtop en snijd het vruchtvlees eraf, vlak langs de kern.

5. Snijd het vruchtvlees in stukken.

Mmm… mango
Zoete mango is ook heerlijk bij barbecuegerechten. Maar in de winkel is het lastig kiezen. Welke mango’s zijn rijp? Bij PLUS is dat nooit een probleem dankzij de Eat-me-mango’s van Nature’s Pride. Ze worden twee weken later geplukt dan gewone mango’s en zorgvuldig nagerijpt. Je kunt ze dus zo eten.

Hoe schil je een mango?
Zet de vrucht op zijn kant en snijd deze vlak langs de pit aan beide kanten door. Pak een helft, snijd het vruchtvlees tot aan de schil, in blokjes, en klap de schil binnenstebuiten. Nu snijd je de blokjes makkelijk los.

Spies van poffertjes

Spies van poffertjes
1. Maak een beslag van het meel, de eieren, rijstmelk en een snufje himalaya- of zeezout.

2. Zet een poffertjespan op het vuur en smelt hierin wat kokosolie. Laat de pan goed warm worden.

3. Gebruik een juslepel om het beslag over de poffertjespan te verdelen.

4. Zorg dat de poffertjes goed droog zijn, voordat je ze keert.

5. Maak in totaal 48 poffertjes en leg ze apart op een bord om af te koelen.

6. Snijd elke banaan in 4 of 8 stukken en halveer de aardbeien.

7. Maak een spies van 4 poffertjes, 2 stukjes banaan en 2 halve aardbeien.

8. Prik ze om en om op de spies.

9. Herhaal dit nog 11 keer.

Tip: gebruik voor de variatie ook ander fruit zoals partjes mandarijn, blauwe bessen of stukjes kiwi.

*Dit is een recept van Vullen of Voeden.

Kies voor gemak
Geen tijd om zelf creatief aan de slag te gaan? Probeer dan één van onze kant-en-klare spiesen!

Combineer zelfgemaakte sausjes met de kant-en-klare tafelsauzen van PLUS Huismerk. Van barbecue- tot pittige chilisaus: er is keuze genoeg. Eet smakelijk!

Deel:

Bijgerecht

Ca. 35 minuten

12 personen

Ingrediënten voor spies van poffertjes

  • 150 g boekweitmeel
  • 2 eieren
  • 200 ml rijstmelk (ongezoet)
  • himalaya- of zeezout
  • kokosolie
  • 6 kinderbananen of 3 grote bananen
  • 500 g aardbeien
  • Extra
  • 12 satéprikkers

Ingrediënten