1. Home/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Eindeloos variëren met burgers
« TERUG
Zelfgemaakte traditionele hamburger

Eindeloos variëren met burgers

De hamburger is één van de favorieten voor op de barbecue. Naast de traditionele hamburger zijn er nog tal van andere variaties. Probeer ook eens de Cajun visburger met een Mexicaans tintje. Of leef je uit met een frisse tzatziki-saus voor een Griekse smaaksensatie. Natuurlijk hebben we ook een alternatief zonder vlees. Voor welke variant ga jij?

Zelfgemaakte traditionele hamburger

  1. Meng het gehakt met een flinke snuf zout. Kneed goed door en vorm er 4 gelijke hamburgers van circa 2 cm dik van. Ze moeten zeker een centimeter groter zijn dan de broodjes omdat ze tijdens het grillen krimpen.
  2. Bestrijk de burgers met olie en gril ze op een matig hete barbecue circa 4-6 minuten op elke kant. Keer ze regelmatig.
  3. Snijd de bollen door en rooster de snijkanten kort op de barbecue. Beleg de onderste helften achtereenvolgens met mayonaise, ijsbergsla, plakjes dill chips, hamburger, plakjes tomaat, uienringen en ketchup. Zet de bovenste helften erop en serveer.

Hoofdgerecht

Ca 25. minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 600 g rundergehakt
  • 2 el arachideolie
  • 4 Italiaanse bollen
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 4 blaadjes ijsbergsla
  • 20 plakjes dill chips (pot à 330 g)
  • 1 vlees-tomaat, in plakjes
  • 1 rode ui, in ringen
  • 2 el tomatenketchup
Extra
  • Weber siliconenkwast

Ingrediënten

Kuiltje in burger

Kuiltje in hamburger
Druk, voordat de hamburger op de barbecue gaat, met je duim een kuiltje in het midden van de burger. Hierdoor voorkom je uitgedroogd vlees. Vul het kuiltje vervolgens met een klontje boter en bak de burger 3 tot 4 minuten aan beide kanten op de barbecue. Zo blijft het vlees extra mals.

Cajun visburger

Cajun visburger

  1. Pureer de visfilet met de marinade-mix, 50 gram van het paneermeel en 1 ei. Vorm er 4 grote hamburgers van.
  2. Klop het tweede ei goed los in een diep bord. Strooi de bloem en het paneermeel in 2 diepe borden en wentel de burgers achtereenvolgens door de bloem, ei en paneermeel.
  3. Bak ze 10 minuten in de olie in de barbecueschaal op een matig hete barbecue. Keer ze regelmatig, zodat de buitenkanten goed krokant worden.
  4. Rooster de snijkanten van de bollen kort op de barbecue tot ze licht geroosterd zijn. Hak 1 augurk fijn en snijd de andere 2 over de lengte in dunne plakken.
  5. Meng, voor de remouladesaus, de mayonaise met de fijngehakte augurk, sjalot en de helft van de dille. Breng de saus op smaak met een mespuntje suiker, peper en eventueel zout.
  6. Beleg de hamburgerbollen met de remouladesaus, komkommer, visburger, paprikaringen, de resterende plakjes augurk en de rest van de dille. Sluit af met de brooddeksel en prik eventueel vast met een satéprikker.

Kindertip
Maak voor de kinderen kleine visburgertjes en laat ze hun eigen broodje beleggen. Zet hiervoor een PLUS Monkeybread, verschillende sausjes, rauwkost als komkommer, worteljulienne, paprika en ijsbergsla op tafel.

Weetje
Eet 1 of 2 keer per week vis en wissel magere soorten, zoals kabeljauw en koolvis af met vette vis, zoals zalm, haring en makreel. De meervoudig onverzadigde vetzuren zijn juist goed voor je.

Hoofdgerecht

Ca 30. minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 400 g kabeljauwfilet, ontdooid (vriesvers)
  • 1/2 zakje Silvo Cajun BBQ-mix voor marinade
  • 100 g paneermeel
  • 2 eieren
  • 25 g bloem
  • 3 el olie
  • 4 witte bollen
  • 1/4 komkommer, in plakjes
  • 1 rode paprika, in dunne ringen
Extra
  • aluminium barbecueschaal
  • satéprikkers van minimaal 10 cm
Voor de remouladesaus
  • 3 augurken
  • 4 el mayonaise
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 1/2 bakje dille, grof gehakt (à 20 g)

Ingrediënten

Hamburger draaien

Gegrilde hamburgers met frisse tzatziki-saus
De perfecte grillstrepen op je barbecuevlees krijg je, door voor het grillen het vlees goed droog te deppen met een keukenpapiertje. Vervolgens kun je het vlees met behulp van een kwastje insmeren met (olijf)olie. Gril het vlees aan beide kanten. Voor een echt barbecue effect kun je de gegrilde kanten nog eens voorzien van grillstrepen, door het vlees iets minder dan een kwartslag te draaien en kort te grillen (denk aan de wijzers van een klok als ze op 13:50 staan). Hierdoor ontstaat er een mooi grillpatroon.

  1. Dep de hamburgers droog met een keukenpapiertje en besmeer ze vervolgens met behulp van een kwastje met een klein beetje (olijf)olie. Gril het vlees op de barbecue tot er mooie grilstrepen ontstaan.
  2. Rooster de pitabroodjes rondom 3 minuten op de barbecue.
  3. Was en rasp vervolgens de halve komkommer, hak de dille fijn, verkruimel de feta en pers het teentje knoflook uit.
  4. Meng de Griekse yoghurt met de knoflook, de komkommer, de dille en de feta en breng op smaak met peper.
  5. Snijd de pitabroodjes open en beleg ze met de gegrilde burgers en de tzatziki-saus.

Hoofdgerecht

Ca. 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4-8 stuks Blonde d’Aquitaine Hamburgers
  • 4 stuks Pitabroodjes
  • 0.5 stuk Komkommer
  • 4 takjes Dille
  • 100 gram Feta
  • 1 teentje Knoflook
  • 200 ml Griekse yoghurt
Extra
  • keukenpapier
  • Weber siliconenkwast

Ingrediënten

Groenteschijf met rozemarijn-knoflookboter (rozemarijn kwastje)

Groenteschijf met rozemarijn-knoflookboter
Vlees inkwasten met kruidentakjes versterkt de smaak. Gebruik harde takjes die stevig genoeg zijn zoals rozemarijn. Gebruik boter of olie voor de kruidentakjes, dit neemt extra smaak op.

  1. Pel en pers de knoflook uit. Smelt de boter en meng de knoflook erdoor. Leg de takjes rozemarijn in de gesmolten boter en zet in de koelkast. Laat de boter een uur staan zodat de smaken er goed in kunnen trekken.
  2. Laat de boter voor gebruik zacht worden/smelten en dep het vlees droog met een vel keukenpapier.
  3. Wrijf het vlees in met olijfolie en gril de groenteschijven 2 minuten aan beide kanten.
  4. Gebruik het takje rozemarijn als kwast, en smeer het vlees vervolgens aan beide kanten in met de rozemarijn-knoflookboter. Dit geeft extra smaak aan de schijven. Gril vervolgens nog 1 minuut en haal de groenteschijven van de barbecue.

Tip
Deze manier van bereiden kan bij alle soorten vlees, vis of groenten toegepast worden.

Deel:

Hoofdgerecht

Ca. 10 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4 stuks Vivera Groentenschijf
  • 4 takjes PLUS Rozemarijn
  • 50 gram PLUS Roomboter ongezouten
  • 1 teentje PLUS Knoflook
  • 1 eetlepel PLUS Olijfolie
Extra
  • aluminiumfolie

Ingrediënten