1. Home/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Winterse spruitjes
« TERUG
Winterse spruitjes: gefruite spruitjes met spek

Winterse spruitjes

Een kerstdiner zonder winterse spruitjes is ondenkbaar. In de herfst en winter liggen de schappen er namelijk vol mee! Deze winterse spruit is kleurrijk en ook nog eens super gezond. Kan jij voor de kerst wel wat inspiratie gebruiken? Voeg de winterse spruitjes als bijgerecht toe aan je kerstmenu. Of probeer het hoofdgerecht gebardeerde kippenpoten met jeneverbessensaus, stoofpeertjes en winterse spruiten. Deze twee kerstrecepten met spruitjes zijn zeker het proberen waard. Fijne feestdagen!

Gefruite spruitjes met spek

  1. Snijd de spruitjes in vieren.
  2. Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook.
  3. Snijd de gember in plakken. Verhit een scheut zonnebloemolie in een wok.
  4. Fruit de ui, knoflook en de gember.
  5. Voeg de spruitjes en de spekjes toe en bak kort mee.
  6. Voeg de bouillon en de trassi toe en warm circa 2 minuten door.
  7. Snijd de tomaten in blokjes.
  8. Voeg de tomaten toe aan de spruiten en kook de spruiten in circa 4 minuten gaar op laag vuur.
  9. Verwijder de gember voor het serveren.

Bijgerecht

Ca. 10 minuten

8 personen

Ingrediënten

  • 500 g spruitjes
  • 1 kleine ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 cm gember
  • Zonnebloemolie
  • 125 g spekreepjes
  • 200 ml groentebouillon
  • 1 tl trassi
  • 2 tomaten

Ingrediënten

Gebardeerde kippenpoten met jeneverbessensaus, stoofpeertjes en winterse spruitjes

Gebardeerde kippenpoten met jeneverbessensaus, stoofpeertjes en winterse spruitjes

Stoofperen
Breng de rode wijn met de suiker en het kaneelstokje aan de kook. Schil de peren en leg ze in de wijn. Zorg dat de peren volledig onderstaan, leg eventueel een bordje op de peren. Kook de peren in circa 1 uur gaar.

Kip
Verwarm de oven voor op 160 ºC. Verhit olie in een pan en bak de bouten goudbruin. Bestrooi met een beetje zout en versgemalen peper. Haal de kip uit de pan en verdeel de tijm en knoflook over de bouten. Pak in met het vetspek. Leg hierbij de plakken vet dakpansgewijs op elkaar. Leg in ovenschaal en bewaar het braadvocht voor de jus. Gaar circa 15 minuten in de oven. Laat de kip ingepakt in aluminiumfolie circa 10 minuten rusten.

Jeneverbessensaus
Pel en snipper de ui en knoflook. Verhit olie in een pan en fruit de ui en knoflook. Voeg de port, wildfond, honing en steranijs toe. Kneus de jeneverbessen en voeg ze toe. Leg de patrijsboutjes in de jus. Laat het geheel in circa 30 minuten inkoken tot saus dikte. Zeef de saus en bewaar de boutjes.

Aardappel-knolselderijmousseline
Schil en snijd de aardappels en knolselderij in gelijke kleine stukken. Kook in circa 20 minuten gaar in water met een beetje zout. Giet af en stoom droog. Verwarm de melk en de boter. Pureer de aardappel en knolselderij met de passe-vit. Voeg de melk toe aan de puree. De puree mag lekker smeuïg zijn. Breng op smaak met versgemalen peper.

Winterse spruitjes
Blancheer de spruiten in ruim kokend water met zout en snijd ze in vieren. Snijd het katenspek in dunne reepjes en bak ze in een koekenpan in 5–10 minuten uit. Voeg geen olie of boter toe want dit komt uit het spek. Voeg de spruiten toe en bak licht op. Breng op smaak met verse geraspte nootmuskaat. Voeg als laatste de boter toe voor een mooie glans en smaak.

Serveren
Leg de kippenbouten op borden. Verdeel de puree en spruiten over de borden en lepel er jeneverbessenjus over. Zet er een peertje naast.

Deel:

Hoofdgerecht

Ca. 45 minuten (+ 30 minuten wachttijd)

4 personen

Ingrediënten

Stoofpeertjes en kip
  • 500 ml rode wijn
  • 2 el suiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 Gieser Wildeman peren
  • Zonnebloemolie
  • 4 flinke kippenbouten
  • 1/2 bosje tijm
  • 4 teentjes knoflook
  • 8 plakjes vetspek
  • 1 el boter
  • olijfolie
Jeneverbessenjus
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 250 ml rode port
  • 500 ml wildfond
  • 2 el honing
  • 3 el steranijs
  • 6 jeneverbessen
Aardappel-knolselderijpuree
  • 500 g aardappels
  • 1 knolselderij
  • 150 ml melk
  • 3 el boter
Winterse spruitjes
  • 500 g grote spruiten
  • 150 g katenspek
  • 1 el boten
  • verse nootmuskaat

Ingrediënten