1. Home/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Zomerzon op je winterbord
« TERUG
Zomerzon op je winterbord - limoentaart

Zomerzon op je winterbord

Van grapefruit tot limoen, van zoet tot bitter: citrusfruit is er in veel soorten, maten en smaken. Sinaasappels en mandarijnen zijn het zoetst. Grapefruit is zoetzuur van smaak en heeft iets bitters. En de citroen en limoen zijn heerlijk friszuur.

Citrussap is lekker verfrissend om zo te drinken, de partjes zijn lekker in een fruitsalade, vruchtenbowl, hartige salade of als garnering op een taart. Van de citroen, sinaasappel, mandarijn en limoen kun je naast het sap ook de schil goed verwerken in gerechten.

Limoentaart

  1. Doe voor het deeg de appeltaartmix samen met 160 g boter en het ei in een beslagkom. Mix het deeg met een mixer met deeghaken op de laagste stand tot een samenhangend deeg. Kneed het met de handen tot een platte bal en wikkel in plasticfolie. Laat 1 uur opstijven in de koeling.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een dunne lap die groot genoeg is om de vorm mee te bekleden.
  3. Rol het deeg om de deegroller en rol af boven de ingevette vorm. Druk het deeg aan en snijd de overhangende randen eraf. Prik gaatjes in de deegbodem met een vork en dek het deeg af met bakpapier.
  4. Vul de taartbodem met de blindbakvulling en bak 30 minuten in het midden van de oven tot het deeg goudbruin is. Laat 10 minuten afkoelen en verwijder dan voorzichtig het bakpapier met de blindbakvulling.
  5. Rasp voor de vulling de schil van 2 limoenen en pers het sap uit alle 3 de limoenen. Klop de eieren los in een kom.
  6. Breng 350 ml water met de suiker, maïzena en een mespunt zout aan de kook op matig vuur. Roer goed zodra het mengsel begint te binden en glazig wordt. Haal de pan van het vuur en voeg dan de boter, het limoensap en de eieren toe en roer goed. Zet de pan terug op het vuur en breng de vulling kort aan de kook (het oppervlak moet bubbelen, ook in het midden) en doe dan over in de taartbodem.
  7. Laat de taart 1,5 uur afkoelen en bestrooi vlak voor het serveren met de geraspte limoenschil.

Gebak

Ca. 45 minuten (+ opstijven en afkoelen 2,5 uur)

10 punten

Ingrediënten

  • 1 pak mix voor appeltaart
  • 220 g zachte boter of margarine
  • 5 eieren
  • bloem, om te bestuiven
  • 3 limoenen, schoongeboend
  • 200 g suiker
  • 40 g maïzena
Extra
  • mixer met deeghaken
  • plasticfolie
  • deegroller
  • vlaaivorm Ø 28 cm (ingevet)
  • bakpapier
  • blindbakvulling (zoals witte of bruine bonen)

Ingrediënten

Ricottapannenkoekjes met citroen

Ricottapannenkoekjes met citroen

  1. Rasp de schil van de citroen en pers het sap eruit. Breng het citroensap met de suiker in een steelpan tegen de kook. Roer even tot de suiker is opgelost en laat op laag vuur 3 minuten zachtjes koken.
  2. Doe de eidooiers met de helft van de ricotta en de melk in een kom. Mix goed met een garde en klop het pannenkoekenmeel, bakpoeder en citroenrasp erdoor.
  3. Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom en schep ze in 2 delen door het beslag.
  4. Verhit een 1/2 eetlepel boter in een koekenpan en bak hierin 3 kleine pannenkoekjes van 10 centimeter doorsnede. Bak ze circa 2 minuten en keer ze halverwege. Herhaal tot al het beslag op is. Houd de pannenkoekjes warm onder aluminiumfolie. Serveer de pannenkoekjes op een stapel, met de plakjes banaan ertussen. Schep er een lepel ricotta op. Lepel de citroensiroop erover.

Nagerecht

Ca. 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 citroen, schoongeboend
  • 75 g fijne kristalsuiker
  • 2 eieren, gesplitst
  • 1 bakje ricotta (250 g)
  • 200 ml melk
  • 1/2 pak mix voor naturel pannenkoeken (400 g)
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 el boter
  • 2 bananen, in plakjes
Extra
  • aluminiumfolie

Ingrediënten

Citrus-granolarepen

Citrus-granolarepen

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Rasp de schil van beide sinaasappels en pers het sap uit 1 sinaasappel (de andere wordt verder niet gebruikt).
  2. Pureer de dadels met het sinaasappelsap in een keukenmachine tot een pasta en doe over in een kom.
  3. Schep de pittenmix, havervlokken, sinaasappelschil en amandelen erdoor en kneed tot een dik samenhangend deeg.
  4. Bekleed de bakvorm met bakpapier en verdeel het mengsel over de bodem van de vorm. Druk goed aan en zorg dat het deeg overal even dik is.
  5. Bak de koek 30 minuten in de oven tot de bovenkant bruin kleurt. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en haal dan voorzichtig uit vorm met behulp van het bakpapier. Laat helemaal afkoelen en snijd in repen.

Deel:

Tussendoortje

Ca. 45 minuten (+ 1 uur afkoelen)

16 stuks

Ingrediënten

  • 2 sinaasappels, schoongeboend
  • 250 g dadels, zonder pit
  • 1 bakje pittenmix (100 g)
  • 150 g havervlokken
  • 100 g ongezouten amandelen (zak 150 g)
Extra
  • keukenmachine
  • bakblik 20 x 20 cm
  • bakpapier

Ingrediënten